Πριν από ένα χρόνο, το BuzzFeed έφερε στο φως της δημοσιότητας μια φωτογραφία ενός φαινομενικά συνηθισμένου φορέματος στο Tumblr. Αλλά γρήγορα, το φόρεμα αυτό προκάλεσε φρενίτιδα στο διαδίκτυο!

Ήταν μαύρο και μπλε ή λευκό και χρυσό;

Οι άνθρωποι που έβλεπαν το φόρεμα δεν μπορούσαν να αποφασίσουν και το χαρακτήρισαν ως μια επική οπτική ψευδαίσθηση. Εκείνο λοιπόν το άρθρο του BuzzFeed «εκτοξεύθηκε», αποκτώντας περισσότερους από 38 εκατομμύρια αναγνώστες που διαφωνούσαν για τα χρώματα του φορέματος (όσοι είδαν στην πραγματικότητα το φόρεμα αργότερα, επιβεβαίωσαν ότι ήταν μαύρο και μπλε).

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας χρήστης δημοσίευσε μια φωτογραφία του φορέματος με τη λεζάντα: «παιδιά παρακαλώ βοηθήστε με – είναι αυτό το φόρεμα λευκό και χρυσό ή μπλε και μαύρο; Εγώ και οι φίλοι μου δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε και έχουμε φρικάρει».

Εδώ είναι το φόρεμα:

dress

Το διάσημο αυτό φόρεμα, έγινε θέμα και στο Twitter.

Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον σήμερα, είναι ότι μερικοί άνθρωποι βλέπουν το φόρεμα με διαφορετικό τρόπο από ό, τι πριν από ένα χρόνο.

Τελικά, ποια είναι η αιτία που τα μάτια μας κάνουν κόλπα με αυτό το φόρεμα;

Η λειτουργία της όρασης εξαρτάται από τα φωτοευαίσθητα κύτταρα του αμφιβληστροειδή χιτώνα, τα κωνία και τα ραβδία.

Αυτοί οι φωτοϋποδοχείς είναι από τα πιο πολύπλοκα αισθητήρια κύτταρα που έχουμε και χωρίζονται σε δυο τύπους:

Α) τα ραβδία, περίπου 120 – 140 εκατομμύρια ράβδους προσαρμοσμένες για την αντίληψη του αμυδρού φωτός και της νυχτερινής όρασης.

Β) τα κωνία, περίπου 6 – 7 εκατομμύρια κωνοειδείς ράβδους, προσαρμοσμένες να αντιλαμβάνονται τη φωτεινότητα του φωτός της ημέρας και να το αναλύουν σε χρώματα. Τα κωνία διαχωρίζονται σε τρεις τύπους ή άλλως φασματικές κατηγορίες.

Όταν το φως ερεθίζει την χρωστική, διακόπτεται η συνοχή της και τότε δημιουργεί ηλεκτρικές ωθήσεις που αποστέλλονται στο συναπτικό νευρωνικό δίκτυο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.

Έτσι, με τις ηλεκτρικές αυτές ωθήσεις, πραγματοποιείται η λειτουργία της όρασης.

Οι μεν ωθήσεις που προκαλούνται από την διάσπαση της ροδοψίνης των ραβδίων είναι υπεύθυνες για την αντίληψη του φωτός, οι δε ωθήσεις που προκαλούνται από την διάσπαση της ιωδοψίνης των κωνίων ευθύνονται για την αντίληψη των χρωμάτων.

Τα κωνία χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Αυτά που αντιλαμβάνονται την κόκκινη ακτινοβολία, αυτά που λειτουργούν με την επίδραση της πράσινης ακτινοβολίας και αυτά που ερεθίζονται από την μπλε.