Καθώς οι περιορισμοί της πανδημίας αίρονται τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ευρώπη, ο τουρισμός έχει επιστρέψει κοντά στα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί στα προ-πανδημικά επίπεδα, αλλά ορισμένοι ντόπιοι έχουν απηυδήσει.

Αυτή η επιστροφή στην κανονικότητα έχει επίσης οδηγήσει σε αύξηση του αντιτουριστικού συναισθήματος μεταξύ των ντόπιων που ζουν στα ταξιδιωτικά hotspots της ηπείρου, πολλοί από τους οποίους παροτρύνουν τους αξιωματούχους να εφαρμόσουν μέτρα που θα περιορίζουν την εισροή επισκεπτών.

Τα παράπονα κυμαίνονται από την έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγασης για τους ντόπιους (με τις κατοικίες να χρησιμοποιούνται ως καταλύματα διακοπών), τα τεράστια πλήθη που καθιστούν τις πόλεις και τα χωριά αφόρητα κατά τους πιο πολυσύχναστους μήνες, ή απλά τον λάθος τύπο τουριστών.

Αν και οι κάτοικοι κατανοούν ότι ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για τις τοπικές οικονομίες, η υπομονή εξαντλείται. Παρόλο που τέτοιες εντάσεις υπήρχαν πάντα μεταξύ ντόπιων και επισκεπτών, φαίνεται να έχουν γίνει ιδιαίτερα έντονες τα τελευταία χρόνια.

Οργισμένες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις κατά του τουρισμού έχουν λάβει χώρα στην Ισπανία, ενώ αξιωματούχοι στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα – μεταξύ άλλων – έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν περιορισμούς στους επισκέπτες αξιοθέατων ή εξετάζουν τις επιλογές τους.

Η MailOnline εξέτασε ορισμένα από τα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή για τον περιορισμό των επισκεπτών, καθώς και τα μέτρα που παίρνουν ορισμένοι ντόπιοι για να εκφράσουν την οργή τους:

Ισπανία – 85 εκατ. επισκέπτες το 2023

Στην Ισπανία το αντιτουριστικό συναίσθημα φαίνεται να έχει γίνει ιδιαίτερα έντονο, ιδίως στις Βαλεαρίδες και τα Κανάρια νησιά της.

Τα νησιά Μαγιόρκα, Μινόρκα, Ίμπιζα στις Βαλεαρίδες και Τενερίφη, Γκραν Κανάρια και Λανζαρότε στα Κανάρια νησιά είναι όλα απίστευτα δημοφιλή μεταξύ των τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία που αναζητούν προσιτούς προορισμούς διακοπών.

Από τα 85 εκατομμύρια τουρίστες της Ισπανίας το 2023, 14,4 εκατομμύρια και 13,9 εκατομμύρια επισκέπτες ταξίδεψαν στις Βαλεαρίδες και τις Κανάριες Νήσους αντίστοιχα, στις υψηλότερες θέσεις της κατάταξης μετά την περιοχή της Καταλονίας, η οποία κατέγραψε 18 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2023.

Όλα αυτά τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν αύξηση από το 2022 κατά τουλάχιστον 9%. Οι αριθμοί των επισκεπτών έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τον αριθμό των ανθρώπων που πραγματικά αποκαλούν τα νησιά σπίτι τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019, μόλις 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε όλες τις Βαλεαρίδες Νήσους και 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στα Κανάρια Νησιά – γεγονός που καταδεικνύει πόσο κορεσμένα είναι τα νησιά με τουρίστες.

Με τους ντόπιους να αισθάνονται ότι ο τρόπος ζωής τους δέχεται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση, η δυσαρέσκεια κορυφώθηκε με διάφορες μορφές φέτος.

Τόσο στη Μαγιόρκα όσο και στην Τενερίφη, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις αντιτουριστικών γκράφιτι που εμφανίστηκαν σε τοίχους σε όλα τα νησιά, με τους ντόπιους να εκφράζουν την οργή τους.

«Tourist Go Home» ήταν γραμμένο στα αγγλικά σε έναν τοίχο κάτω από μια διαφημιστική πινακίδα για την προώθηση ακινήτων στο Nou Llevant της Μαγιόρκα, μια γειτονιά που έχει δει μια μαζική εισροή ξένων αγοραστών τα τελευταία χρόνια.

Το Nou Llevant, που βρίσκεται πέντε λεπτά από την Playa de Palma και διαφημίζεται ως μια μικρότερη εκδοχή της Silicon Valley του Σαν Φρανσίσκο, έχει υποστεί μαζική μεταμόρφωση με τα περισσότερα νέα ακίνητα να αγοράζονται από Γερμανούς.

Παρόμοια μηνύματα εμφανίστηκαν στην Τενερίφη, με ένα μήνυμα να λέει στους τουρίστες ότι το νησί είχε γίνει «η δική μου δυστυχία, ο δικός σας παράδεισος».

Ένα φυλλάδιο κολλημένο σε έναν τοίχο έγραφε: «Οι ντόπιοι αναγκάζονται να μετακομίσουν και εσείς είστε υπεύθυνοι. Οι ψηφιακοί νομάδες δεν είναι ευπρόσδεκτοι».

Στο Palm Mar της Τενερίφης, ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο είχε ψεκαστεί με το μήνυμα «go home».

Τον Απρίλιο, εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στη Santa Cruz de Tenerife, ζητώντας από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα του μαζικού τουρισμού στο νησί.

Μια μικρή ομάδα αυτών των διαδηλωτών συμμετείχε σε απεργία πείνας, η οποία διεκόπη μετά από 20 ημέρες. Οι απεργοί δήλωσαν ότι οι αξιωματούχοι έδειξαν «μηδενικό ενδιαφέρον» για την κατάστασή τους.

Οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι ζητούσαν από την κυβέρνηση να υιοθετήσει ένα πιο βιώσιμο μοντέλο τουρισμού για την καταπολέμηση προβλημάτων όπως η ρύπανση, η κυκλοφοριακή συμφόρηση και η έλλειψη προσιτής στέγασης, τα οποία έχουν συνδέσει με τον μαζικό τουρισμό.

Επιδίωξαν επίσης την παύση δύο τουριστικών έργων, συμπεριλαμβανομένου ενός που αφορά την κατασκευή ενός πεντάστερου ξενοδοχείου δίπλα σε μία από τις τελευταίες παρθένες παραλίες της Τενερίφης.

Ιταλία – 57 εκατ. επισκέπτες το 2023

Το 2023, η Ιταλία – με την εκπληκτική θέα, τις γαλάζιες λίμνες, τους χρυσοπράσινους λόφους, τη διάσημη κουζίνα και τις ιστορικές πόλεις – υποδέχτηκε πάνω από 57 εκατομμύρια τουρίστες, τοποθετώντας την ανάμεσα στις πέντε χώρες με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο .

Εν μέσω της δικής της τουριστικής κρίσης, η ιταλική πόλη της Βενετίας έλαβε το πιο προβεβλημένο ίσως μέτρο για να περιορίσει τον αριθμό των επισκεπτών της.

Από τις 25 Απριλίου του τρέχοντος έτους, οι τουρίστες που φθάνουν στην πλωτή πόλη υποχρεούνται να πληρώνουν ημερήσιο τέλος 5 ευρώ για να εισέρχονται στην πόλη σε ώρες αιχμής στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος.

Οι αρχές ελπίζουν ότι το τέλος θα αποθαρρύνει τους επισκέπτες από το να καταφτάνουν τις ημέρες αιχμής και θα κάνει την πόλη πιο βιώσιμη για τους κατοίκους της.

Οι επισκέπτες που φτάνουν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βενετίας βλέπουν πλέον μεγάλες πινακίδες που αναγράφουν τις 29 ημερομηνίες μέχρι τον Ιούλιο της δοκιμαστικής φάσης του σχεδίου, οι οποίες όριζαν επίσης ξεχωριστές εισόδους για τους τουρίστες από αυτές που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι.

Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμα από 50 έως 300 ευρώ, αλλά οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι προς το παρόν εφαρμόζεται η «κοινή λογική».

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι ντόπιοι ευχαριστημένοι με το μέτρο. Ορισμένοι δεν έχουν πειστεί για την αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος, επιμένοντας ότι μόνο η αύξηση του πληθυσμού θα αποκαταστήσει την ισορροπία σε μια πόλη όπου τα στενά σοκάκια και τα θαλάσσια περάσματα είναι συχνά φραγμένα από τουρίστες.

Εκατοντάδες Βενετσιάνοι διαμαρτυρήθηκαν κατά του προγράμματος τον Απρίλιο. Διαδήλωσαν από τον κεντρικό τερματικό σταθμό λεωφορείων της πόλης πίσω από πανό που έγραφαν «Όχι στα εισιτήρια, ναι στις υπηρεσίες και τη στέγαση».

Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με αστυνομικούς των ΜΑΤ που τους εμπόδισαν να εισέλθουν στην πόλη, προτού αλλάξουν πορεία και εισέλθουν από άλλη γέφυρα συνοδευόμενοι από αστυνομικούς με πολιτικά. Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε ειρηνικά σε πλατεία της πόλης.

Οι ντόπιοι προτρέπουν εδώ και καιρό τους αξιωματούχους της Βενετίας να αντιμετωπίσουν τον τουρισμό, επικαλούμενοι επίσης τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη διάσημη μητρόπολη που βυθίζεται σιγά-σιγά.

Το 2021, η Βενετία απαγόρευσε στα μεγάλα κρουαζιερόπλοια να αγκυροβολούν στο ιστορικό της κέντρο, αφού η UNESCO απείλησε να βάλει την πόλη στον κατάλογο των απειλούμενων με εξαφάνιση ιστορικών πόλεων.

Αντιτουριστικά μέτρα έχουν ληφθεί και αλλού στην Ιταλία. Στο Πορτοφίνο, αγαπημένο προορισμό των influencers και των διασημοτήτων – οι τουρίστες απειλούνται με πρόστιμο 275 ευρώ για παραμονή σε hotspots για selfies.

Ο δήμαρχος του Πορτοφίνο εισήγαγε κανόνα απαγόρευσης της παραμονής σε δύο «κόκκινες ζώνες» όπου οι επισκέπτες συχνά φωτογραφίζονται και οι τουριστικές ομάδες συνωστίζονται.

Οι ζώνες απαγόρευσης της αναμονής τέθηκαν σε ισχύ εν μέσω της τουριστικής έκρηξης των διακοπών του Πάσχα το 2023, κατά την οποία περίπου 1,7 εκατομμύρια παραθεριστές επισκέφθηκαν τα κέντρα των ιταλικών πόλεων, μια αύξηση 12% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, το συμβούλιο της Φλωρεντίας απαγόρευσε τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακινήτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης από πλατφόρμες όπως η Airbnb.

Γαλλία – 100+ εκατ. επισκέπτες το 2023

Η Γαλλία είναι η χώρα με τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο. Το 2022, κατέγραψε σχεδόν 80 εκατομμύρια επισκέπτες – ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το 2023 την επισκέφθηκαν περισσότερα από 100 εκατομμύρια άτομα.

Ωστόσο, ενώ η Γαλλία είναι ένα μεγάλο έθνος – κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι το 80% του ετήσιου τουρισμού της συγκεντρώνεται σε μόλις το 20% της χώρας.

Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι, όπως και οι άλλοι μεσογειακοί γείτονές της, οι αξιωματούχοι αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν τον τουρισμό, να τον καταστήσουν πιο βιώσιμο και να παροτρύνουν τους επισκέπτες να ανακαλύψουν μέρη της Γαλλίας που είναι λιγότερο γνωστά.

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, η υπουργός Τουρισμού Ολίβια Γκρεγκουάρ παρουσίασε σχέδια για τη ρύθμιση της ροής των επισκεπτών σε ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς τοποθεσίες της Γαλλίας.

Αυτό θα περιλαμβάνει ένα παρατηρητήριο τουρισμού για τη μέτρηση των ροών και τον εντοπισμό των συνωστισμών.

Καθώς οι περιορισμοί της πανδημίας χαλάρωσαν και καταργήθηκαν, πολλοί από τους πιο διάσημους γαλλικούς χώρους, όπως το αβαείο Mont-Saint-Michel στη Νορμανδία, δήλωσαν ότι κατακλύζονται από τον τεράστιο αριθμό των επισκεπτών.

Μια διάσημη πόλη και μια κοντινή παραλία – το Etretat – φιλοξενεί 1.200 κατοίκους, αλλά κατέγραψε ένα κύμα 10.000 ημερήσιων επισκέψεων μετά την προβολή της στην αστυνομική σειρά του Netflix «Lupin».

Ελλάδα – 32 εκατ. επισκέπτες το 2023

Όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, η Ελλάδα είναι άλλη μια ευρωπαϊκή χώρα που συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο και όπως πολλοί κάτοικοι αυτών των χωρών, κάποιοι έχουν κουραστεί από την πολυκοσμία στην Ελλάδα.

Στην ιστορική Αθήνα, μηνύματα γκράφιτι έχουν απαιτήσει να μπει τέλος στον «υπερτουρισμό» και τον περασμένο μήνα, οργισμένοι διαδηλωτές βγήκαν επίσης στους δρόμους της ελληνικής πρωτεύουσας για να εκφράσουν την οργή τους για τον αυξανόμενο αριθμό τουριστών που κατακλύζουν την πατρίδα τους.

Τεράστια γκράφιτι που έχουν ψεκαστεί στις πλευρές των κτιρίων παρουσιάζουν μια ανατριχιαστική προειδοποίηση προς τους επισκέπτες.

Μία από αυτές έγραφε: «Τουρίστες πηγαίνετε σπίτι σας! Το ελληνικό κράτος σκοτώνει». Ένα άλλο παράδειγμα δείχνει ένα μεγάλο κτίριο που απεικονίζει δύο «πύργους» Airbnb να φλέγονται, κάτω από τη λεζάντα: «Τουρίστες απολαύστε τη διαμονή σας στο νεκροταφείο της Ευρώπης».

Συνθήματα όπως «No Tourists No Hipsters» και «Burn Airbnb» έχουν επίσης εντοπιστεί στους δρόμους της Αθήνας.

Για να αμβλύνει τον συνωστισμό και να προσφέρει μια πιο οικεία εμπειρία, το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού εισήγαγε ένα πρόγραμμα που επιτρέπει σε μικρές ομάδες έως πέντε ατόμων να εξερευνήσουν τον χώρο της Ακρόπολης εκτός του κανονικού ωραρίου.

Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, έως και τέσσερις ομάδες των πέντε ατόμων η καθεμία μπορούν να απολαύσουν ξεναγήσεις με επικεφαλής ειδικούς αρχαιολόγους κατά τη διάρκεια αποκλειστικών ωρών από τις 7 π.μ. έως τις 9 π.μ. και από τις 8 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. – ώρες εκτός των επίσημων ωρών λειτουργίας και κλεισίματος.

Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στο να προσφέρει στους τουρίστες μια πιο οικεία και λιγότερο πολυσύχναστη εμπειρία του ιστορικού ορόσημου πριν από την άφιξη χιλιάδων επισκεπτών.

Αυστρία και Ολλανδία

Ορισμένοι άλλοι τουριστικοί προορισμοί έχουν επίσης λάβει μέτρα για τον περιορισμό του αριθμού των επισκεπτών.

Η ειδυλλιακή αυστριακή ορεινή πόλη Hallstatt – που λέγεται ότι ενέπνευσε την ταινία Frozen της Disney – προκάλεσε χλευασμό στο διαδίκτυο όταν εμφανίστηκαν φωτογραφίες στο διαδίκτυο που έδειχναν ότι είχε υψώσει φράχτη για να αποκλείσει ένα δημοφιλές τουριστικό σημείο με όμορφη θέα το 2023.

Η παραλίμνια πόλη, στο βόρειο τμήμα της Αυστρίας, προσελκύει πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες κάθε χρόνο χάρη στο πανέμορφο τοπίο της.

Ωστόσο, οι ντόπιοι που κατοικούν στην πόλη τους έχουν μιλήσει για το πως έχουν βαρεθεί τους τουρίστες που ποζάρουν στους ήσυχους δρόμους τους.

Η Ολλανδία έγινε επίσης πρωτοσέλιδο πέρυσι, όταν αξιωματούχοι του Άμστερνταμ κάλεσαν τους Βρετανούς τουρίστες να «αποφύγουν» την πόλη.

Η ολλανδική πρωτεύουσα ξεκίνησε τον Μάρτιο μια εκστρατεία για να αποθαρρύνει τους τουρίστες που σχεδιάζουν πάρτι υπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ – αρχής γενομένης από τους νεαρούς Βρετανούς.

Η πόλη προσπαθεί εδώ και καιρό να περιορίσει τις βίαιες συμπεριφορές και τις εκδηλώσεις, ειδικά κοντά στη φημισμένη περιοχή με τους οίκους ανοχής, red light district.

Η εκστρατεία του Άμστερνταμ υποδεικνύει τους «κινδύνους και τις συνέπειες της αντικοινωνικής συμπεριφοράς και της υπερβολικής κατάχρησης ναρκωτικών και αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένων των προστίμων, της σύλληψης, του ποινικού μητρώου, της νοσηλείας και των προβλημάτων υγείας».

Διαβάστε ακόμη

Σωκράτης Κόκκαλης: Κομβική η εξαγορά της «Ευρώπη Ασφαλιστική» – Μέσα στο 2024 η είσοδος στο Χρηματιστήριο

Μυτιληναίος: Χρειάζονται αλλαγές στην Ευρώπη – Η Κομισιόν αποδείχθηκε αργή και κοντόφθαλμη

Ηλεκτρονική Αθηνών: 8 χρόνια μετά το «κανόνι» νέο σφυρί για κατάστημά της (pics)

 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ