search icon

Διεθνή

Πρόεδρος FIFA: Σήμερα νιώθω Καταριανός, γκέι και άτομο με ειδικές ανάγκες

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου κάνει πρεμιέρα την Κυριακή, αλλά οι αντιδράσεις κατά του Κατάρ συνεχίζονται

Με τους χειρότερους δυνατούς οιωνούς φαίνεται ότι ξεκινάει το Μουντιάλ του Κατάρ, με τον πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, να εξαπολύει δριμεία επίθεση σε όσους αντιδρούν στη φετινή διοργάνωση, απορρίπτοντας παράλληλα τις καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας αναφέρθηκε εκτενώς σε όσα λέγονται σχετικά με τη στάση του Κατάρ απέναντι στους μετανάστες και τους ομοφυλόφιλους, αλλά και σχετικά με τις καταγγελίες για τον θάνατο έως και 6.500 εργατών κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της διοργάνωσης.

«Σήμερα νιώθω δυνατά συναισθήματα. Σήμερα νιώθω Καταριανός. Σήμερα νιώθω Άραβας. Σήμερα νιώθω Αφρικανός. Σήμερα νιώθω gay. Σήμερα νιώθω άτομο με ειδικές ανάγκες. Σήμερα νιώθω μετανάστης εργάτης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Δεν είμαι Καταριανός, Αφρικανός, gay, άτομο με ειδικές ανάγκες και σίγουρα δεν είμαι μετανάστης εργάτης, αλλά ξέρω τι σημαίνει να πέφτεις θύμα διακρίσεων και μπούλινγκ, ως ένας ξένος σε μια ξένη χώρα, ως ένα παιδί που στο σχολείο με πείραζαν επειδή είχα κόκκινα μαλλιά και φακίδες. Μου έκαναν μπούλινγκ για αυτό».

Ειδική μνεία έκανε και στις αντιδράσεις πολλών Ευρωπαίων, οι οποίοι καλούν σε μποϊκοτάζ του Μουντιάλ εξαιτίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων. «Έχουμε μάθει πολλά πράγματα από τους Ευρωπαίους. Είμαι Ευρωπαίος. Νομίζω πως για αυτά που έχουμε κάνει εμείς οι Ευρωπαίοι τα τελευταία 1.000 χρόνια, θα έπρεπε να απολογούμαστε για τα επόμενα 1.000 χρόνια πριν δώσουμε μαθήματα ηθικής στους ανθρώπους».

«Ποιος νοιάζεται για τους εργάτες; Νοιάζεται η FIFA, το ποδόσφαιρο και για να είμαι δίκαιος, και το Κατάρ. Όμως, ήμουν πριν λίγες μέρες σε ένα συνέδριο όπου εξηγούσαμε στον Τύπο τι κάνουμε σε αυτό το Μουντιάλ για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Σήμερα στη συνέντευξη Τύπου, βρίσκονται 400 δημοσιογράφοι, σε εκείνο το event ήταν μόλις τέσσερις. Υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι με ειδικές ανάγκες στον πλανήτη. Και κανείς δεν νοιάζεται».

«Είναι υποκρισία ο κόσμος να επικεντρώνεται στα θέματα του Κατάρ κι όχι σε άλλες χώρες ή ομάδες ανθρώπων που ασκούν διακρίσεις. Οι μετανάστες εργάτες λαμβάνουν περισσότερα χρήματα από όσα θα έπαιρναν στις πατρίδες τους. Το Κατάρ τους έδωσε την ευκαιρία να δουλέψουν και έδειξε τον δρόμο στην Ευρώπη».

«Οι νομοθεσίες που ισχύουν στο Κατάρ ισχύουν και σε πολλές άλλες χώρες. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες σχετικά με τους εργάτες. Τι θέλεις να κάνεις; Να μείνεις σπίτι και να ασκείς κριτική στο πόσο άθλιοι είναι αυτοί οι Άραβες και οι Μουσουλμάνοι επειδή δεν επιτρέπεται να είσαι ανοιχτά gay; Προφανώς και πιστεύω πως θα έπρεπε να επιτρέπεται».

Ερωτηθείς δε, για την απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ εντός των γηπέδων, η οποία έγινε γνωστή μόλις δύο ημέρες πριν την πρεμιέρα των αγώνων, ο Ινφαντίνο δήλωσε τα εξής: «Κάθε απόφαση γι’ αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι κοινή, μεταξύ του Κατάρ και της FIFA. Συζητάμε, υποστηρίζουμε απόψεις και αποφασίζουμε από κοινού. Προσωπικά πιστεύω πως αν δεν πιεις μπύρα για τρεις ώρες τη μέρα, θα επιβιώσεις. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν στη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σκωτία».

Διαβάστε επίσης:

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: Αυτή είναι η ζωή μου

Η ιστορία πίσω από το βραβευμένο σπίτι που “κρεμάστηκε” φυσικά σε έναν βράχο της Καρπάθου

Είναι η Κεφαλονιά ο πιο δυναμικός αμπελώνας της Ελλάδας; 7 κρασιά που συναρπάζουν

Exit mobile version