Οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσαν να ωθήσουν τους συμμάχους των ΗΠΑ να δημιουργήσουν στενότερες σχέσεις με άλλες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, σύμφωνα με την πρώην διπλωμάτη των ΗΠΑ, Γουέντι Κάτλερ.

Αυτό συμβαίνει εν μέσω της νέας απειλής του Αμερικανού προέδρου να επιβάλει υψηλούς δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα αλκοόλ, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι θα επιβάλει ανάλογους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 26 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι εμπορικές πολιτικές του Τραμπ, οι οποίες φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να εξισορροπήσουν την οικονομική τάξη υπέρ της Αμερικής, περιλαμβάνουν στοχευμένους δασμούς κατά του Καναδά, του Μεξικού και της Κίνας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Squawk Box Asia» του CNBC, η Κάτλερ, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε αναπληρωτής εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, επεσήμανε ότι οι παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η ΕΕ, είχαν ανακοινώσει «μια πολύ φιλόδοξη διαπραγματευτική στρατηγική».

Η Κάτλερ δήλωσε ότι «η ΕΕ είχε συνάψει μια μεγάλη συμφωνία με τις χώρες της Mercosur. Η ΕΕ και η Ινδία πρόκειται να ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις τους».

Η ΕΕ ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με τις χώρες της Mercosur τον Δεκέμβριο, μια πολιτική συμφωνία που το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) χαρακτήρισε «συμφωνία ορόσημο» και τη μοναδική που έχει η Mercosur με ένα μεγάλο εμπορικό μπλοκ.

Το CSIS εκτίμησε ότι η συμφωνία καταργεί τους δασμούς σε πάνω από το 90% του διμερούς εμπορίου, εξοικονομώντας στους ευρωπαίους εξαγωγείς 4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ παράλληλα παρέχει στα προϊόντα της Νότιας Αμερικής προνομιακή πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές. Προσέθεσε ότι αυτό σημαίνει ότι «τα ευρωπαϊκά προϊόντα θα εισέρχονται στην αγορά της με πολύ καλύτερους όρους από ό,τι τα αμερικανικά ή ιαπωνικά προϊόντα».

Ανταγωνιστικές δυνάμεις, όπως η Κίνα, προσελκύουν επίσης άλλες χώρες, δήλωσε η Κάτλερ, τονίζοντας ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει αναβαθμίσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την περιοχή ASEAN.

Αυτό που μπορεί να δούμε, τόνισε, είναι ότι οι χώρες μπορεί να στραφούν σε πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες, όπως η Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική Σχέση (RCEP) και η Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διασυνοριακή Εταιρική Σχέση (CPTPP). Οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν μέρος σε καμία από τις δύο συμφωνίες.

Σημείωσε ότι το Χονγκ Κονγκ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχει στην RCEP και η CPTPP ολοκλήρωσε με επιτυχία την είσοδο σε αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όμως, ως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι χώρες θα κόψουν όλους τους εμπορικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ.

Ως εκ τούτου, ένα ερώτημα θα ήταν, αν μια χώρα πρέπει να πλοηγηθεί στις εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ, πώς θα πρέπει να το κάνει, ειδικά με τον Τραμπ να αλλάζει συνεχώς στάση όσον αφορά τους δασμούς.

Ο Στίβεν Όλσον, του Ινστιτούτου ISEAS-Yusof Ishak, δήλωσε ότι ο Τραμπ «κάνει ζιγκ-ζαγκ» σχετικά με τους δασμούς επειδή πιστεύει ότι κρατώντας τους εμπορικούς εταίρους σε εγρήγορση, αυτό λειτουργεί υπέρ της Αμερικής.

Ο Όλσον ανέφερε ότι αισθάνεται πως δεν έχει νόημα οι σύμμαχοι των ΗΠΑ «να προσπαθούν να διακρίνουν λογική» στην εμπορική πολιτική του Τραμπ.

Ερωτηθείς για πόσο καιρό ο Τραμπ μπορεί να διατηρήσει μια στάση «ζιγκ-ζαγκ» όσον αφορά την εμπορική πολιτική, ο Όλσον δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αναζητά «στέρεες, συγκεκριμένες αποφάσεις».

Αντ’ αυτού, ο Τραμπ πιθανότατα «επιδιώκει να έχει πάντα αυτή τη δαμόκλειο σπάθη του εμπορικού πολέμου πάνω από τα κεφάλια των εμπορικών εταίρων του», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Οι δασμοί του Τραμπ στα κινεζικής κατασκευής πλοία απειλούν το εμπόριο με «Αποκάλυψη» (πίνακες)

Τουρκία: Κατρακύλα για τη λίρα και τα ομόλογα – Η χειρότερη επίδοση από το 2023 λόγω Ιμάμογλου (γράφημα)

Nέο «φέσι» 7,3 δισ. ευρώ το 2024 στην Εφορία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα