search icon

Διεθνή

Πού επενδύουν τα χρήματά τους οι πλούσιοι καταθέτες μετά την αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο

Oι πλούσιοι επενδυτές μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων τους από τις τράπεζες σε κρατικά ομόλογα, χρηματαγορές και άλλες βραχυπρόθεσμες επενδύσεις, σύμφωνα με wealth fund managers.

Οι πλούσιοι επενδυτές και οι εταιρείες ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιούσιας (Family Offices) αναζητούν πλέον νέους τρόπους για να επενδύσουν τα χρήματά τους, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της αναταραχής που ακολούθησε στον τραπεζικό κλάδο.

Όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, οι πλούσιοι επενδυτές μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων τους από τις τράπεζες σε κρατικά ομόλογα, χρηματαγορές και άλλες βραχυπρόθεσμες επενδύσεις, σύμφωνα με wealth fund managers.

Οι επενδυτές με «μεγάλα πορτοφόλια» συνήθως διατηρούν εκατομμύρια δολάρια ή και δεκάδες εκατομμύρια σε μετρητά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για να καλύπτουν τρέχοντα και απρόβλεπτα έξοδα. Τα υπόλοιπά τους είναι συχνά πολύ πάνω από το όριο των 250.000 δολαρίων που είναι ασφαλισμένα από τον ομοσπονδιακό οργανισμό ασφάλισης καταθέσεων των ΗΠΑ (FDIC). Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και τις πιθανές «ρωγμές» στο δίκτυο των περιφερειακών τραπεζών, οι σύμβουλοι περιουσίας λένε ότι πολλοί πελάτες θέτουν τώρα θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το πώς και πού να τοποθετήσουν τα μετρητά τους.

«Κατά τη διάρκεια του [περασμένου] Σαββατοκύριακου υπήρξε μεγάλη ανησυχία», δήλωσε ο Μάικλ Ζένερ, διευθύνων σύμβουλος της WE Family Offices, η οποία παρέχει συμβουλές σε πλούσιους επενδυτές και «οικογενειακά γραφεία». «Οι ερωτήσεις που δεχόμουν από τους πελάτες ήταν ‘’πώς είναι τα μετρητά μου τοποθετημένα; Βρίσκονται στην πραγματικότητα στον ισολογισμό της τράπεζας;”. Και πρόκειται για πολύ εξειδικευμένους, πολύ επιτυχημένους επενδυτές  που απλώς δεν είχαν σκεφτεί ποτέ πριν αυτή την ερώτηση».

«Καμπανάκι» αφύπνισης

Όπως αναφέρει στο αμερικανικό δίκτυο,  ο Πάτρικ Ντούερ, διευθύνων σύμβουλος της NewEdge Wealth: «Αυτό ήταν ένα πραγματικό κάλεσμα αφύπνισης για τους ιδιώτες επενδυτές που διαθέτουν μετρητά».

Η κρίση της SVB απλώς επιτάχυνε μια ευρύτερη τάση στους πλούσιους επενδυτές κατά το τελευταίο έτος να μεταφέρουν μετρητά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς σε ομόλογα του Δημοσίου και στις χρηματαγορές. Με τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED), τα κρατικά ομόλογα και οι αγορές χρήματος μπορούν πλέον να προσφέρουν απόδοση της τάξης του 4% ή 5% χωρίς κίνδυνο -συχνά διπλάσια από το επιτόκιο ενός λογαριασμού ταμιευτηρίου ή τρεχούμενου λογαριασμού. Ως αποτέλεσμα, οι πλούσιοι επενδυτές και τα οικογενειακά γραφεία έχουν μεταφέρει όλα τα υπόλοιπα μετρητών τους, εκτός από ένα μικρό μέρος, σε επενδύσεις που έχουν υψηλότερη απόδοση και συνήθως δεν περιλαμβάνονται στον ισολογισμό των τραπεζών.

Ταυτόχρονα, όμως, πολλοί μεγαλοεπενδυτές άρχισαν να αποσύρουν χρήματα από μετοχές και άλλες επενδύσεις λόγω των ανησυχιών για την αύξηση των επιτοκίων και μια πιθανή ύφεση.

«Για πολλά χρόνια, οι τραπεζικές καταθέσεις απλώς δεν ήταν μια ενδιαφέρουσα επένδυση», δήλωσε ο Ζένερ. “Έδιναν μηδενική απόδοση, οπότε οι άνθρωποι δεν έδιναν πραγματικά προσοχή στα μετρητά. Κατά το τελευταίο έτος, καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν και ο φόβος της ύφεσης άρχισε να κυριαρχεί, τα μετρητά από επενδυτική άποψη, [έχουν] ξαφνικά γίνει πολύ πιο σημαντικό μέρος του επενδύσεών τους».

Ο Ζένερ συμβουλεύει τους επενδυτές που ανησυχούν για τις καταθέσεις τους να θέσουν στις τράπεζες ή στους συμβούλους τους δύο βασικές ερωτήσεις: Πώς χρησιμοποιούνται τα μετρητά μου και αν βρίσκονται στον τραπεζικό ισολογισμό; Εάν τα μετρητά έχουν επενδυθεί σε ομόλογα του Δημοσίου και άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα, είναι πιθανό να μην βρίσκονται στον τραπεζικό ισολογισμό και, επομένως, να μην κινδυνεύουν σε περίπτωση bank run.

«Αυτό που θέλετε να ξέρετε είναι εάν κάτι συμβεί στην τράπεζα, έχω πρόσβαση στα κεφάλαιά μου;» δήλωσε ο Ζένερ.

Ορισμένοι μεγαλοεπενδυτές έχουν απομακρυνθεί εντελώς από τις τράπεζες – μεταφέροντας τα μετρητά τους σε χρηματιστηριακές εταιρείες και εταιρείες όπως η Fidelity και η Pershing. «Σε γενικές γραμμές οι πελάτες μας διατηρούσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία στη Fidelity, η οποία δεν είναι τράπεζα, οπότε ήταν πολύ ανακουφιστικό γι’ αυτούς», δήλωσε ο Ντούερ της NewEdge Wealth.

Δάνεια και υποθήκες

Οι πλούσιοι επενδυτές και τα οικογενειακά γραφεία θα συνεχίσουν να βασίζονται στις τράπεζες για δάνεια και υποθήκες. Αλλά η στρατηγική των τραπεζών που απαιτούσαν από τους πλούσιους πελάτες να παρέχουν συγκεκριμένα ανταλλάγματα για τη χορήγηση δανείων μπορεί να φτάνει στο τέλος της, λένε οι σύμβουλοι.

Ο Ντούερ δήλωσε ότι οι πελάτες καταλαβαίνουν επίσης ότι μπορούν συνήθως να πάρουν δάνεια σε καλές τιμές από πολλές τράπεζες και επομένως δεν χρειάζεται να θέσουν σε κίνδυνο τις καταθέσεις τους σε μετρητά. «Νομίζω ότι οι οικογένειες συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν 4.000 τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε κάποιος θα τους δανείσει χρήματα όταν τα χρειαστούν», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη

Συγκρατημένες οι αγορές – «Ψαλιδίζουν» τα κέρδη της Credit Suisse – Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Ντόμινο στις τράπεζες: «Σεισμικές» δονήσεις αλλά χωρίς… Ελλάδα στο επίκεντρο

Societe Generale: Η ΕΚΤ δεν θα πατήσει φρένο στα επιτόκια λόγω Credit Suisse

Exit mobile version