Οι αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται παγιδευμένες ανάμεσα στο υψηλότερο κόστος δανεισμού και στην έλλειψη ακινήτων η οποία διατηρεί τις τιμές τους σε υψηλά επίπεδα. Αυτό, με τη σειρά του, έχει κάνει την αγορά κατοικίας απρόσιτη σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων με κυμαινόμενα στεγαστικά δάνεια αντιμετωπίζουν αυξημένη οικονομική πίεση.
Η κρίση χρέους του σουηδικού ομίλου ακινήτων SBB έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο απωλειών για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και έχει αναδείξει την έκθεση ύψους 26 δισ. ευρώ της στον προβληματικό, πια, τομέα ευρωπαϊκών ακινήτων.
Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, η EKT κατέχει ομόλογα της SBB η οποία συγκέντρωσε χρέη άνω των $9 δισ. μέσω της αγοράς ακινήτων. Στη Σουηδία, η οποία περνά τη μεγαλύτερη κρίση από τη δεκαετία του ‘90, τα ποσοστά δόμησης κυμαίνονται σε λιγότερο από το 1/3 της ζήτησης, απειλώντας περαιτέρω τα όρια της προσιτότητας των τιμών.
Βάσει πληροφοριών πηγών του πρακτορείου, τα ομόλογα τα οποία κατέχει η ΕΚΤ έχουν συνολική αξία μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ένα εκ των ομολόγων αυτών τώρα πια διαπραγματεύεται στο ήμισυ της ονομαστικής του αξίας.
Αν και η SBB αποτελεί σχετικά μικρή έκθεση για την ΕΚΤ, δημιουργεί μία εκ νέου συζήτηση σχετικά με το πως η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης έχει διαθέσει 400 δισ. ευρώ σε αγορά εταιρικού χρέους από το 2016 ως μέρος του προγράμματος για την αποφυγή του αποπληθωρισμού.
Συνολικά, δαπάνησε περίπου 5 τρισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά κρατικού χρέους, εταιρικών ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων τα οποία συνήθως κρατάει μέχρι την ημερομηνία ωρίμανσής τους.
Ήδη από το 2016, η ΕΚΤ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για δημιουργία φούσκας ακινήτων σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα αγόραζε ομόλογα εταιρειών ακινήτων στο πλαίσιο του προγράμματός της.
Όπως ανέφερε και ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Ότμαρ Ίσινγκ, «είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως η ΕΚΤ κατέληξε να αγοράζει ομόλογα εταιρειών ακινήτων τη στιγμή που προειδοποιούσε για τους κινδύνους της άκρατης αύξησης των τιμών ακινήτων. Συμβάλλει στη διόγκωση της φούσκας του κλάδου και διακινδυνεύει τη φήμη της, ενώ προκαλεί και οικονομικές απώλειες», προσέθεσε.
Εκτός από τα ομόλογα της SBB, η ΕΚΤ κατέχει χρέος σε άλλες εταιρείες ακινήτων τόσο στη Σουηδία όσο και στη Γερμανία. Οι τομείς ακινήτων των δύο χωρών έχουν πληγεί σημαντικά από την απότομη αύξηση των επιτοκίων.
«Η ΕΚΤ θα έπρεπε να είχε εφαρμόσει ενεργή διαχείριση του ρίσκου της», σημείωσε ο Ντάνιελ Γκρος, του Πανεπιστημίου Bocconi του Μιλάνου.
Σε περίπτωση χρεοκοπίας της SBB, οι 20 κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα πρέπει να επωμιστούν μικρό ποσοστό ζημίας. Όπως ανέφερε και εκπρόσωπος της εταιρείας «η SBB πρέπει να μειώσει περαιτέρω το χρέος της, αλλά έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα, εξοφλώντας χρέος ύψους 2 δισ. ευρώ τους τελευταίους 15 μήνες».
«Ο σκοπός του προγράμματος της ΕΚΤ», σύμφωνα με τον Γκρος, «ήταν η μείωση του κόστους δανεισμού στην Ευρωζώνη. Αυτό, όμως, δεν το επιτυγχάνει κανείς μέσω της αγοράς ομολόγων μίας σουηδικής εταιρείας ακινήτων. Η ΕΚΤ ακολούθησε στα τυφλά τους ίδιους τους κανόνες της χωρίς να προφυλαχτεί». Σημειωτέον πως αν και η Σουηδία δεν βρίσκεται στην Ευρωζώνη, είχε εκδώσει το χρέος το οποίο αγόρασε η ΕΚΤ στη γειτονική Φινλανδία η οποία ανήκει στο γκρουπ.
Εκτός των ομολόγων της SBB, η ΕΚΤ απορρόφησε και το χρέος άλλων προβληματικών εταιρειών ακινήτων, συμπεριλαμβανομένης και της σουηδικής Heimstaden.
Οι δύο εταιρείες υποβαθμίστηκαν τους τελευταίους μήνες από την Fitch Ratings, η οποία σημείωσε πως αποτελούν δύο εκ των αρκετών ευρωπαϊκών εταιρειών ακινήτων οι οποίες αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα αποπληρωμής των χρεών τους σε περίοδο 12 με 18 μηνών. Ένα από τα ομόλογα της Heimstaden το οποίο κατέχει η ΕΚΤ έχει καταγράψει μείωση στο 40% της αρχικής του αξίας.
Σημειωτέον πως, στην Γερμανία, οι νέες οικοδομικές άδειες μειώθηκαν περισσότερο από το 27% το α’ εξάμηνο του έτους, ενώ στη Γαλλία η μείωση αυτή άγγιξε το 28%.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αγοράσει πολλά ομόλογα γερμανικών εταιρειών ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων και ομολόγων της Vonovia η οποία έχει αρχίσει να ξεπουλάει έτσι ώστε να μειώσει το χρέος της και να αποφύγει την χρεοκοπία.
Διαβάστε ακόμη
Μητσοτάκης στο Bloomberg ΤV: Θα διατηρήσουμε την ανάπτυξη και τα επόμενα χρόνια
Μπιλ Γκέιτς: Προειδοποιεί τον πλανήτη για «θερμική βόμβα» – «Θα υπερβούμε ένα κρίσιμο όριο»
Plum: Οι στόχοι της συνεργασίας με την Eurobank, η χρηματοδότηση του ’24, τα νέα προϊόντα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ