Η εισβολή της Ουκρανίας σε ρωσικά εδάφη πριν από μια εβδομάδα αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς αξιωματούχους της κυβέρνησης του Κιέβου, αφού μόνο ελάχιστα άτομα γνώριζαν για την επιχείρηση εκ των προτέρων.
Η αρχική σιωπή της Ουκρανίας σε σχέση με τη διασυνοριακή επιδρομή και η συνεχιζόμενη τακτική της «στρατηγικής ασάφειας» που αποσκοπεί στο να κρατήσει τη Ρωσία εκτός ισορροπίας, φαίνεται ότι αποτέλεσε το κλειδί για την αρχική επιτυχία της και την τρέχουσα προέλασή της στην περιοχή του Κουρσκ.
Η αργή και υποτονική αντίδραση της Ρωσίας σε αυτό που ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε «πρόκληση μεγάλης κλίμακας» έχει επίσης αποκαλύψει αδυναμίες στη στρατιωτική της διοίκηση και έχει ταπεινώσει την ηγεσία της.
Μία εβδομάδα μετά την έναρξη της επιδρομής στα σύνορα, σιγά-σιγά εμφανίζονται πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος και την κλίμακα της επιχείρησης της Ουκρανίας στο ρωσικό έδαφος, καθώς και τους στόχους της.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δήλωσε πρόσφατα ότι η επίθεση σχεδιάστηκε «για να ασκήσει πίεση στην επιτιθέμενη Ρωσία» και να «ωθήσει τον πόλεμο στο έδαφος του επιτιθέμενου».
Αποκαλύπτοντας περισσότερες λεπτομέρειες στα πρώτα δημόσια σχόλιά του σχετικά με την επιχείρηση στο Κουρσκ, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας, στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι, δήλωσε ότι η Ουκρανία ελέγχει τώρα περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιοχής.
Ο Ρώσος αξιωματούχος Αλεξέι Σμιρνόφ, ο οποίος εκτελεί χρέη κυβερνήτη της περιοχής του Κουρσκ, δήλωσε στον Πούτιν μέσω τηλεδιάσκεψης ότι η Ουκρανία ελέγχει 28 οικισμούς. Αναλυτές του Institute for the Study of War δήλωσαν ότι το υλικό που έχει εντοπιστεί με γεωεντοπισμό δείχνει ότι η Ουκρανία ελέγχει μεγαλύτερο αριθμό, δη περίπου 40 οικισμούς.
Αρκετές χιλιάδες ουκρανοί στρατιώτες επιχειρούν τώρα εντός της Ρωσίας, δήλωσε ο ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος στο CNBC, ενώ εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη αιχμαλωτιστεί.
«Δεν είμαστε υπερβολικά ενθουσιασμένοι επειδή όλοι καταλαβαίνουν ότι πρόκειται ακόμη για πόλεμο… αλλά αυτό που συμβαίνει και αυτό που συνεχίζει να εξελίσσεται στο Κουρσκ, θα έχει πραγματικά τεράστιο αντίκτυπο στο πώς θα συνεχίσει να εξελίσσεται αυτός ο πόλεμος», δήλωσε ο αξιωματούχος, παρομοιάζοντας τη σημασία της πρόσφατης στρατιωτικής επιχείρησης με την απελευθέρωση της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, στα τέλη του 2022.
Υπήρξε μια γενική πεποίθηση ότι ένας πόλεμος φθοράς λαμβάνει χώρα στην ανατολική Ουκρανία και ότι το Κίεβο, με πεπερασμένη πρόσβαση σε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους, δεν θα ήταν σε θέση να διατηρήσει μια τέτοια θέση μακροπρόθεσμα. Η εισβολή, όπως προσέθεσε, σχεδιάστηκε για να αντιστρέψει την κατάσταση στον πόλεμο.
Ο αξιωματούχος δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος για άμεσες διπλωματικές συνομιλίες στο εγγύς μέλλον, αλλά δήλωσε ότι ένας μεσάζων όπως η Τουρκία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούσε να εμπλακεί σε μελλοντική διαμεσολάβηση.
«Ο πόλεμος συνεχίζεται, αλλά ταυτόχρονα είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για τις θέσεις της Ουκρανίας, για το ηθικό της Ουκρανίας, για την πίστη του κόσμου στις δυνατότητες της Ουκρανίας», σημείωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως «δείξαμε ξανά στον κόσμο ότι μπορούμε να αιφνιδιάσουμε, ότι είμαστε ικανοί για αυτούς τους ελιγμούς. Είναι ασύμμετροι, είναι απροσδόκητοι και μας φέρνουν σε καλύτερη θέση όσον αφορά τις στρατηγικές μας προοπτικές».
Ο πρόεδρος Πούτιν υποσχέθηκε να απαντήσει στην επιδρομή της Ουκρανίας στα σύνορα, την ώρα που άλλοι 11.000 άμαχοι εκκενώθηκαν στη γειτονική περιοχή του Κουρσκ, το Μπέλγκοροντ, λόγω «εχθρικής δραστηριότητας».
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρχικά υποβάθμισε την εισβολή όταν ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, αλλά σύντομα αναθεώρησε τη στάση του, δηλώνοντας ότι συμμετείχαν περίπου 1.000 στρατιώτες και πολλά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα.
Μέχρι την Κυριακή, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε αναγνωρίσει ότι ουκρανικές μονάδες είχαν προχωρήσει έως και 30 χιλιόμετρα μέσα στο Κουρσκ και ότι οι μάχες συνεχίζονταν.
Η εισβολή έχει αναμφίβολα συγκλονίσει τους Ρώσους αξιωματούχους, προκαλώντας την εκκένωση χιλιάδων πολιτών στο Κουρσκ και το γειτονικό Μπέλγκοροντ και την αναδιάταξη ρωσικών στρατευμάτων και πόρων στο Κουρσκ από περιοχές όπου μαίνονται έντονες μάχες στην ανατολική Ουκρανία.
Ο κυβερνητικός αξιωματούχος με τον οποίο μίλησε το CNBC τόνισε ότι η Ουκρανία δεν θέλει να προσαρτήσει τμήματα της Ρωσίας, αλλά θέλει να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την παρούσα θέση της ως «μοχλό πίεσης» για να «επιτύχει μια δίκαιη ειρήνη, πιο γρήγορα».
«Δεν πρόκειται για την επιθυμία της Ουκρανίας να καταλάβει ρωσικό έδαφος. Είμαστε βέβαιοι ότι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται για προσάρτηση τμημάτων της Ρωσίας. Δεν χρειαζόμαστε αυτό το έδαφος. Απλά χρειαζόμαστε να φύγουν από το δικό μας», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Οι γεωπολιτικοί αναλυτές δήλωσαν ότι η επιχείρηση στο Κουρσκ πρέπει να παρακολουθείται στενά και θα μπορούσε να προαναγγείλει μια αλλαγή των δεδομένων στον πόλεμο.
Ένα πιθανό σενάριο είναι ότι θα μπορούσαν να σταλούν περισσότερα ουκρανικά στρατεύματα στο Κουρσκ για να ενισχύσουν την επιχείρηση, αν και αυτό θα τα στερούσε από κρίσιμες θέσεις του μετώπου και θα τις άφηνε αποδυναμωμένες και απροστάτευτες. Το Κίεβο υποστηρίζει επίσης ότι η ύψιστη προτεραιότητά του είναι η προστασία των στρατευμάτων του.
Ως εκ τούτου, μεγάλο μέρος του τι θα συμβεί στη συνέχεια θα εξαρτηθεί από την αντίδραση της Ρωσίας στην εισβολή, δεδομένων των ανησυχιών ότι η αντίδραση θα μπορούσε να είναι οργισμένη δεδομένης της ταπείνωσης του Κρεμλίνου.
Ο Μάθιου Σάβιλ, διευθυντής στρατιωτικών επιστημών στο think tank του Royal United Services Institute, δήλωσε ότι η Ρωσία είχε εκτεθεί από τη διασυνοριακή επιδρομή, αλλά η πρόκληση για την Ουκρανία έγκειται στη διατήρησή της.
Για τους στρατηγικούς αναλυτές, όπως ο Ντέιβιντ Ρος της Quantum Strategy, η τελευταία επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ «έμοιαζε περισσότερο με μια επανάσταση» που απειλούσε τρία κρίσιμα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία: τους 415.000 κατοίκους του Κουρσκ, δύο μεγάλους αυτοκινητόδρομους και σιδηροδρομικές γραμμές που αποτελούν τις κύριες οδούς ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων στα μέτωπα του Χάρκοβο και του Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία και, τέλος, τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ που αποτελεί κρίσιμο προμηθευτή ενέργειας.
Διαβάστε ακόμη
Φωτιά στην Αττική: Με διαδικασίες fast track τα μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων
Πλειστηριασμοί: Ραντεβού τον… Οκτώβριο για το «Lindos Memories» (pics)
Νωρίτερα από ποτέ «ζεστό χρήμα» 200 εκατ. ευρώ σε 1 στους 2 δικαιούχους
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ