Καθώς οι Αμερικανοί ψηφοφόροι σπεύδουν στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους, η επιλογή τους θα επηρεάσει επίσης τις διεθνείς συνομιλίες για τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας. Πρόκειται για ένα ακανθώδες θέμα που έχει φέρει αντιμέτωπες τις ΗΠΑ και πολλά ευρωπαϊκά κράτη εδώ και χρόνια.

Ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις, αλλά μετέθεσε για το 2021 την προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας, έπειτα κι από την αποχώρηση των ΗΠΑ από τις συνομιλίες τον Ιούνιο λόγω πανδημίας.

Μιλώντας στο CNBC, η Άννα Διαμαντοπούλου, μία από τις υποψήφιες για να γίνει η επόμενη επικεφαλής του ΟΟΣΑ, ανέφερε ότι ο τρόπος που το αποτέλεσμα των εκλογών θα επηρεάσει τις συνομιλίες αποτελεί την ερώτηση του «1 εκατομμυρίου δολαρίων», αλλά είναι και ένα «εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα» που πρέπει να επιλυθεί.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των δύο (υποψηφίων)», δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου.

«Ξέρουμε ότι ο Μπάιντεν είναι πιο συμβατικός και πιο φιλικός προς τους διεθνείς οργανισμούς γενικά», είπε μεταξύ άλλων η κ. Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε ότι ο ΟΟΣΑ θα πρέπει να συνεχίζει να εργάζεται για την ψηφιακή φορολογία ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του NBC News / WSJ, η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων είναι στις 10 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ του εκλεκτού των Δημοκρατικών.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης Τραμπ βρίσκονται τα σχέδια διάφορων κυβερνήσεων για την επιβολή υψηλότερων φόρων στις αμερικανικές «Big Tech», τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων της Amazon και της Apple. Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι οι εν λόγω φόροι εισάγουν διακρίσεις εις βάρος τέτοιων εταιρειών. Εν τω μεταξύ, ο Τζο Μπάιντεν έχει ταχθεί υπέρ της επιβολής υψηλότερων εταιρικών φόρων, αν και οι πολιτικοί αναλυτές αμφιβάλλουν ότι θα «ξεκλειδώσει» αμέσως τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ΟΟΣΑ.

«Στο τέλος της ημέρας ίσως δεν μπορούμε να έχουμε τη συμφωνία που όλοι θέλουμε, αλλά θα βρούμε μια διέξοδο», δήλωσε η Διαμαντοπούλου, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του 2021 ή στις αρχές του 2022.

Οι συνομιλίες σχετικά με την ψηφιακή φορολογία έχουν έρθει πιο έντονα στο προσκήνιο μετά την πανδημία, καθώς τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Alphabet και η Facebook έχουν επωφεληθεί από την επιβολή καραντίνας.

Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι οι εντάσεις για τον ψηφιακό φόρο θα ήταν ικανές να πυροδοτήσουν έναν εμπορικό πόλεμο που με τη σειρά του θα μπορούσε να εξαλείψει το 1% της παγκόσμιας ανάπτυξης ετησίως.

«Η έλλειψη συναινετικής λύσης … θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των μονομερών φόρων για ψηφιακές υπηρεσίες και σε κλιμάκωση των φορολογικά ζημιογόνων εμπορικών διαφορών, υπονομεύοντας τη φορολογική βεβαιότητα και τις επενδύσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.