Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε την πώληση έως και 50 μαχητικών αεροσκαφών F-15, οχημάτων και πυρομαχικών στο Ισραήλ σε μια συμφωνία αξίας άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι τα όπλα θα συνεχίσουν να ρέουν παρά τις ανησυχίες για τη διεξαγωγή του πολέμου στη Γάζα από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι ΗΠΑ θα στείλουν έως και 50 από τα αεροσκάφη της Boeing Co. F-15IA, μαζί με κιτ αναβάθμισης για άλλα 25 F-15 μαζί με ραντάρ και άλλο εξοπλισμό, όπως αναφέρει το bloomberg. Οι ΗΠΑ θα έστελναν επίσης πυραύλους αέρος-αέρος, πυρομαχικά αρμάτων και όλμων, καθώς και οχήματα Μέσης Τακτικής. Η συνολική αξία της συμφωνίας θα έφτανε τα 20,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Ισραήλ δεν θα πάρει τα νέα αεροσκάφη πριν από το 2029 το νωρίτερο.

Αν και το Κογκρέσο μπορεί ακόμη να μπλοκάρει μια συμφωνία, η οποία ανακοίνωση της Τρίτης υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα του προέδρου Τζο Μπάιντεν να συνεχίσει να προμηθεύει το Ισραήλ με τα όπλα που θέλει, ακόμη και όταν αυξάνονται οι επικρίσεις για τους θανάτους αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. Στους μήνες από τότε που μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν διεξάγει μια εκστρατεία που άφησε πίσω της σχεδόν 40.000 νεκρούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί για την ασφάλεια του Ισραήλ και είναι ζωτικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ να βοηθήσουν το Ισραήλ να αναπτύξει και να διατηρήσει μια ισχυρή και έτοιμη ικανότητα αυτοάμυνας», δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η ενσωμάτωση των F-15IA στο στόλο των μαχητικών αεροσκαφών της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα του Ισραήλ με τα αμερικανικά συστήματα και θα ενισχύσει τις εναέριες δυνατότητες του Ισραήλ για την αντιμετώπιση των σημερινών και μελλοντικών εχθρικών απειλών», αναφέρεται.

Τον Ιούνιο, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παρακρατούν όπλα στο Ισραήλ, καθώς η χώρα του «μάχεται για τη ζωή της», κατηγορία που ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε. Η διαμάχη – η οποία, όπως δήλωσαν αργότερα οι δύο πλευρές, είχε επιλυθεί – ανέδειξε την αυξανόμενη τριβή μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ σχετικά με την εκστρατεία κατά της Χαμάς, η οποία χαρακτηρίζεται τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πώληση πραγματοποιήθηκε αφού δύο Δημοκρατικοί, ο γερουσιαστής Ben Cardin από το Maryland και ο εκπρόσωπος Gregory Meeks από τη Νέα Υόρκη, εγκατέλειψαν την αντίθεσή τους τον Ιούνιο. Σε δήλωσή του τότε στην Washington Post, ο εκπρόσωπος του Cardin, Eric Harris, δήλωσε ότι οι όποιες ανησυχίες είχαν “αντιμετωπιστεί μέσω των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεών μας με την κυβέρνηση”.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε διακόψει τον Μάιο την αποστολή ορισμένων μεγάλων βομβών προς το Ισραήλ λόγω ανησυχιών για την προστασία των αμάχων στην πόλη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας.

Διαβάστε ακόμη

Ανοδικό ξέσπασμα στη Wall Street με το βλέμμα στον πληθωρισμό – Άλμα άνω του 2% ο Nasdaq

Κουρσκ: H «επιχείρηση τρίγωνο» των Ουκρανών και τα ζωγραφισμένα άρματα (vid)

Μπάιντεν: Ενδεχόμενη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα θα αποτρέψει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ