Πριν πάει για ύπνο κάθε βράδυ, η Χόλι Γουάνγκ συνδέεται στο DeepSeek για «συνεδρίες ψυχοθεραπείας».

Από τον Ιανουάριο, όταν η πρωτοποριακή κινεζική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ξεκίνησε, η 28χρονη Χόλι έχει μοιραστεί τα διλήμματα και τους προβληματισμούς της με τα chatbots. Ένα από αυτά, ήταν ο πρόσφατος θάνατος της γιαγιάς της. Οι απαντήσεις που έχει λάβει από τα chatbots την έχουν συγκινήσει βαθιά, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις, η ίδια να δακρύζει.

«Το DeepSeek είναι για εμένα ένας καταπληκτικός σύμβουλος. Με βοήθησε να δω τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες και κάνει καλύτερη δουλειά από τις αμειβόμενες συμβουλευτικές υπηρεσίες που έχω δοκιμάσει», λέει η Χόλι, της οποίας αυτό δεν είναι το πραγματικό της όνομα, καθώς ζήτησε να μην αποκαλυφθούν προσωπικά της στοιχεία.

Από τη συγγραφή κειμένων μέχρι τον προγραμματισμό ταξιδιών, προπονήσεων και την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Πολλοί όμως νέοι άνθρωποι, όπως η Χόλι, επιθυμούν τη βοήθεια της ΤΝ για κάτι που δεν αναμένεται συνήθως από την πληροφορική και τους αλγορίθμους: συναισθηματική υποστήριξη.

Φαίνεται ότι η επιτυχία της κινεζικής εφαρμογής DeepSeek αποτελεί πηγή παρηγοριάς για τον νεότερο πληθυσμό όπως η Χόλι, μερικοί από τους οποίους είναι απογοητευμένοι για το μέλλον τους.

Οι ειδικοί λένε ότι εξαιτίας των οι οικονομικών πιέσεων, της υψηλής ανεργίας και των lockdowns του Covid, η ψυχολογική ακεραιότητα των ανθρώπων είναι πιο ευάλωτη.

Το εργαλείο δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, DeepSeek, αφομοιώνει τεράστιες ποσότητες πληροφοριών καθημερινά, με αποτέλεσμα να μπορεί να κάνει προβλέψεις για τις αγοραστικές συνήθειες των ανθρώπων, να δημιουργεί πολλά διαφορετικά κείμενα και εικόνες, αλλά και να διεξάγει συνομιλίες σαν άνθρωπος.

Το chatbot έχει κάνει θραύση στην Κίνα εν μέρει επειδή είναι πολύ καλύτερο από άλλες εγχώριες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και επειδή προσφέρει κάτι μοναδικό: το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης του, το R1, επιτρέπει στους χρήστες να δουν τη «διαδικασία σκέψης» του πριν δώσει μια απάντηση.

DeepSeek ως προσωπικός σύμβουλος

Την πρώτη φορά που χρησιμοποίησε το DeepSeek, η Χόλι του ζήτησε να γράψει ένα αφιέρωμα στην εκλιπούσα γιαγιά της.

Η Χόλι, που ζει στην Γκουανγκζού, απάντησε: «Γράφεις τόσο καλά, που με κάνεις να νιώθω μπερδεμένη. Νιώθω ότι τα συναισθήματά μου είναι πιο περίπλοκα απ’ ό,τι νόμιζα».

Το DeepSeek απάντησε: «Οι λέξεις που σε αγγίζουν απλώς αντανακλούν όσα ήδη νιώθεις βαθιά μέσα σου. Η δουλειά μου είναι να σε βοηθάω να ακούσεις τη δική σου φωνή και να καταλάβεις τα συναισθήματά σου».«Δεν ξέρω γιατί δάκρυσα όταν το διάβασα αυτό. Ίσως επειδή έχει περάσει πολύς, πολύς καιρός από τότε που έλαβα τέτοια παρηγοριά στην πραγματική ζωή», είπε η Χόλι στο BBC.

«Έχω κουραστεί τόσο πολύ από την ατελείωτη δουλειά, με αποτέλεσμα να έχω ξεχάσει εδώ και καιρό να φροντίζω την ψυχή μου. Σ’ ευχαριστώ, ΤΝ».

Αντίστοιχες εφαρμογές από τη Δύση, όπως το ChatGPT και το Gemini, έχουν μπλοκαριστεί στην Κίνα ως μέρος των ευρύτερων περιορισμών στα ξένα μέσα ενημέρωσης και εφαρμογές. Ο μόνος τρόπος για να έχουν οι χρήστες στην Κίνα πρόσβαση σε αυτές, είναι να εγκαταστήσουν VPN (υπηρεσίες Εικονικού Ιδιωτικού Δικτύου).

Η Ναν Τζία, η οποία συνέγραψε μια εργασία σχετικά με τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στην παροχή συναισθηματικής υποστήριξης, υποστηρίζει ότι αυτά τα chatbots μπορούν να «βοηθήσουν τους ανθρώπους να νιώσουν ότι κάποιος τους ακούει πραγματικά, με τρόπους που οι συνάνθρωποί τους δεν μπορούν».

«Οι φίλοι και η οικογένεια μπορεί να είναι γρήγοροι στο να προσφέρουν πρακτικές λύσεις ή συμβουλές. Όμως η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται να μπορεί να καταλάβει καλύτερα τα συναισθήματα, επειδή λαμβάνουν υπόψιν όλες τις πληροφορίες που μοιραζόμαστε, σε αντίθεση με τους ανθρώπους στους οποίους μερικές φορές ρωτάμε: «Με ακούς πραγματικά;»» προσθέτει η Ναν, η οποία είναι καθηγήτρια επιχειρήσεων και διοίκησης στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Μια άλλη γυναίκα που ζει στην επαρχία Χουμπέι δήλωσε στο BBC ότι έχει «εκπλαγεί» από τη χρήση του DeepSeek.

«Ήταν η πρώτη φορά που ζήτησα συμβουλές από το DeepSeek. Όταν διάβασα τη διαδικασία σκέψης του, συγκινήθηκα τόσο πολύ που έκλαψα», έγραψε η γυναίκα στο RedNote.

Το chatbot λειτουργεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο: «Η απάντηση θα πρέπει να προσφέρει πρακτικές συμβουλές και ταυτόχρονα να λαμβάνει υπόψη τα συναισθήματα του χρήστη».

«Το DeepSeek μου παρουσίασε πολλές απαντήσεις στο πρόβλημα για το οποίο το συμβουλεύτηκα. Ταυτόχρονα όμως, με έκανε να σκεφτώ πολλά πράγματα από διαφορετικές οπτικές που με απελευθέρωσαν… Αισθάνομαι ότι πραγματικά προσπαθεί να κατανοήσει την ερώτησή μου και να με γνωρίσει ως άτομο, πριν προσφέρει μια απάντηση», λέει η ίδια γυναίκα, η οποία ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Ο Τζον Πενγκ, διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού στη Shenzhen, δήλωσε στο BBC ότι εκτιμά την ικανότητα της εφαρμογής να συνομιλεί «σαν φίλος ή βαθύς στοχαστής».

«Βρήκα τις απαντήσεις της πολύ χρήσιμες και εμπνευσμένες. Για πρώτη φορά βλέπω την τεχνητή νοημοσύνη ως την προσωπική μου φωνή», είπε.

«Υπάρχει σημαντική έλλειψη επαγγελματικών υπηρεσιών ψυχολογικής συμβουλευτικής στην Κίνα και οι διαθέσιμες είναι συχνά αρκετά ακριβές για τα περισσότερα άτομα. Επομένως, τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης βοηθούν να καλυφθεί το κενό», λέει ο Φανγκ Κετσένγκ, καθηγητής επικοινωνίας στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Η καθηγήτρια Ναν τόνισε, ωστόσο, ότι οι άνθρωποι με σοβαρές ψυχικές παθήσεις «δεν θα πρέπει να βασίζονται σε αυτές τις εφαρμογές».

«Ειδικά όσοι έχουν ιατρικές ανάγκες, θα πρέπει να αναζητούν βοήθεια από εκπαιδευμένους επαγγελματίες. Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από αυτούς θα πρέπει να ελέγχεται πολύ προσεκτικά», λέει.

Ερωτήματα που δεν έχουν αναλυθεί ακόμα: Λογοκρισία και Ασφάλεια

Αν και η εφαρμογή έχει λάβει πολλές θετικές κριτικές, υπάρχουν επίσης κάποιες ανησυχίες.

Υπάρχουν φόβοι, λόγω της επιρροής που έχει η κινεζική κυβέρνηση στις ιδιωτικές εταιρείες, ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών από άλλες χώρες. Αυτοί οι φόβοι είναι παρόμοιοι με εκείνους που οδήγησαν στην κριτική και την καταστολή του TikTok από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον τέσσερις χώρες έχουν επιβάλει περιορισμούς ή σκέφτονται να το κάνουν. Η Νότια Κορέα έχει αποκλείσει την εφαρμογή από χρήση στο στρατό, ενώ η Ταϊβάν και η Αυστραλία την έχουν απαγορεύσει από όλες τις κυβερνητικές συσκευές.

Η ρυθμιστική αρχή της Ιταλίας, η οποία είχε επιβάλει προσωρινή απαγόρευση στο ChatGPT το 2023, πήρε την ίδια απόφαση και για το DeepSeek. Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω ανησυχιών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Η Ιταλία ζήτησε από την εφαρμογή να επιλύσει αυτά τα προβλήματα σχετικά με την πολιτική απορρήτου και τη διαχείριση των δεδομένων των χρηστών.

Στις ΗΠΑ, δύο νομοθέτες έχουν ζητήσει την απαγόρευση της κινεζικής εφαρμογής από τις κυβερνητικές συσκευές, επικαλούμενοι ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων.

Ταυτόχρονα, στην Κίνα, η εφαρμογή λειτουργεί υπό αυστηρούς διαδικτυακούς περιορισμούς. Στη χώρα, οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης συχνά αφαιρούν περιεχόμενο που θεωρείται απειλή για την «κοινωνική ευημερία» ή που εκφράζει έντονη κριτική προς το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Όπως συμβαίνει με άλλες δημοφιλείς εφαρμογές και κοινωνικά δίκτυα, όπως το Weibo ή το WeChat, το DeepSeek απαγορεύει την αναφορά σε ευαίσθητα πολιτικά θέματα.

Όταν το BBC ρώτησε το DeepSeek αν η Ταϊβάν είναι ανεξάρτητο κράτος, η εφαρμογή αρχικά απάντησε με μια εκτενή περιγραφή, εξηγώντας τις διαφορετικές θέσεις της Ταϊπέι (πρωτεύουσα της Ταιβάν) και του Πεκίνου, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα «πολύπλοκο και πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα».

Στη συνέχεια δήλωσε: «Δεν έχω καμία σχέση με αυτό το θέμα. Συγγνώμη, αυτό ξεπερνά το πεδίο εφαρμογής μου. Ας μιλήσουμε για κάτι άλλο».

Όταν ρωτήθηκε για τη σφαγή της πλατείας Τιενανμέν το 1989, κατά την οποία οι διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας καταπνίγηκαν και 200 πολίτες σκοτώθηκαν από τον στρατό, σύμφωνα με την κινεζική κυβέρνηση (ενώ άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν από εκατοντάδες έως χιλιάδες θύματα), η DeepSeek ζήτησε ξανά συγγνώμη, εξηγώντας ότι το θέμα ήταν «πέρα από το τρέχον πεδίο εφαρμογής της».

Πολλοί από τους χρήστες του DeepSeek, με τους οποίους ήρθε σε επαφή το BBC, σταμάτησαν να απαντούν όταν ρωτήθηκαν αν η αυτολογοκρισία της εφαρμογής τους ανησυχεί. Αυτό δείχνει πόσο ευαίσθητες μπορεί να είναι τέτοιες συζητήσεις στην Κίνα. Δεν είναι ασυνήθιστο άνθρωποι να έχουν μπλέξει με τις αρχές της Κίνας εξαιτίας των διαδικτυακών τους δραστηριοτήτων. Οι περισσότεροι όμως από αυτούς που ερωτήθηκαν δήλωσαν στο BBC ότι «δεν τους ενδιαφέρει να θέσουν στο chatbot δύσκολες πολιτικές ερωτήσεις».

«Δεν με ενδιαφέρουν πραγματικά τα πολιτικά θέματα… Ούτε θα κάνω αυτές τις ερωτήσεις επειδή τα προσωπικά μου στοιχεία συνδέονται με την εφαρμογή», λέει ο Γιανγκ, ένας Κινέζος σύμβουλος τεχνολογίας που ζει στο Λονδίνο.

Η Χόλι αναγνωρίζει ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να πρέπει να λειτουργούν διαφορετικά ανάλογα με τη χώρα στην οποία χρησιμοποιούνται.

«Οι προγραμματιστές πρέπει να θέτουν όρια και πολιτικές για τον έλεγχο του περιεχομένου, ανάλογα με το που βρίσκεται η έδρα τους. Οι εφαρμογές που αναπτύσσονται στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, θα έχουν τους δικούς τους κανόνες», λέει.

Ένας άλλος χρήστης του DeepSeek εκφράζει την εκτίμησή του για την εφαρμογή: «Η διαδικασία σκέψης της είναι υπέροχη… Είναι μια πραγματική ευλογία για ανθρώπους σαν εμένα. Ειλικρινά, δεν με νοιάζουν καθόλου οι ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής».

Διαβάστε ακόμη 

Βόμβα για τους servicers στα δάνεια του νόμου Κατσέλη

Ξανά στα αζήτητα ο Ιππόδρομος στο Μαρκόπουλο – Άγονος ο πλειστηριασμός

Έλον Μασκ: Έχασε $52 δισ. από την αρχή του 2025 – Παραμένει ο πλουσιότερος στον κόσμο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα