search icon

Διεθνή

Πρόεδρος Βουλής Λιβύης: Οι ροές πετρελαίου δεν θα ξαναρχίσουν προτού αποκατασταθεί ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση και τον θάνατο του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι, η Λιβύη έχει δυο αντίπαλες κυβερνήσεις

Ο Αγκίλα Σάλεχ, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης, με έδρα το ανατολικό της τμήμα, διεμήνυσε χθες Τρίτη πως οι εξαγωγές πετρελαίου και αερίου της χώρας δεν θα ξαναρχίσουν προτού αποκατασταθεί στο αξίωμά του ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης (ΚΤΛ).

Tο μεγαλύτερο μέρος των πετρελαϊκών υποδομών της χώρας βρίσκεται στο ανατολικό της τμήμα και η κυβέρνηση που εδρεύει εκεί, ανταγωνιστική της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) με έδρα την Τρίπολη (δυτικά), ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι ροές πετρελαίου και αερίου αναστέλλονται, μετά την απόφαση που έλαβε η ΚΕΕ να απομακρύνει τον διοικητή της ΚΤΛ Σαντίκ ελ Κεμπίρ, στη θέση από το 2012.

Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση και τον θάνατο του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι, η Λιβύη έχει δυο αντίπαλες κυβερνήσεις, την ΚΕΕ του πρωθυπουργού Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα, στο δυτικό τμήμα της χώρας, και ανταγωνιστική στο ανατολικό της τμήμα, που υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ κάλεσαν χθες «όλα» τα μέρη στη Λιβύη να διεξαγάγουν «επειγόντως» διάλογο για να υπάρξει «αποκλιμάκωση» της κρίσης που έχει προκαλέσει η απομάκρυνση του διοικητή της ΚΤΛ. Η κυβέρνηση Ντμπάιμπα επέκρινε τον διοικητή του λιβυκού κεντρικού πιστωτικού θεσμού -που διαχειρίζεται τα δημόσια έσοδα- πως επεδείκνυε εύνοια στο στρατόπεδο του στρατάρχη Χάφταρ.

Η αποστολή υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL στα αγγλικά, MANUL στα γαλλικά) χαρακτήρισε τις συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης «ανάγκη», προειδοποιώντας εναντίον του «κινδύνου χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κατάρρευσης της χώρας» της βόρειας Αφρικής.

Διαβάστε ακόμη

Υπερθέρμανση: Το πρώτο «νεκροταφείο παγετώνων» στη μνήμη όσων έλιωσαν (vid + pics)

Αττική Οδός: Μετά τη ΔΕΘ πέφτουν οι υπογραφές της «χρυσής» παραχώρησης στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ποιο κράτος θέλει να νοικιάσει τις φυλακές του σε άλλες χώρες για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version