search icon

Διεθνή

Αυτές είναι οι μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων που κήρυξαν πτώχευση το 2020

Γνωστές αλυσίδες καταστημάτων λιανικού εμπορίου δεν κατάφεραν να επιβιώσουν από την πανδημία του κορωνοϊού και «έβαλαν λουκέτο» στην πολυετή πορεία τους στον κλάδο

Η πανδημία έπληξε τον κλάδο του εμπορίου. Τα παρατεταμένα lockdown γονάτισαν πολλά καταστήματα και επιχειρήσεις παγκοσμίως. Οι συνήθειες των καταναλωτών άλλαξαν και μετατοπίστηκαν στον ψηφιακό κόσμο, με τις διαδικτυακές αγορές να εκτοξεύονται.

Γνωστές αλυσίδες καταστημάτων λιανικού εμπορίου δεν κατάφεραν να επιβιώσουν κηρύσσοντας πτώχευση και «έβαλαν λουκέτο» στην πολυετή πορεία τους στον κλάδο. 

«Ο αριθμός των επιχειρήσεων που κήρυξαν πτώχευση φέτος ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος φέτος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπερλάινερ, επικεφαλής της πρακτικής αναδιάρθρωσης και ανάκαμψης των επιχειρήσεων της BDO. «Πολλά καταστήματα franchise κλείνουν. Εθνικές μάρκες προσπαθούν να σώσουν ό, τι μπορούν.»

Περίπου το 60% των λιανοπωλητών που είχαν υποβάλει αίτηση για να ενταχθούν στον πτωχευτικό κώδικά το 2020 ανέφεραν περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, σε σύγκριση με το 50% των καταθέσεων κατά την ίδια περίοδο το 2019 και το 36% το 2018. 

Αυτές είναι οι μεγαλύτερες πτωχεύσεις λιανικής του 2020. Η σειρά κατάταξης είναι σύμφωνη με μέγεθος και τα περιουσιακά στοιχεία της κάθε επιχείρησης τη στιγμή της κατάθεσής των αιτήσεων. Η λίστα καταρτίστηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα από καταθέσεις δικαστηρίων, S&P Global Market Intelligence και BDO σύμφωνα με το CNCB. 

 

1. JC Penney

Με περισσότερο από έναν αιώνα λειτουργίας η JC Penney υπέβαλε αίτηση για προστασία από την πτώχευση στα μέσα Μαΐου. Αγωνιζόταν πολύ πριν από την πανδημία, αλλά η κρίση του Covid επιδείνωσε τα χρέη της.

Τα περιουσιακά της στοιχεία υπολογίζονται σε πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια με τα χρέη της να ανέρχονται σε περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια. Απασχολούσε περίπου 90.000 εργαζόμενους πλήρους και μερικής απασχόλησης από τον Φεβρουάριο, έβαλε λουκέτο σε περισσότερα από 150 καταστήματά της. Ακόμη, 15 καταστήματα αναμένεται να κλείσουν μέχρι τον Μάρτιο.

Η αλυσίδα πολυκαταστημάτων έχει μια ακόμη ευκαιρία χάρη στη νέα της διοίκηση. Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, οι ιδιοκτησία της επιχείρησης αλλάζει χέρια διατηρώντας περισσότερες από 60.000 θέσεις εργασίας. Το μέλλον της Penney εξαρτάται από τους καταναλωτές.

2. Neiman Marcus

Η κήρυξη πτώχευσης της πολυτελούς αλυσίδας πολυκαταστημάτων στις αρχές Μαΐου, είναι μία από τις μεγαλύτερες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα περιουσιακά της στοιχεία έφταναν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια ωστόσο τα χρέη της ξεπερνούσαν τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αφού εξάλειψε δισεκατομμύρια χρέους, διαμόρφωσε ένα νέο διοικητικό συμβούλιο που απαρτίζεται από την πρώην πρόεδρο της LVMH Πολίν Μπράουν και τον πρώην στρατηγικό επικεφαλής της eBay Κρις Μίλλερ.

«Ενώ η άνευ προηγουμένου επιχειρηματική κρίση που προκλήθηκε από το Covid-19 έχει δημιουργήσει μεγάλες προκλήσεις, μας έδωσε επίσης την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε και να βελτιώσουμε την επιχείρησή μας», δήλωσε ο Ceo της επιχείρησης το φθινόπωρο.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής αυτή, η επιχείρηση αναγκάστηκε να κλείσει αρκετά από τα καταστήματά της, συμπεριλαμβανομένου και τεράστιου καταστήματος στο Hudson Yards της Νέα Υόρκης, που σχεδόν για ένα χρόνο παρέμενε κλειστό. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, η εταιρεία έχει διαθέσει περισσότερα από 160 εκατομμύρια δολάρια για να επενδύσει στα καταστήματά της, συμπεριλαμβανομένης της ανακαίνισης της ναυαρχίδας της στο Ντάλας.

3. Tailored Brands

H Tailored Brands, ιδιοκτήτης της Men’s Wearhouse και της Jos A. A. Bank, υπέβαλe αίτηση για το Κεφάλαιο 11 τον Αύγουστο, αναμένοντας να μειώσει το χρέος του και να ενισχύσει τα οικονομικά του.

Μέχρι τον Αύγουστο η επιχείρηση λειτουργούσε 1.400 καταστήματα. Περίπου ένα μήνα πριν από την κήρυξη έκτακτης ανάγκης, η Tailored Brands ανακοίνωσε ότι σκόπευε να βάλει λουκέτο σε ως και 500 καταστήματα της. Επίσης μείωσε το εργατικό δυναμικό της κατά 20%.

4. GNC (General Nutrition Center)

Παρά τις προηγούμενες προσπάθειες να μειώσει τον αριθμό των καταστημάτων και να μετατοπίσει τις επενδύσεις για να αυξήσει τα κέρδη της, η επιχείρηση δεν τα κατάφερε. Η GNC δήλωσε ότι ελπίζει να επιταχύνει το κλείσιμο 800 έως 1.200 καταστημάτων, ενώ συγχρόνως αναζητά νέο αγοραστή.

Τον Σεπτέμβριο, δικαστής πτωχευτικού δικαστηρίου ενέκρινε την πώληση του κατασκευαστή συμπληρωμάτων βιταμινών και υγειονομικών προϊόντων με έδρα το Πίτσμπουργκ στην Harbin Pharmaceutical Group με έδρα την Κίνα έναντι 770 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Μέσω της αναδιάρθρωσης και της εγκεκριμένης από το δικαστήριο πώλησης στην Harbin, η GNC βελτιστοποίησε το αποτύπωμά της στο κατάστημα, βελτίωσε την οικονομική της κατάσταση και είναι πλέον σε καλύτερη θέση για να καλύψει την ισχυρή ζήτηση των καταναλωτών για προϊόντα υγείας και ευεξίας υπό την ηγεσία της Harbin», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της.

Περιουσιακά στοιχεία: Πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια
Χρέη: Περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια
Καταστήματα: 2.633

5. J.Crew Group

Η εταιρεία παρασκευής ενδυμάτων J.Crew αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη πτώχευση αλυσίδας λιανεμπορίου της πανδημίας.

Είχε ήδη αγωνιστεί για να αντιμετωπίσει ένα βαρύ φορτίο χρέους. Ήλπιζε επίσης να αποχωρήσει από τη μάρκα Madewell  που θα μπορούσε να είχε βοηθήσει στην αποπληρωμή του χρέους της, αλλά αντιμετώπισε εμπόδια από τους πιστωτές.

Το Σεπτέμβριο, παρά την πτώχευση το χαρτοφυλάκιο καταστημάτων παρέμεινε αμετάβλητο. Όταν υπέβαλε την αίτηση για να ενταχθεί στον πτωχευτικό κώδικα, λειτουργούσαν 181 καταστήματα J.Crew και 140 καταστήματα Madewell.

Η συμφωνία αναδιάρθρωσης μείωσε το χρέος της και μετατόπισε την ιδιοκτησία του λιανοπωλητή σε μια ομάδα δανειστών, με επικεφαλής το hedge fund της Νέας Υόρκης Anchorage Capital Group.

«Κοιτώντας στο μέλλον, η στρατηγική μας επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: να παρέχουμε άριστης ποιότητας προϊόντα, να βελτιώσουμε τη σχέση μας με τους πελάτες μας και να δώσουμε προτεραιότητα στα έσοδά μας.», δήλωσε ο Τζαν Σίνγκερ, διευθύνων σύμβουλος της J.Crew Group.

6. Brooks Brothers

Η Brooks Brothers, μια από τις παλαιότερες αλυσίδες ενδυμάτων δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν. Οι μισθώσεις από την επέκταση των ακινήτων της με την πάροδο των ετών έγιναν πολύ δαπανηρές και η πανδημία την ανάγκασε να επανεξετάσει τη στρατηγική της. Η αγορά πολυτελών ρούχων δεν ήταν προτεραιότητα των καταναλωτών στη διάρκεια της καραντίνας.

Η εταιρεία αναζήτησε νέο ιδιοκτήτη ενώ άρχισε να κλείνει δεκάδες καταστήματα, αποδίδοντας την απόφαση αυτή στην υγειονομική κρίση.

Τον Σεπτέμβριο, ο ιδιοκτήτης εμπορικού κέντρου Simon και η εταιρεία αδειών ένδυσης Authentic Brands Group, που κατέχουν επίσης τα Forever 21 και Aeropostale, ολοκλήρωσαν την εξαγορά της Brooks Brothers. Πλήρωσαν 325 εκατομμύρια δολάρια για τον λιανοπωλητή και υποσχέθηκαν να διατηρήσουν τουλάχιστον 125 θέσεις ανοιχτές για επιχειρήσεις.

«Βλέπουμε μια μεγάλη ευκαιρία να επεκτείνουμε στρατηγικά αυτό το εμπορικό σήμα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ABG, Τζέιμι Σάλτερ.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΛΛΑΚΤΩΡ:  Οι συγκρούσεις, οι σχεδιασμοί και η παράταση στο μετοχικό σίριαλ

Η Generali εξαγοράζει την AXA στην Ελλάδα – 20ετής συνεργασία με την Alpha Bank 

Tesla: Το ράλι της μετοχής της «εξαέρωσε» 38 δισ. δολάρια

Exit mobile version