search icon

Διεθνή

Πώς οι εξωτικές Μαλδίβες έγιναν ο επίγειος παράδεισος για τους πλούσιους τουρίστες

Πίσω στο 1972, οι Μαλδίβες δεν γνώριζαν ακόμη τι σημαίνει τουριστική βιομηχανία - Η «χώρα των ψαράδων» έχει γίνει πόλος έλξης εκατομμυρίων τουριστών από όλο τον κόσμο

Ως ο «απόλυτος επίγειος παράδεισος» χαρακτηρίζονται από πολλούς οι Μαλδίβες οι οποίες φημίζονται για τις εκπληκτικές γαλαζοπράσινες παραλίες και τα κρυστάλλινα νερά τους.

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι Μαλδίβες έχουν μετατραπεί σε ιδανικό πολυτελή τουριστικό προορισμό προσελκύοντας ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο χάρη στα υπερπολυτελή θέρετρα, τις μοναδικές θεραπείες σπα και τις παγκοσμίου επιπέδου γευστικές επιλογές.

Σύμφωνα με το therichest, αυτή είναι η ιστορία για τη «χώρα των ψαράδων» που κατάφερε να γίνει πόλος έλξης εκατομμυρίων τουριστών από όλο τον κόσμο.

Πίσω στο 1972, οι Μαλδίβες δεν γνώριζαν ακόμη, τι σημαίνει τουριστική βιομηχανία. Οι μόνοι άνθρωποι που βρίσκονταν σε αυτές τις παρθένες παραλίες ήταν οι ψαράδες. Μόνο ένας μικρός αεροδιάδρομος υπήρχε στο νησί Hulhule (σημερινή τοποθεσία του διεθνούς αεροδρομίου), που είχε κατασκευαστεί από εθελοντές.

Παρόλα αυτά, δεν υπήρχαν τακτικές πτήσεις. Δεν υπήρχαν τράπεζες, ούτε τηλέφωνα. Ο μόνος τρόπος επικοινωνίας ήταν μέσω του ραδιοφώνου ή των σημάτων Μορς. Στην πραγματικότητα, αυτή η σχέση με την πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα ήταν που ανέτρεψε την εικόνα που είχαν οι Μαλδίβες.

Όλα ξεκίνησαν με μια τυχαία συνάντηση στην περιοχή Κολόμπο μεταξύ ενός Ιταλού ταξιδιωτικού πράκτορα ονόματι Τζορτζ Κόρμπιν και του Αχμέντ Ασίμ, ο οποίος εργαζόταν στην Πρεσβεία των Μαλδίβων εκείνη την εποχή και αργότερα, θα γινόταν υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Εκείνη την περίοδο, ο Κόρμπιν έψαχνε για παρθένα νησιά όπου θα μπορούσε να προσκαλέσει Ιταλούς να κολυμπήσουν και να πιάσουν ψάρια, και το γραφικό αρχιπέλαγος ήταν το τέλειο μέρος για να εκπληρώσει τα όνειρά του.

Στην πρώτη του επίσκεψη στις Μαλδίβες το 1971, ο Ιταλός ορκίστηκε να επιστρέψει ξανά στο Μαλέ μαζί με περισσότερους τουρίστες. Ένα χρόνο αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1972, έκανε πράξη την υπόσχεσή του, φέρνοντας μαζί του τους πρώτους τουρίστες στις Μαλδίβες, κυρίως δημοσιογράφους και φωτογράφους.

Οι καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων ήταν ο Μανικού, ο Χουσεΐν Αφίφ (ιδιοκτήτης πολλών θέρετρων στη χώρα) και ο Νασίμ, έμειναν σε τρία φτωχά καταλύματα στο Μαλέ. Ο Κόρμπιν εγγυήθηκε ότι θα επέστρεφε με μια μεγαλύτερη ομάδα τουριστών, υπό την προϋπόθεση ότι οι τρεις τους θα μπορούσαν να βρουν κατάλληλο κατάλυμα. Αυτό οδήγησε στην καθιέρωση του τουρισμού στις Μαλδίβες. 

Διεθνής αναγνώριση

Εκείνη την εποχή, το Vihamanaafushi ήταν μια ακατοίκητη περιοχή. Ωστόσο, ο Μανίκου και ο Κόρμπιν, μαζί με μια χούφτα φίλων τους από τις Μαλδίβες, κατάφεραν να κατασκευάσουν τριάντα δωμάτια. Ο Κόρμπιν παρείχε οικονομική υποστήριξη και ο Μανικού χρησιμοποίησε τους δικούς του πόρους.

Τα καταλύματα περιλάμβαναν ντους με υφάλμυρο νερό, τυπική επίπλωση και πρόσβαση στην παραλία. Τις ώρες των γευμάτων, οι πελάτες μπορούσαν είτε να κάνουν τις παραγγελίες τους στην καντίνα είτε στα παραλιακά ψητοπωλεία που βρίσκονται εκεί. Το θέρετρο άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό στις 3 Οκτωβρίου 1972, και κατά το υπόλοιπο εκείνο το έτος.

Ο απόλυτος ταξιδιωτικός προορισμός

Ένας από τους βασικούς παράγοντες για την άνοδο των Μαλδίβων ως προορισμού πολυτελείας είναι η εστίασή τους στην παροχή εξατομικευμένης και αποκλειστικής εμπειρίας στους επισκέπτες. Πολλά θέρετρα προσφέρουν ιδιωτικές βίλες με δικές τους πισίνες, μπάτλερ, ακόμη και μπανγκαλόου πάνω από το νερό. Ένα ακόμη, χαρακτηριστικό που κάνει τις Μαλδίβες να ξεχωρίζουν είναι η δέσμευσή τους για βιωσιμότητα.

Το πιο σημαντικό στοίχημα

Η χώρα αναγνωρίζει τη λεπτή ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και διατήρησης της αυθεντικότητας και της πολιτισμικής κληρονομιάς και έχει λάβει μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον. Για παράδειγμα, πολλά θέρετρα έχουν στραφεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή ενέργεια, και έχουν εφαρμόσει συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων για τη μείωση της ρύπανσης. Επιπλέον, οι Μαλδίβες έχουν δημιουργήσει θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των ευαίσθητων κοραλλιογενών υφάλων και της θαλάσσιας ζωής που κάνουν τη χώρα τόσο μοναδική και ξεχωριστή.

Εκτός από τις παγκοσμίου φήμης παραλίες τους, οι Μαλδίβες είναι επίσης γνωστές για τον πλούσιο πολιτισμό και την ιστορία τους. Η χώρα έχει μακρά ιστορία στο θαλάσσιο εμπόριο και το ψάρεμα, κάτι που είναι εμφανές στις τοπικές αγορές, όπου οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν φρέσκα θαλασσινά, μπαχαρικά και άλλα τοπικά προϊόντα. Μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας είναι επίσης, η παραδοσιακή μουσική και οι τοπικοί χοροί.

Τα τελευταία χρόνια, οι Μαλδίβες προσφέρουν στους επισκέπτες, μια σειρά από αθλητικές δραστηριότητες και θαλάσσια σπορ, όπως εκδρομές σερφ, kiteboarding και ψάρεμα μεγάλων θηραμάτων. Τα καθαρά νερά παρέχουν ιδανικές συνθήκες για αυτές τις δραστηριότητες και η χώρα έχει γίνει δημοφιλής προορισμός για τους λάτρεις των σπορ από όλο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κώστας Καραμανλής: Το παρασκήνιο της απόσυρσης – Τι ρόλο έπαιξε το τηλεφώνημα από Μητσοτάκη

«Βροχή» αιτήσεων για το Market Pass: Υποβάλλονται 350 έως 500 το λεπτό

Το χιόνι βάφτηκε κόκκινο! (pic)

Exit mobile version