search icon

Διεθνή

Πού βρίσκεται το απούλητο ρωσικό πετρέλαιο

Tο ρωσικό πετρέλαιο να παραμένει αδιάθετο, παρά το γεγονός ότι η τιμή του είναι αρκετά φθηνή

Σε τάνκερς έξω από τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία βρίσκεται στο ρωσικό πετρέλαιο, εν αναμονή της εξεύρεσης υποψήφιων αγοραστών, κάτι που έχει καταστεί σε μεγάλο στοίχημα για τη Μόσχα, δεδομένων των προκλήσεων της ρωσο-ουκρανικής κρίσης. 

Ήδη, αρκετές εταιρείες, όπως η Shell, έχουν αρχίσει να «σνομπάρουν» το ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο έχει καταστεί «μη επιθυμητό» στις χώρες της Δύσης. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις στις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία, ενώ πολλοί traders διστάζουν να δέσουν στα ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας υπό τον φόβο του πολέμου.  

Όλα αυτά, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, έχουν ως αποτέλεσμα το ρωσικό πετρέλαιο να παραμένει απούλητο, παρά το γεγονός ότι η τιμή του είναι αρκετά φθηνή. Γι’ αυτό τον λόγο, πολλά ρωσικά πλοία σταθμεύουν με γεμάτα αμπάρια έξω από λιμάνια της Ασίας, τα οποία φημίζονται ως χώροι – πάρκινγκ για ξένα πλοία. 

Το λιμάνι Sungai Linggi στη Μαλαισία, ενδεικτικά, είναι γνωστό για τις λεγόμενες μεταφορές «πλοίο προς πλοίο», καθώς το πετρέλαιο φορτώνεται από το ένα τάνκερ στο άλλο, προτού τελικά φθάσει στον τελικό του προορισμό. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται κατά κόρον, προκειμένου να μην γίνεται γνωστή η πραγματική προέλευση του φορτίου, κάτι που πολλάκις παρατηρήθηκε σε φορτία από το Ιράν και τη Βενεζουέλα.  

Από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής, πάντως, η Ρωσία φαίνεται ότι προσπαθεί να αυξήσει τους οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα και να ενισχύσει τις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου -σε ιδιαιτέρως ελκυστικές τιμές-, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Νο.2 οικονομία του πλανήτη αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο. 

Παράλληλα, ρωσικό πετρέλαιο αναμένεται να κατευθυνθεί τις επόμενες ημέρες προς τις χώρες τόσο της Λατινικής Αμερικής όσο και της νοτιοδυτικής Αφρικής, σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστούν οι απώλειες από τις αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. 

Ας σημειωθεί ότι η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, διαθέτοντας 7 εκατ. βαρέλια ημερησίως και καλύπτοντας το 7% της παγκόσμιας ζήτησης.

Διαβάστε ακόμα:

Μπαράζ συμφωνιών με τους Σαουδάραβες

Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο – Νέες διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας

Εξοικονομώ: Ενεργειακός πυρετός για την αναβάθμιση των κατοικιών πλησίασαν τις 100.000 οι δηλώσεις

Exit mobile version