Η Μόσχα θα στερηθεί κεφαλαίων για τη λειτουργία της πολεμικής της οικονομίας, εάν η Σαουδική Αραβία υλοποιήσει τα σχέδιά της για αύξηση της παραγωγής αργού για να προστατεύσει τη θέση της ως παγκόσμιος βασικός παράγοντας του πετρελαίου.

Το Ριάντ απογοητεύεται όλο και περισσότερο από την αποτυχία των άλλων πετρελαϊκών κρατών να συντονιστούν με τη μείωση της προσφοράς ώστε να αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου σε περίπου 100 δολάρια ανά βαρέλι – από τα τρέχοντα 70 δολάρια. Οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι η Σαουδική Αραβία είναι τώρα έτοιμη να δράσει και να αλλάξει το αφήγημα, εξάγοντας η ίδια περισσότερο πετρέλαιο για να αρπάξει μερίδιο αγοράς και κέρδη, ακόμη και τη στιγμή που οι τιμές πέφτουν.

Αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να βυθίσει τις τιμές του πετρελαίου και να σημάνει άσχημα νέα για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για το ρωσικό κράτος την τελευταία δεκαετία, αποτελώντας το μισό του προϋπολογισμού της χώρας.

Ο Μικάιλ Κρουτίκιν, Ρώσος αναλυτής ενέργειας με έδρα τη Νορβηγία, δήλωσε ότι η πιθανή κίνηση της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί «τεράστιο κίνδυνο» για τον κρατικό προϋπολογισμό της Μόσχας, λόγω της συντριπτικής εξάρτησής της από τα έσοδα από το πετρέλαιο.

Η Αλεξάντρα Προκοπένκο, οικονομολόγος και συνεργάτης του Carnegie Endowment for International Peace, συμφώνησε ότι το διακύβευμα ήταν υψηλό για το Κρεμλίνο.

Οι Financial Times ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να εγκαταλείψει τις μακροχρόνιες φιλοδοξίες της να περιορίσει την προσφορά αργού για να ωθήσει τις τιμές γύρω στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Οι ειδικοί της αγοράς πετρελαίου δεν αμφιβάλλουν ότι η Σαουδική Αραβία διαθέτει την τεράστια παραγωγική και εξαγωγική ικανότητα για να αλλάξει τακτική και να επιδιώξει την κυριαρχία στην αγορά μέσω του όγκου.

«Η παγκόσμια οικονομία είναι αρκετά υποτονική και η ζήτηση πετρελαίου δεν είναι τόσο υψηλή όσο θα ήθελαν οι Σαουδάραβες», δήλωσε ο Ατζέι Παρμάρ, επικεφαλής ανάλυσης των πετρελαϊκών αγορών στην ICIS. «Ορισμένοι παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, υπερβαίνουν σταθερά τις ποσοστώσεις τους, οπότε αυτό σημαίνει ότι οι τιμές δεν είναι κοντά στα 100 δολάρια ανά βαρέλι και οι Σαουδάραβες χάνουν την υπομονή τους. Αυτός θα ήταν ένας τρόπος για τους Σαουδάραβες να  προειδοποιήσουν την αγορά ότι θα δράσουν».

Η Ρωσία, μαζί με χώρες όπως το Καζακστάν και το Ιράκ, έχει κατηγορηθεί ότι εξάγει περισσότερο πετρέλαιο από ό,τι έχει συμφωνηθεί από τον ΟΠΕΚ+. Η Μόσχα υπερβαίνει σταθερά την εθελοντική της ποσόστωση, η οποία σήμερα ανέρχεται σε 8,98 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, παρά το γεγονός ότι έχει υποσχεθεί επανειλημμένα να περιορίσει την παραγωγή της.

Τα κέρδη της Ρωσίας από ορυκτά καύσιμα έχουν επίσης αυξηθεί κατά 41% το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Μόσχας, παρά τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ορκιστεί να συνεχίσει την άντληση ορυκτών καυσίμων για να στηρίξει την ταλαιπωρημένη οικονομία της χώρας του. «Όλοι έχουν δυσκολίες και εμείς έχουμε τις δικές μας», παραδέχθηκε σε ομιλία του σε ενεργειακό φόρουμ την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας πως «η Ρωσία συνεχίζει να είναι ένας από τους κορυφαίους συμμετέχοντες στην παγκόσμια αγορά ενέργειας».

Συν τοις άλλοις, το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS ανέφερε πρόσφατα ότι η χώρα εξετάζει μια νέα στρατηγική για τη διατήρηση της παραγωγής πετρελαίου στα 540 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2050, περιφρονώντας τις προσπάθειες για μείωση της άντλησης «μαύρου χρυσού» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

Η Ρωσία έχει δημιουργήσει έναν «σκιώδη στόλο» γερασμένων πλοίων για να μεταφέρει το αργό της κατά παράβαση του ανώτατου ορίου τιμών των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που επέβαλαν οι χώρες της G7, ενώ η καταστρατήγηση των περιορισμών έχει αποφέρει στο Κρεμλίνο σχεδόν 25 δισεκατομμύρια δολάρια από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Ένα «παραθυράκι» επιτρέπει στους μεσάζοντες σε χώρες όπως η Τουρκία, η Κίνα και η Ινδία να διυλίζουν το ρωσικό πετρέλαιο σε βενζίνη και ντίζελ πριν το πουλήσουν αλλού – εξαιρουμένων των κυρώσεων. Σύμφωνα με έκθεση στην οποία είχε πρόσβαση το POLITICO, οι δυτικές χώρες ξόδεψαν 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε επανακατεργασμένα καύσιμα το α’ εξάμηνο του 2024, αποφέροντας στο ρωσικό κράτος αρκετά φορολογικά έσοδα έτσι ώστε να μπορεί να στρατολογήσει επιπλέον 6.200 στρατιώτες/μήνα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και αν η Σαουδική Αραβία προβεί σε τέτοια κίνηση, το Κρεμλίνο δεν είναι πιθανό να περιορίσει τις επιθέσεις του κατά της Ουκρανίας, παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός της χώρας βασίζεται στην προσδοκία ότι το αργό του θα πωλείται σε τιμή περίπου 70 δολάρια ανά βαρέλι.

Διαβάστε ακόμη

Αττική Οδός: Σήμερα καταβάλλονται τα €3,27 δισ. – Πρόβλεψη για πώληση του 49% της εταιρείας παραχώρησης στην 5ετία

Κώστας Νεμπής: Πώς θα βαδίσουμε προς τον ΟΤΕ του 2030

Μέση Ανατολή: Μαζικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Βηρυτό – Στόχος ο διάδοχος του Νασράλα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα