Η αποστολή παρέδωσε στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο στη Γάζα, περισσότερα από 19.000 λίτρα πετρελαίου, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, τα μέλη της αποστολής της 23ης Δεκεμβρίου διαπίστωσαν «μια ολοένα και αυξανόμενη απόγνωση εξαιτίας της πείνας». Την ίδια ώρα, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους μίλησε για «άμεση αύξηση της αποστολής τροφίμων και νερού προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία και η σταθερότητα του πληθυσμού», στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που εξακολουθεί να μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Πρόσθεσε επίσης, πως «οι αδιάκοπες μάχες και ένας τεράστιος αριθμός τραυματιών έχουν γονατίσει τις δυνατότητες» του νοσοκομείου Αλ Σίφα, το οποίο δεν μπορεί παρά να παράσχει αυτή τη στιγμή μονάχα τις «πλέον βασικές πρώτες βοήθειες».
Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έκανε λόγο για απελπισμένους κατοίκους που άρπαξαν την επισιτιστική βοήθεια που μετέφερε ένα φορτηγό προς το νοσοκομείο. Στην ίδια ανάρτηση ανέφερε επ’ αυτού: «Σε αυτό το πλαίσιο σοβαρών επισιτιστικών ελλείψεων, η αναζήτηση τροφής ωθεί ορισμένους, σε κατάσταση απόγνωσης, να παίρνουν τα τρόφιμα από τα φορτηγά μεταφοράς».
Rising desperation due to acute hunger witnessed during joint mission by @WHO, @UNOCHA, @UNICEF, @WCKitchen to hospitals in north #Gaza; partners demand immediate scale-up of food and water to ensure population health and stability.
On 23 December, WHO and partners visited, and… pic.twitter.com/uNQep7Ig6T— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) December 24, 2023
Ένα μέλος της αποστολής του ΠΟΥ που βρέθηκε στα νοσοκομεία της Γάζας κατά το Σαββατοκύριακο, ο Σον Κάσεϊ, περιέγραψε αναφερόμενος στο νοσοκομείο Αλ Σίφα πως υπάρχουν υπερφορτωμένες χειρουργικές αίθουσες, ενώ διευκρίνισε ότι δεν μπόρεσε να αξιολογήσει τη λειτουργία των χειρουργείων, «καθώς υπάρχουν άνθρωποι στο εσωτερικό τους και δεν ανοίγουν την πόρτα». Σε βίντεο από το εσωτερικό του νοσοκομείου Αλ Σίφα, που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Χ, ο ίδιος ανέφερε ότι «όλοι οι άνθρωποι στους οποίους μιλήσαμε πεινάνε», ενώ προειδοποίησε: «Υπάρχει ο κίνδυνος του λιμού».
Οι ομάδες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας βρέθηκε επίσης στα μαιευτήρια Αλ Σαχάμπα και Αλ Χελού, όπου καταγράφονται από κοινού έως και 35 γεννήσεις την ημέρα. Τα μέλη του ΠΟΥ διαπίστωσαν την έλλειψη καυσίμων για τη λειτουργία των γεννητριών, καθώς επίσης και την έλλειψη τροφίμων, νερού, οξυγόνου, αντιβιοτικών και αναισθητικών φαρμάκων.
Διαβάστε ακόμη
Θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα: Όλες οι απαντήσεις για την επιδότηση
Πλειστηριασμοί: Ποια «βαριά ονόματα» έχασαν τις βίλες τους τη χρονιά που φεύγει (pics)
Βόμβα €600 εκατ. από τα ελλείμματα στις ΑΠΕ και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ