search icon

Διεθνή

Φταίει η οικονομία για τις 21.000 απολύσεις στη Meta ή ο Ζούμπερμπεργκ;

Ανακάμπτει η μετοχή της εταιρείας μετά από τον πρόσφατο γύρο απολύσεων 10.000 εργαζομένων - Ο δισεκατομμυριούχος κατηγορεί την πορεία της οικονομίας για την ανάγκη μείωσης των λειτουργικών εξόδων της Meta

O CEO της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ανακοίνωσε, πρόσφατα νέο κύμα απολύσεων στην εταιρεία. Βάσει της ανακοίνωσης του δισεκατομμυριούχου προς τους εργαζομένους της εταιρείας, θα απολυθούν περίπου 10.000 άτομα, αριθμός ο οποίος θα προστεθεί στον ήδη τεράστιο των 11.000 απολύσεων τον περασμένο Νοέμβριο.

Παράλληλα, 5.000 θέσεις θα κλείσουν οριστικά, υποδεικνύοντας τη σοβαρότητα της προσπάθειας της εταιρείας για μείωση του λειτουργικού της κόστους.

O Ζούκερμπεργκ κατηγόρησε την οικονομία για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η επιχείρηση: «Το 2022 αποτέλεσε ένα πολύ δύσκολο έτος για τη Meta. Ο ανταγωνισμός αυξήθηκε ενώ η ανάπτυξή μας μειώθηκε σημαντικά. Τα υψηλά επιτόκια, η γεωπολιτική μεταβλητότητα και η αυξημένη εποπτεία έχουν επηρεάσει σημαντικά την αναπτυξιακή μας προοπτική αλλά και την καινοτομία μας».

Παρά την ανακοίνωση του Ζούκερμπεργκ, οι μέτοχοι της εταιρείας έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου από τα μέσα του 2022, όταν η Wall Street συνειδητοποίησε πως τα έσοδα της επιχείρησης μειώνονταν τη στιγμή που ο αριθμός των εργαζομένων της αυξανόταν. 

Σύμφωνα με το Business Insider, τον προηγούμενο Οκτώβριο, ο CEO της Altimeter Capital, Μπραντ Γκέρστνερ, απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς τον κολοσσό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καλώντας προς μείωση του εργατικού δυναμικού του κατά 20% και παράλληλης σημαντικής μείωσης των εξόδων της εταιρείας, ιδιαίτερα των επενδύσεων της στο metaverse, ύψους δισεκατομμυρίων.

Ο Ζούκερμπεργκ, όμως, έχει στοιχηματίσει το μέλλον της εταιρείας του στο metaverse, ενώ έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια στον τομέα εικονικής πραγματικότητας μέσω επενδύσεων στη θυγατρική της Μeta, Reality Labs. Αυτές οι προσπάθειες, όμως, δεν έχουν αποδώσει συναφή έσοδα για την επιχείρηση ακόμα, με τους επενδυτές να κάνουν εκκλήσεις για hedging των επενδύσεων του Ζούκερμπεργκ.

«Όπως πολλές άλλες εταιρείες, η Meta υπερέβαλλε κατά τη διάρκεια της περιόδου μηδενικών επιτοκίων. Προσέλαβε υπερβολικό αριθμό εργαζομένων και δεν επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένες ιδέες, κάτι το οποίο έπληξε την αναπτυξιακή της προοπτική», τόνισε ο Γκέρστνερ.

Η μετοχή της Meta κατέγραψε αύξηση μετά από την ανακοίνωση για τον πρόσφατο γύρο απολύσεων, υποδεικνύοντας θετική αντίδραση από τους επενδυτές. Παράλληλη ήταν και η αντίδρασή τους τον Νοέμβριο, όταν η μετοχή της κατέγραψε αύξηση της τάξης του 6% μετά από την προηγούμενη ανακοίνωση για απολύσεις 11.000 εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Evercore, Μαρκ Μαχέινι, «η Meta και ο Ζούκερμπεργκ φαίνεται πως λαμβάνουν, πια, υπόψη την αρνητική αντίδραση των επενδυτών όσον αφορά τα υπερβολικά έξοδα της επιχείρησης».

Παράλληλα, ο αναλυτής της AllianceBernstein, Μαρκ Σίλσκι, υπογράμμισε πως «το γεγονός πως η λίστα των απολυμένων συμπεριλαμβάνει άτομα από την Reality Labs σημαίνει πως ο Ζούκερμπεργκ έχει εισακούσει τις εκκλήσεις των επενδυτών. Πρόκειται για κάτι το πολύ θετικό, αφού πολλοί εξ αυτών ήθελαν να απομακρυνθούν από τη μετοχή λόγω των ανησυχιών για τα υπερβολικά λειτουργικά έξοδα της εταιρείας και την υπέρογκη επένδυση στο metaverse».

Διαβάστε ακόμη

Επιμένουν οι πιέσεις στη Wall Street – Νέες απώλειες για τις τράπεζες

Costamare: Εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Neptune Leasing, συμφερόντων του LATSCO Family Office

Κομισιόν: Πράσινη ενέργεια made in the EU – Αυτές είναι οι προτάσεις

Exit mobile version