search icon

Διεθνή

Πράσινη ανάπτυξη και κλιματική αλλαγή, το νέο μεγάλο στοίχημα της Ευρωζώνης

Διφορούμενες παραμένουν οι απόψεις μεταξύ των υπερχρεωμένων και των συντηρητικότερων οικονομικά κρατών της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επενδύσεις για την καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής - Τι αναμένουν οι αναλυτές

Τα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης καλούνται να αντιμετωπίσουν μία νέα κρίση τους επόμενους μήνες. Η οικονομική ένωση προσπαθεί να θεσπίσει νέους κανονισμούς για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά αρκετές από τις χώρες ανησυχούν πως οι κινήσεις αυτές θα αυξήσουν το δημόσιο χρέος τους κατακόρυφα. Τα κράτη αυτά υποστηρίζουν πως οι φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις δε θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στον απολογισμό των εξόδων τους, κάτι με το οποίο διαφωνούν κράτη με συντηρητικότερη οικονομική πολιτική.

«Δε θα υποστήριζα μια τέτοια πρόταση. Το χρέος είναι χρέος», ανέφερε ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ Magnus Brunner σε δήλωσή του στο πρακτορείο CNBC.

Τα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν τους κανόνες της οικονομικής ένωσης για περιορισμό του δημοσίου ελλείμματός τους μέχρι το 60% του συνολικού ΑΕΠ τους. Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί επίσης επιβάλλουν πως το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα πρέπει επίσης να βρίσκεται υπό το 3% του ΑΕΠ.

Οι κανονισμοί αυτοί οι οποίοι αποτελούν και τη βάση του πλαισίου για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης, είχαν «παγώσει» κατά τη διάρκεια της πανδημίας έτσι ώστε να παρέχουν στήριξη στις πληγείσες ευρωπαϊκές οικονομίες. Παρ’ όλα αυτά, θα τεθούν και πάλι σε ισχύ το 2023, με τις επιμέρους χώρες να διαφωνούν όσον αφορά την υλοποίησή τους στη νέα οικονομική πραγματικότητα του αυξημένου πληθωρισμού και της πληγείσας αγοράς εργασίας

Σε δήλωσή της στο CNBC, η Ισπανή ΥΠΟΙΚ Nadia Calvino υπογράμμισε πως «θα πρέπει να έχουμε ένα κατάλληλο δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο θα είναι φιλικό προς την ανάπτυξη».

Η Ευρωζώνη αναμένεται να καταγράψει μεγαλύτερη ανάπτυξη σε σχέση με την οικονομία των ΗΠΑ το 2022 λόγω ακριβώς της παροχής ρευστότητας στις εγχώριες οικονομίες των κρατών-μελών.

Οι διφορούμενες απόψεις ενισχύονται λόγω της ανάγκης για άμεση και έγκαιρη καταπολέμηση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει στόχο μείωσης της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέσα στην επόμενη 8ετία. 

Σύμφωνα με το Climate Action Network Europe, λόμπι το οποίο εκπροσωπεί 1.500 ΜΚΟ και 47 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, υπάρχει ανάγκη για αναθεώρηση των ευρωπαϊκών οικονομικών κανονισμών και θέσπιση πλαισίου για την καταπολέμηση του προβλήματος από κάθε κράτος-μέλος.

Βάσει των περσινών ανακοινώσεων της ΕΚΤ, μάλιστα, «υπάρχουν προφανή πλεονεκτήματα σε ό,τι αφορά την πρώιμη αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Το βραχυπρόθεσμο κόστος της ενεργειακής μετάβασης υστερεί τα μάλα σε σχέση με το τεράστιο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κόστος της κλιματικής αλλαγής».

Μέχρι τώρα η στάση της ευρωπαϊκής «ηγέτιδας» Γερμανίας δεν είναι ξεκάθαρη. Σύμφωνα με τον Guntram Wolff, επικεφαλής του think tank Bruegel, «το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών δε συμφωνεί με την ελαστικότητα. Παρ’ όλα αυτά, ο ΥΠΟΙΚ Christian Lindner υπογράμμισε πως μπορεί να δεχθεί συγκεκριμένη και στοχευμένη ελαστικότητα σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε πράσινη ανάπτυξη».

Υπάρχει, τέλος, και η πιθανότητα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα θεσπίσει κοινό Ταμείο για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών αυτών. 

Διαβάστε ακόμη

ΟΑΕΔ: Νέα προγράμματα το 2022 για τη δημιουργία 86.000 νέων θέσεων εργασίας

Ελληνική επενδυτική «άνοιξη» με σχέδια ύψους 1,1 δισ. ευρώ (pics) 

Έρευνα για τα σούπερ μάρκετ: Το 2021 ήταν η χρονιά εξορθολογισμού του ρυθμού ανάπτυξης

 

Exit mobile version