search icon

Διεθνή

Πώς είναι να ζει κανείς στις «πιο έξυπνες πόλεις» του κόσμου το 2024 (pics)

Όλες οι πόλεις κάθε χρόνο αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις με την άνοδο της θερμοκρασίας και τις περιβαλλοντικές αλλαγές – Πολλές προσαρμόζονται με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον

Το BBC συνομιλεί με κατοίκους σε πέντε από τις πόλεις που κατέλαβαν θέση στην πρώτη δεκάδα στον δείκτη «Smart Cities Index 2024» για να καταλάβει ποια χαρακτηριστικά έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζωή τους.

Με την κλιματική αλλαγή, πολλές πόλεις αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Ορισμένοι προορισμοί, ωστόσο, έχουν προχωρήσει επιθετικά στην εφαρμογή έξυπνων λύσεων που στοχεύουν στην οικοδόμηση μιας υψηλότερης και μακροπρόθεσμης ποιότητας ζωής, παρέχοντας καθοδήγηση για τον υπόλοιπο κόσμο.

Για να βοηθήσει στην καταγραφή της προόδου των πόλεων, το Διεθνές Ινστιτούτο Διοικητικής Ανάπτυξης (IMD) καταρτίζει μια ετήσια κατάταξη των πιο έξυπνων πόλεων του κόσμου, με βάση την οικονομική και τεχνολογική ισχύ κάθε πόλης και τον τρόπο με τον οποίο οι παράγοντες αυτοί ενισχύουν την ποιότητα ζωής και παρέχουν λύσεις στις κοινωνικές προκλήσεις.

Ο Δείκτης Έξυπνων Πόλεων 2024 προέκυψε από τη συλλογή στοιχείων από κατοίκους 142 πόλεων για να κατανοήσει τις απόψεις τους σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια, την κινητικότητα, τις δραστηριότητες, τις ευκαιρίες και τη διακυβέρνηση της πόλης τους.

Αυτές είναι οι 10 πιο «έξυπνες πόλεις» του κόσμου:

Σύμφωνα με τον Δείκτη Έξυπνων Πόλεων 2024, οι δέκα πιο έξυπνες πόλεις του κόσμου είναι:

  1. Ζυρίχη
  2. Όσλο
  3. Καμπέρα
  4. Γενεύη
  5. Σιγκαπούρη
  6. Κοπεγχάγη
  7. Λοζάνη
  8. Λονδίνο
  9. Ελσίνκι
  10. Άμπου Ντάμπι

1. Καμπέρα, Αυστραλία

Η πρωτεύουσα της Αυστραλίας, που κατέλαβε την 3η θέση στον δείκτη, σημείωσε ιδιαίτερα καλή βαθμολογία για τη χαμηλή ατμοσφαιρική ρύπανση, τον αριθμό των χώρων πρασίνου και την υψηλή αίσθηση ενσωμάτωσης μεταξύ των πολιτών που ανήκουν σε μειονότητες. Αυτό δεν εκπλήσσει τους Μπράιντεν και Ντέιβιντ Κάμπελ, συνιδρυτές της Brand Rebellion, μιας εταιρείας συμβούλων για το εμπορικό σήμα και το εργατικό δυναμικό με έδρα την Καμπέρα.

«Αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει είναι η ισχυρή αίσθηση της κοινότητας», δήλωσε ο Μπράιντεν. «Υπάρχει σύνδεση και προθυμία να βοηθήσεις και να υποστηρίξεις τους άλλους, καθιστώντας το ένα φιλόξενο μέρος για να το αποκαλείς σπίτι σου».

Ανέφερε επίσης ότι η εγγύτητα της πόλης με τη φύση επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο η πόλη θέτει τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο. «Η Καμπέρα έχει προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για καθαρή ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε. «Η πόλη έχει φιλόδοξους στόχους για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2045, και αυτό είναι εμφανές στη συνεχή ηλεκτροδότηση και την υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλη την περιοχή».

Η Καμπέρα έχει επίσης υιοθετήσει την τεχνολογία για να κάνει την πόλη πιο βιώσιμη και πιο ελκυστική για τους ιδρυτές νεοφυών (και άλλων) επιχειρήσεων – κάτι που βοηθάει την καινοτομία. «Όλα αυτά, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων έξυπνου φωτισμού, διαχείρισης αποβλήτων και διαχείρισης της κυκλοφορίας, βελτιώνουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα των υπηρεσιών της πόλης», δήλωσε ο Ντέιβιντ. Ένα ισχυρό διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας υποστηρίζει τη συνολική συνδεσιμότητα και την ανάπτυξη της εξ αποστάσεως εργασίας, ενώ οι χώροι συνεργασίας και καινοτομίας, όπως το Canberra Innovation Network, συμβάλλουν στην προώθηση της τεχνολογικής ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας.

2. Σιγκαπούρη

Η Σιγκαπούρη, πέμπτη στον φετινό δείκτη, ανέβηκε δύο θέσεις σε σχέση με την περσινή κατάταξη χάρη στις υψηλές βαθμολογίες στην ασφάλεια, την υψηλή συνδεσιμότητα που διευκολύνει τη σχολική εκπαίδευση και την παρακολούθηση της κυκλοφορίας, καθώς και την ηλεκτρονική υποβολή εκθέσεων και την επεξεργασία εγγράφων που επιτρέπει την απρόσκοπτη αντιμετώπιση της κυβερνητικής γραφειοκρατίας.

«Το σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών της Σιγκαπούρης ενισχύεται σημαντικά από τη στρατηγική χρήση των ανοικτών δεδομένων και των τεχνολογιών ανέπαφων πληρωμών», δήλωσε ο Φιρντάους Σιαζουάνι, κάτοικος και ιδρυτής της Dollar Bureau. «Αυτό βοηθάει σημαντικά τους κατοίκους και τους επισκέπτες, καθώς τα βρίσκουν όλα πιο βολικά».

Ο ίδιος αναφέρει ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι ιδιωτικές εταιρείες, «ενημερώνουν συνεχώς τα πρότυπα κυκλοφορίας, τα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρένων και τα μεγέθη του πλήθους στους σταθμούς, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για να βρεθούν λύσεις για τους μετακινούμενους. Έτσι, μπορούν να βελτιστοποιήσουν τις διαδρομές τους, να εξοικονομήσουν χρόνο και τελικά να μειώσουν τη συμφόρηση της πόλης».

Ο κάτοικος Κερκ Γουέσταγουεϊ, εκτελεστικός σεφ του βραβευμένου εστιατορίου JAAN με δύο αστέρια Michelin, επισημαίνει επίσης τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν μεγάλη διαφορά στην καθημερινή ζωή, ιδίως στις δημόσιες συγκοινωνίες. «Γρήγορες ανέπαφες πληρωμές και δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σημαίνουν ότι δεν περιμένεις διερωτώμενος αν θα φτάσεις εγκαίρως στον προορισμό σου», δήλωσε.

Επιπλέον, ο Γουέσταγουεϊ υποστηρίζει ότι η τεχνολογία «αξιοποιείται σε πολύ καλό βαθμό στις προσπάθειες βιωσιμότητας, καθώς και η αστική γεωργία γίνεται τρόπος ζωής εδώ», δήλωσε. Το Aquaponics Farm στο Swissôtel The Stamford, το οποίο βελτιστοποιεί τον χώρο καλλιέργειας χωρίς χώμα και ελαχιστοποιεί τη χρήση νερού για φρέσκα προϊόντα, αποτελεί ένα παράδειγμα για το πώς οι έξυπνες πόλεις μπορούν να ενσωματώσουν καινοτόμες λύσεις για την παραγωγή τροφίμων σε αστικό περιβάλλον.

3. Λοζάνη, Ελβετία

Ενώ τρεις ελβετικές πόλεις βρέθηκαν στην πρώτη δεκάδα (συμπεριλαμβανομένης της Ζυρίχης στην πρώτη θέση και της Γενεύης στην τέταρτη θέση), η Λοζάνη καταλαμβάνει την 7η θέση στον δείκτη, παρόλο που ο πληθυσμός της είναι μόλις 150.000 άτομα. Αλλά η οικειότητα της πόλης αποδεικνύεται στην πραγματικότητα ένα πλεονέκτημα για τους κατοίκους της.

«Μου αρέσει να ζω στη Λοζάνη επειδή είναι μια τόσο μικρή πόλη με όλες τις ανέσεις μιας μεγάλης πόλης», δήλωσε η Ολίβια Μπόσχαρτ, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων στον Τουρισμό της Λοζάνης. «Τα πάντα είναι τόσο κοντά με τα πόδια. Από το σταθμό, απέχει μόλις 15 λεπτά από τη λίμνη της Γενεύης και 15 λεπτά από το κέντρο της πόλης».

Είναι επίσης μια πόλη που παίρνει σοβαρά την εγγύτητά της με τη φύση και επενδύει σημαντικά σε πάρκα, κήπους και άλλους χώρους πρασίνου – με 360 εκτάρια αστικού πρασίνου και μια πρωτοβουλία για τη φύτευση περισσότερων από 1.400 νέων δέντρων κάθε χρόνο.

Επιπλέον, η πόλη παραμένει προσηλωμένη στην προώθηση ψηφιακών πρωτοβουλιών με βιώσιμο τρόπο. Η πόλη της Λοζάνης δεσμεύεται να μειώσει τον ψηφιακό της αντίκτυπο και υποστηρίζει την ψηφιακή μετάβαση της διοίκησής της», εξήγησε η Αλεξάν Μπορνόζ, διευθύντρια επικοινωνίας της πόλης, επισημαίνοντας επίσης τις προσπάθειες για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στους κατοίκους και τους επισκέπτες: «Μια εφαρμογή για κινητά είναι διαθέσιμη για την εύρεση πρακτικών πληροφοριών για την επίσκεψη και τη διαμονή στη Λοζάνη», δήλωσε η Μπορνόζ. «Οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διοίκησης είναι διαθέσιμες στους ανθρώπους που ζουν σε αυτή, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών εγγραφών και κρατήσεων, των πληροφοριών για τις μεταφορές και τα ταξίδια, των πωλήσεων του κρασιού της πόλης και πολλά άλλα».

4. Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Το Λονδίνο, που κατατάσσεται στην 8η θέση του δείκτη (δύο θέσεις χαμηλότερα από πέρυσι), συνεχίζει να κατατάσσεται υψηλά για την ευκολία των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του, συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων για μετακινήσεις και την εύκολη πρόσβαση στο Wi-Fi.

«Με εξαιρετικές συγκοινωνίες τόσο με το μετρό, τα λεωφορεία, τα πλοία και τα προγράμματα ενεργών μετακινήσεων, όπως τα ποδήλατα και τα σκούτερ, το Λονδίνο είναι ένα διασκεδαστικό μέρος με πολλά να κάνει κανείς μέσα στην εβδομάδα, όπως εστιατόρια, παμπ, νυχτερινή ζωή, συναυλίες και πολλά άλλα», δήλωσε η Έμμα Ορ της Winning Business UK, η οποία συνεργάστηκε με τους 32 δήμους του Λονδίνου σχετικά με τις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Ορ έχει παρακολουθήσει την πόλη να αναλαμβάνει δεσμεύσεις για συνεχή βιωσιμότητα τα τελευταία χρόνια. «Υπάρχει επίσης μια αύξηση των έξυπνων δικτύων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ολόκληρη την πόλη τόσο στο πλαίσιο του σχεδιασμού των κτιρίων όσο και της συλλογής ενέργειας», δήλωσε. «Η Transport for London έχει θέσει ως στόχο το 80% των μετακινήσεων να ολοκληρώνεται με ενεργητικές μετακινήσεις (περπάτημα, ποδήλατο και δημόσιες μεταφορές) μέχρι το 2041».

Η δέσμευση της πόλης για βιωσιμότητα είναι επίσης εμφανής στην προώθησή της για υποδομές ηλεκτρικών οχημάτων. «Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι μια τεράστια τεχνολογική αλλαγή, την οποία βλέπουμε περισσότερο στο Λονδίνο από οποιαδήποτε άλλη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η Ορ, προσθέτοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι «στενά συνδεδεμένη με την πολιτική της πόλης για τη ζώνη εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών», η οποία καθιστά λιγότερο δαπανηρή την οδήγηση ηλεκτρικών οχημάτων από ό,τι των αυτοκινήτων που εκπέμπουν φυσικό αέριο (τα οποία πρέπει να πληρώνουν τέλος για να περάσουν).

5. Άμπου Ντάμπι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ολοκληρώνοντας την πρώτη 10άδα, το Αμπού Ντάμπι ανέβηκε τρεις θέσεις στην αξιολόγηση φέτος και έφτασε στη 10η θέση του δείκτη. Η πόλη σημείωσε εξαιρετικά καλή βαθμολογία για την ευκολία στις μεταφορές και τις ηλεκτρονικές κρατήσεις, την υψηλή υγιεινή ακόμη και στις φτωχότερες περιοχές της πόλης, τις ψηφιακές δεξιότητες που διδάσκονται στα σχολεία και ως ένα μέρος όπου οι άνθρωποι διαφορετικών εθνοτήτων αισθάνονται ευπρόσδεκτοι.

Για τους κατοίκους, τα έξυπνα και βολικά χαρακτηριστικά του συστήματος μεταφορών της πόλης είναι απαράμιλλα. «Η ενσωμάτωση στην πόλη των υποδομών φόρτισης οχημάτων και των λύσεων αυτόνομης οδήγησης έχει καταστήσει τις μετακινήσεις ομαλές και αποτελεσματικές», δήλωσε ο Ντάνβιν Σρίραμ, κάτοικος του Άμπου Ντάμπι και ιδρυτής του εργαλείου AI Prompt Vibes. «Το κέντρο ευφυούς κινητικότητας διασφαλίζει την απρόσκοπτη διαχείριση των χερσαίων, θαλάσσιων, αεροπορικών και σιδηροδρομικών μεταφορών. Αυτό το προηγμένο σύστημα όχι μόνο μειώνει την κυκλοφοριακή συμφόρηση, αλλά και ελαχιστοποιεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις».

Επισημαίνει επίσης τη νεοσύστατη γειτονιά Masdar City, ως πρότυπο για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη. «Ο σχεδιασμός της συνδυάζει την παραδοσιακή αραβική αρχιτεκτονική με τη σύγχρονη τεχνολογία, παρέχοντας ένα δροσερό περιβάλλον ακόμη και κατά τους καυτούς καλοκαιρινούς μήνες», δήλωσε. «Η εκτεταμένη χρήση ηλιακών συλλεκτών στις στέγες εκμεταλλεύεται την ενέργεια του ήλιου, καθιστώντας το μία από τις μεγαλύτερες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή».

Τα περισσότερα κτίρια της Masdar City έχουν καταταγεί στην κατηγορία LEED Gold ή Platinum, και όλα τα κτίρια έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας και νερού κατά τουλάχιστον 40%. Αν και η πρόοδος της οικοδόμησης ήταν πιο αργή από ό,τι αναμενόταν, η περιοχή φιλοδοξεί να είναι τελικά αρκετά μεγάλη για 40.000 κατοίκους.

«Το Άμπου Ντάμπι είναι ένα μέρος όπου η τεχνολογία και η βιωσιμότητα συναντιούνται, κάνοντας τη ζωή ευκολότερη και πιο ευχάριστη για κατοίκους όπως εγώ», δήλωσε ο Σρίραμ.

Διαβάστε ακόμη

Με ελαφρύνσεις €880 εκατ. ο νέος προϋπολογισμός – Ποιοι θα ωφεληθούν από τις 6+1 παρεμβάσεις

Πώς το ΥΠΠΟ μεταμορφώνει το Εργοστάσιο Τσαούσογλου- Διεκδικεί «δεύτερη ζωή» ως κύτταρο πολιτισμού (pics)

Εφορία: «Κούρεμα» 50% στα πρόστιμα για όσους ομολογήσουν παραβάσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version