To «πράσινο φως» στην αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος άναψε η Γερουσία της Γαλλίας, έπειτα από 10 ημέρες έντονων συζητήσεων για το πολύκροτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν.  

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν δεν έκρυψε την ικανοποίησή της μετά την πρώτη νομοθετική «νίκη» εν όψει και της αντίστοιχης ψηφοφορίας στην Εθνοσυνέλευση, η οποία είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Πέμπτη. 

«Έγινε ένα σημαντικό βήμα» σημείωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ικανοποίησή της. Δήλωσε δε, πεπεισμένη ότι «υπάρχει πλειοψηφία» στο Κοινοβούλιο για την οριστική υιοθέτηση της μεταρρύθμισης. 

«Επιτέλους, φτάσαμε στο τέλος» δήλωσε, από την πλευρά του, ο Μπρουνό Ρεταγιό, επικεφαλής της ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, οι οποίοι ναι μεν στήριξαν τη μεταρρύθμιση, αλλά εξακολουθούν να ασκούν κριτική στον πρόεδρο Μακρόν. 

Από την Αριστερά, η Γερουσιαστής Μονίκ Λουμπέν έκανε λόγο για μια «βάναυση» μεταρρύθμιση. «Είναι μια μελανή ημέρα για όλους τους εργαζόμενους αυτής της χώρας». 

Την ώρα που η Γερουσία ενέκρινε τη νέα νομοθεσία, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν «κατέβει» στους δρόμους για 7η συνεχόμενη ημέρα, διαδηλώνοντας κατά της μεταρρύθμισης, η οποία προβλέπει αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη -από 62 προηγουμένως. 

Το υπουργείο Εσωτερικών υπολόγισε σε 368.000 τους ανθρώπους που διαδήλωσαν στους δρόμους της Γαλλίας, εκ των οποίων οι 48.000 στο Παρίσι. Ωστόσο το συνδικάτο CGT υποστήριξε ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν σ’ όλη τη χώρα το Σάββατο. 

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα των Γάλλων τάσσεται κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, την οποία κρίνει ως «άδικη» κυρίως για τις γυναίκες και τους εργαζόμενους σε επισφαλείς δουλειές. 

Σύμφωνα με το AFP, από την έγκριση του νομοσχεδίου κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η πολιτική φερεγγυότητα του Γάλλου προέδρου και η ρητή βούλησή του για μεταρρυθμίσεις, παρά τη δυσαρέσκεια μέρους της γαλλικής κοινωνίας. 

Την Παρασκευή, ο Μακρόν δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος πρέπει να φτάσει «έως το τέλος» αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείει την προσφυγή στη δυνατότητα έγκρισης χωρίς ψηφοφορία, μέσω του άρθρου 49.3 του Συντάγματος. 

Διαβάστε ακόμα  

Ολικό restart για όσους χρωστούν στο Δημόσιο 

O χάρτης με τα ξενοδοχεία: Αύξηση κατά 19% των δωματίων στην Αθήνα την οκταετία 2015-2022 (γραφήματα) 

Νέα βουτιά στα κρυπτονομίσματα: Οι 3 παράγοντες που πιέζουν τις τιμές (γράφημα)