search icon

Διεθνή

Πώς η ενεργειακή κρίση διώχνει τα εργοστάσια από την Κίνα

Αρκετοί αναλυτές περιορίζουν τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της Κίνας λόγω των διακοπών ρεύματος - Η ενεργειακή κρίση επηρεάζει τις εξαγωγές και κινδυνεύει να προκαλέσει «ντόμινο» στην ήδη προβληματική αλυσίδα εφοδιασμού - Σε άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας ποντάρουν τώρα οι επενδυτές

Οι απροσδόκητες διακοπές ρεύματος στην Κίνα φαίνεται πως είναι ο λόγος για την αλλαγή πλεύσης πολλών ξένων εταιρειών που μέχρι πρότινος μελετούσαν επενδύσεις στη χώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC.

Εδώ και αρκετές ημέρες οι τοπικές αρχές σε πολλές επαρχίες της Κίνας έχουν θέσει πλαφόν στη χρήση ρεύματος, περιορίζοντας ή σταματώντας τη λειτουργία αρκετών βιομηχανικών μονάδων ηλεκτροδότησης. Η πρόσφατη απόφαση οφείλεται κυρίως στην έλλειψη άνθρακα για παραγωγή ηλεκτρικού αλλά και στις πιέσεις που δέχονται οι τοπικές αρχές από την κυβέρνηση της Κίνας για περιορισμό των εκπομπών αερίων και την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

«Αρκετές εταιρείες δεν είχαν αποφασίσει όσον αφορά την επένδυση στην Κίνα. Τώρα, αποφασίζουν πως θα επενδύσουν αλλού», ανέφερε ο Johan Annell της Asia Perspective, συμβουλευτικής εταιρείας αρκετών βορειοευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ανατολική και νοτιοανατολική Ασία.

Οι επενδύσεις αυτές υπολογίζονταν σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Annell ο οποίος προσέθεσε πως «αν και η Κίνα αποτελεί θελκτική επενδυτική επιλογή, πολλές εταιρείες επιλέγουν, πια, το Βιετνάμ και άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, λόγω της αβεβαιότητας της κατάστασης».

Διακοπές ρεύματος

Την προηγούμενη εβδομάδα, επαρχίες από τη Guangdong μέχρι τη Liaoning έθεσαν πλαφόν κατανάλωσης ηλεκτρικού χωρίς καμία προειδοποίηση. Γι αυτό το λόγο αρκετοί αναλυτές μείωσαν τους υπολογισμούς του φετινού ΑΕΠ της Κίνας.

Η επαρχία Guangdong είναι η «καρδιά των εξαγωγών» της χώρας, μέσω της οποίας γίνεται το 23% των συνολικών εξαγωγών της Κίνας φέτος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. H επαρχία Liaoning βρίσκεται 16η στην κατάταξη των κινεζικών εξαγωγών (1,6%).

Τόσο οι ευρωπαϊκές όσο και οι αμερικανικές εταιρείες επηρεάζονται από τις διακοπές ρεύματος στη χώρα.

«Οι εταιρείες βασίζονται στην πολιτική σταθερότητα και προβλεψιμότητα», ανέφερε ο Matt Margulies, στέλεχος του U.S.-China Business Council, προσθέτοντας πως «πρέπει να προειδοποιούν για οποιεσδήποτε διακοπές ρεύματος έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την εύρυθμη συνέχεια της παραγωγής. Επίσης, πρέπει να συνεργαστούν με τις επιχειρήσεις έτσι ώστε να βρουν μια μέση λύση. Η οριζόντια λύση θα προκαλέσει προβλήματα, θα αυξήσει το κόστος παραγωγής και θα πλήξει την αυτοπεποίθηση της αγοράς».

Τα τοπικά δίκτυα ηλεκτροδότησης βρίσκονται υπό τεράστιο φόρτο λόγω της έλλειψης άνθρακα και την αύξηση της ζήτησης των κινεζικών προϊόντων. Η έλλειψη ρεύματος προκάλεσε blackout σε πολλές πόλεις και εργοστασιακές μονάδες.

 

Exit mobile version