Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να εντάσσουν στη διατροφή τους αυτό το εξωτικό φρούτο με τα πλούσια θρεπτικά συστατικά.
Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή ή κάποια δίαιτα για να χάσουν τα περιττά κιλά και όταν βρίσκονται αντιμέτωποι στο σούπερ μάρκετ με την επιλογή αυτού του εξωτικού φρούτου, σίγουρα τα βρίσκουν σκούρα. Είναι λογικό, αφού δεν ξέρουν με ποιο κριτήριο να επιλέξουν το κατάλληλο αβοκάντο, το οποίο, δε θα πρέπει να είναι ούτε αρκετά άγουρο, άλλα ούτε και πολύ ώριμο.
Συμβουλές για να επιλέξετε αβοκάντο
Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη σωστή επιλογή
Αφαιρέστε το κοτσάνι για να δείτε το χρώμα που έχει εσωτερικά
1. Αν το χρώμα του είναι πράσινο τότε σημαίνει ότι το φρούτο μας είναι ακόμα άγουρο, οπότε αποφεύγουμε να το αγοράσουμε.
2. Το σκούρο καφέ χρώμα σημαίνει ότι έχει ωριμάσει υπερβολικά, οπότε και αυτό το αποφεύγουμε.
3. Αν το χρώμα είναι κιτρινωπό τότε δε χρειάζεται να ανησυχείτε καθόλου αφού το φρούτο μας έχει φτάσει στην ιδανική ωρίμανση και μπορούμε να το πάρουμε άφοβα, και να το καταναλώσουμε με τις σαλάτες μας και διάφορες συνταγές.
Τα 150γρ αβοκάντο περιέχουν περίπου 235 θερμίδες, 9mg βιταμίνης Κ (το 36% της προτεινόμενης ημερήσιας κατανάλωσης), 7,3γρ φυτικών ινών, 90mg φυλλικού οξέος και 12mg βιταμίνης C.
Επίσης, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν την κακή χοληστερίνη (LDL) και βελτιώνουν την καλή (ΗDL).
Τα αβοκάντο έχουν επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν επιβραδύνουν την διαδικασία του γήρατος ενώ έχουν και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμβάλλουν στην καταπολέμηση του στρες. Ειδικά η βιταμίνη Β6 βοηθεί και στην καταπράυνση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.
To αβοκάντο, είναι πλούσιο στο σύμπλεγμα βιταμινών Β, όπου προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από την οξείδωση των ελεύθερων ριζών-stress.