Σύμφωνα με την Morgan Stanley, η δραματική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την βασική αρχή των επενδύσεων μετρίου κινδύνου η οποία καλεί προς σύνθεση επενδυτικού χαρτοφυλακίου 60/40.
H στρατηγική της κατανομής του 60% του χαρτοφυλακίου στις μετοχές και το 40% σε ομόλογα αποτελεί το θεμέλιο των επενδύσεων από τη δεκαετία του 1950, αλλά αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Η νέα πτυχή του ντιμπέιτ αυτού είναι η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγικότητα, κάτι το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την οικονομία.
«Η επέκταση της τεχνολογίας λειτουργεί ως σοκ προσφοράς, ενισχύοντας την ανάπτυξη και συχνά μειώνοντας τον πληθωρισμό σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο», ανέφεραν πρόσφατα οι αναλυτές της Morgan Stanley, σύμφωνα με το Business Insider.
Ως αποτέλεσμα της νέας κανονικότητας, οι προηγούμενες εκτιμήσεις όσον αφορά τον τρόπο διαφοροποίησης του κινδύνου ενδέχεται να μην ισχύουν πλέον, καθώς η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα προκαλέσει υγιείς αποδόσεις τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα, διαρρηγνύοντας την αρνητική συσχέτιση μεταξύ τους και υπονομεύοντας τη στρατηγική 60/40.
«Με άλλα λόγια, τα ομόλογα δεν αποτελούν πλέον την καλή διαφοροποίηση των τελευταίων τριών δεκαετιών», ανέφεραν οι αναλυτές.
«Όπως έκανε και η ανάπτυξη της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών τη δεκαετία του ‘90, η τεχνητή νοημοσύνη έχει την ικανότητα να βελτιώσει την παραγωγικότητα σε ευρύτητα τομέων», προσέθεσαν οι αναλυτές.
Η συζήτηση όσον αφορά τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου στο 60/40 έχει ενταθεί μετά από την ιστορική κατάρρευση της αγοράς ομολόγων, η οποία έστειλε τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων στα ύψη αλλά και την επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τη Fed σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού. Ως αποτέλεσμα των καταστάσεων αυτών, το χαρτοφυλάκιο 60/40 δεν είχε θεαματικές αποδόσεις.
Η BlackRock, από την πλευρά της, χαρακτήρισε το χαρτοφυλάκιο 60/40 ως κάτι το ξεπερασμένο λόγω της νέας εποχής των υψηλών επιτοκίων, υποστηρίζοντας πως οι επενδυτές πρέπει πλέον να είναι πιο ευέλικτοι και λεπτομερείς στις κινήσεις τους. Από την άλλη, η Vanguard ανακοίνωσε πως η στρατηγική αναμένεται να καταγράψει σημαντικές αποδόσεις το ερχόμενο έτος.
Από την πλευρά της, η Morgan Stanley δήλωσε πως ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό αποτελεί μόνο έναν από τους παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους συσχετισμούς των περιουσιακών στοιχείων.
«Εάν κάτι τέτοιο καταλήξει να ισχύει, πιστεύουμε πως θα σημαίνει κλίση των χαρτοφυλακίων περισσότερο στις μετοχές αντί για τα ομόλογα σε μακροπρόθεσμη βάση, καθώς το σταθερό εισόδημα γίνεται λιγότερο αξιόπιστος διαφοροποιητικός παράγοντας των επενδύσεων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, πιστεύουμε πως οι επενδυτές θα πρέπει να ψάξουν για νέα διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων τους η οποία θα σχετίζεται λιγότερο με τα χρηματιστήρια και τις αγορές ομολόγων».
Διαβάστε ακόμη
Τράπεζες: Κινητικότητα με… όχημα την υψηλή ρευστότητα – Τα deals εντός και εκτός Ελλάδας
Γιώργος Νίκας: Ξανά στο στόχαστρο για μεζονέτα στην Τήνο (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ