Καθώς οι περιπτώσεις εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο αυξάνονται δραματικά, τα κρατικά ταμεία κρυπτογράφησης διογκώνονται ολοένα και περισσότερο.
Εδώ και αρκετά χρόνια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, θέτει σε δημοπρασία τεράστια αποθέματα κρυπτονομισμάτων και κυρίως, bitcoin. Το 2018, για παράδειγμα, πούλησε 500 bitcoin στην Riot Blockchain για περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια (σημερινή αξία 23 εκατομμυρίων δολαρίων).
Μερικά χρόνια νωρίτερα, το 2014, 30.000 bitcoin πέρασαν στην κυριότητα του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, Τιμ Ντράπερ, έναντι 19 εκατομμυρίων δολαρίων. Αν η εν λόγω αγοραπωλησία πραγματοποιούνταν σήμερα, η αξία της θα ανερχόταν σε περισσότερα από 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όταν η αρχές εξαρθρώνουν μεγάλες εγκληματικές συμμορίες εκτός από τα αναμενόμενα περιουσιακά στοιχεία που κατάσχουν όπως, γιοτ, αυτοκίνητα ή σπίτια, στις μέρες μας, συγκεντρώνουν επίσης, μεγάλα αποθέματα bitcoin, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο CNBC, ο Τζάροντ Κούπμαν, διευθυντής της μονάδας εγκλήματος στον κυβερνοχώρο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων των ΗΠΑ.
Στο πρώτο στάδιο των εν λόγω επιχειρησιακών σχεδίων, οι αρχές αναζητούν στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στα ίχνη επικίνδυνων συμμοριών προκειμένου να μπορέσουν τελικά, να τις ξεσκεπάσουν. Στην πράξη, είναι μια ομαδική προσπάθεια, σύμφωνα με τον Κούπμαν ο οποίος ανέφερε πως συχνά, η ομάδα του συνεργάζεται με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες μεταξύ αυτών, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, η Εσωτερική Ασφάλεια, η Μυστική Υπηρεσία, η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών.
Αφού εξαρθρώσουν την εκάστοτε εγκληματική οργάνωση, ακολουθεί η κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων. Στη συνέχεια, γίνεται καταγραφή των κρυπτονομισμάτων που συγκεντρώθηκαν από την επιχείρηση εξάρθρωσης και έπειτα λαμβάνουν χώρα οι δημοπρασίες. Τα έσοδα που θα προκύψουν, τις περισσότερες φορές, αναδιανέμονται σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες. Υπάρχουν και περιπτώσεις ωστόσο, στις οποίες τα χρήματα από τις πωλήσεις κρυπτογράφησης χρησιμοποιούνται για την αποζημίωση των θυμάτων της κάθε απάτης. Η «Υπηρεσία Στρατιωτών» των ΗΠΑ είναι η κύρια υπεύθυνη για τη δημοπρασία των κρατικών αποθεμάτων κρυπτογράφησης της κυβέρνησης.
Μέχρι σήμερα, έχει κατασχέσει και δημοπρατήσει περισσότερα από 185.000 bitcoin. Αυτή η ποσότητα νομισμάτων αξίζει επί του παρόντος περίπου 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Που πάνε τα χρήματα
Μόλις ολοκληρωθεί μία δημοπρασία, τα έσοδα από τις πωλήσεις συνήθως κατατίθενται είτε στο λογαριασμό του Ταμείο Κατασχέσεων του Υπουργείου Οικονομικών είτε στο Ταμείο Κατασχέσεων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση συγκέντρωσε τεράστια ποσά από τις κατασχέσεις κρυπτονομισμάτων. «Το οικονομικό έτος 2019, κατασχέσαμε κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 700.000 δολαρίων. Το 2020, ξεπέρασαν τα 137 εκατομμύρια δολάρια. Και μέχρι στιγμής το 2021, τα εν λόγω έσοδα υπολογίζονται στα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια» αποκάλυψε ο Κούπμαν.
Διαβάστε ακόμη
20 χρόνια ευρώ: Τα κέρδη και οι απώλειες για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα (vid)
15 Ελληνες επιχειρηματίες μιλούν για τα Χριστούγεννα των παιδικών τους χρόνων
Ο πλανήτης γιόρτασε την έλευση του 2022 στη σκιά της πανδημίας