Τα πράγματα δεν έχουν ακόμα ηρεμήσει μετά το αποτέλεσμα-σοκ των γαλλικών εκλογών της Κυριακής και ήδη οι σύμμαχοι του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ελπίζουν να εκμεταλλευτούν την αναταραχή προς όφελός τους.

Αντίθετα με τις πρόσφατες προβλέψεις, η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου κέρδισε τις περισσότερες έδρες στον τελικό γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή, ξεπερνώντας τους κεντρώους του Μακρόν και κατατροπώνοντας τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν.

Το αποτέλεσμα, όμως, άφησε το γαλλικό κοινοβούλιο χωρίς προφανή υποψήφιο πρωθυπουργό και χωρίς κανένα κόμμα να είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση.

Οι σύμμαχοι του προέδρου αναζητούν τώρα ευκαιρίες να εκμεταλλευτούν την αβεβαιότητα για να επιβάλουν την κεντρώα ατζέντα τους. Ορισμένοι πιστεύουν ότι έχουν βρει μια πιθανή διέξοδο, διασπώντας την ήδη εύθραυστη και κατακερματισμένη αριστερή συμμαχία.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι μια ετερόκλητη ομάδα αριστερών κομμάτων με μια βιαστικά συμφωνημένη πολιτική πλατφόρμα και χωρίς σαφή ηγέτη. Περιλαμβάνει την ακροαριστερή παράταξη με επικεφαλής τον βετεράνο Ζαν Λυκ Μελανσόν, τους Κομμουνιστές, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους.

Η συμμαχία συγκροτήθηκε βιαστικά μετά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες από τον Μακρόν πριν από ένα μήνα και παραμένει εύθραυστη και γεμάτη εντάσεις. Μέχρι πολύ πρόσφατα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η Ανυπότακτη Γαλλία διαφωνούσαν για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς, με τους Σοσιαλιστές να κατηγορούν την άκρα αριστερά ότι δεν καταδίκασε ξεκάθαρα τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Το πρωί της Δευτέρας, η Αριστερά δεσμευόταν να υποστηρίξει ένα μόνο πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού. Οι φιλελεύθεροι του Μακρόν ωστόσο ελπίζουν ότι είναι απλώς θέμα χρόνου να καταρρεύσει η αριστερά και να αναδειχθεί το κέντρο ως η μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο.

Ο Γάλλος πρόεδρος φαντάζει ήρεμος και περιμένει την ευκαιρία του. Τη Δευτέρα ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ προσφέρθηκε να παραιτηθεί, αλλά ο Μακρόν του ζήτησε να παραμείνει «για τη σταθερότητα της χώρας».

Για την ηγέτιδα των Πρασίνων, Μαρίν Τοντελιέ, η οποία βρισκόταν σε ραδιοφωνική συνέντευξη με τον σύμμαχο του Μακρόν, Φρανσουά Μπαϊρού, τα σχόλιά του όσον αφορά την ανικανότητα ενοποίησης της αριστεράς αποτελούσαν «άρνηση» των αποτελεσμάτων της Κυριακής. «Πρέπει να αποδεχτείτε τη νίκη των αντιπάλων σας», αντέτεινε η Τοντελιέ.

«Χωρίς την Ανυπότακτη Γαλλία, η αριστερά έχει λιγότερες έδρες από εμάς και είμαστε μπροστά από τον Εθνικό Συναγερμό», δήλωσε ανώτατο στέλεχος του κόμματος του Μακρόν.

Ένας άλλος απερχόμενος υπουργός υποστήριξε ότι οι φιλελεύθεροι του Μακρόν χρειάζονται μόνο «μια χούφτα» περισσότερους βουλευτές για να ξεπεράσουν την αριστερά. «Μεταξύ της ανένταχτης δεξιάς, των υπερπόντιων βουλευτών και των κεντρώων, όλα είναι πιθανά», δήλωσε ο πρώην υπουργός.

Η αριστερά χρειάζεται συμμάχους αν θέλει να έχει μια ευκαιρία να κυβερνήσει τη Γαλλία, κάτι που αποτελεί άλλη μια πηγή έντασης στο εσωτερικό του συνασπισμού.

Τις τελευταίες εβδομάδες αρκετά κεντρώα «βαριά ονόματα» έχουν εκφράσει την ιδέα να συνεργαστούν με την Αριστερά σε έναν ευρύ συνασπισμό, αν και αυτό θα πρέπει να αποκλείσει την ακροαριστερή Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν.

Ο καταμερισμός της εξουσίας έχει επίσης μετατοπιστεί στην αριστερά, όπου κάποτε κυριαρχούσε σταθερά η Ανυπότακτη Γαλλία. Οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές αναδεικνύονται σε πιο ισχυρά κόμματα μετά τις εκλογές.

Παρά ταύτα, η αναταραχή στο κοινοβούλιο παρέχει ευκαιρίες και σε άλλους. Ακόμη και αν ο Μακρόν πάρει αυτό που ελπίζει και η αριστερή συμμαχία καταρρεύσει, θα έχει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα αφού το κέντρο καταρρέει.

Η απόφαση του Γάλλου προέδρου να ρισκάρει το πολιτικό μέλλον του κινήματός του σε πρόωρες εκλογές έχει αποξενώσει πολλούς από τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ και του ίδιου του πρωθυπουργού του Μακρόν, του Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος παραδέχθηκε στην τηλεόραση ότι ο πρόεδρος δεν τον είχε συμβουλευτεί εκ των προτέρων.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Φιλίπ κατηγόρησε τον Μακρόν ότι «σκότωσε τον συνασπισμό» και ζήτησε να δημιουργηθεί «μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία». 

Όπως αναφέρει το Politico, με τον Μακρόν να μην μπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα το 2027, όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στην κούρσα για τις επόμενες προεδρικές εκλογές και ελάχιστοι πιθανοί υποψήφιοι θα είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν το μέλλον τους για το παρόν του Μακρόν.

Ακόμα και όσοι υποστήριξαν την απόφαση του Γάλλου προέδρου για τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών, φαίνεται να προετοιμάζουν τη στρατηγική εξόδου τους. Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, ένας άλλος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, ετοιμαζόταν να ξεκινήσει τη δική του καμπάνια, σύμφωνα με πρώην υπουργό της κυβέρνησης Μακρόν.

Ακόμη και αν οι φιλελεύθεροι καταφέρουν να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη ομάδα στην Εθνοσυνέλευση και ο Μακρόν κατάφερε να διορίσει έναν κεντρώο συνάδελφό του ως πρωθυπουργό, δεν διαφαίνεται τέλος στα προβλήματα των κεντρώων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα είναι σε θέση να ανατρέψουν την κυβέρνηση σε κάθε ευκαιρία και η ψήφιση της νομοθεσίας θα περιλαμβάνει πολιτική διελκυστίνδα, ενώ το χάος θα εξακολουθήσει να επικρατεί στο κοινοβούλιο.

Διαβάστε ακόμη

Αλέξανδρος Μάνος: Τα νέα ρεκόρ επιδόσεων της Netcompany Intrasoft, το ανεκτέλεστο του 1 δισ. και το πενταετές πλάνο

Το μεγάλο στοίχημα των τραπεζών – Κρίσιμο ραντεβού με τον SSM

Η λέσχη Bilderberg έγινε 70 ετών – Οι θεωρίες συνωμοσίας και οι Ελληνες που έχουν δώσει το «παρών»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ