Άτομα της γενιάς Z δίνουν προτεραιότητα στην οικονομική ανεξαρτησία και την πρόωρη συνταξιοδότηση.  Το BI μίλησε με τέσσερις από αυτούς που βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Πολλοί gen Zers επενδύουν, σε αντίθεση με τους γονείς τους, χοντρικά μεταξύ των ηλικιών  20 και 30 ετών. Μελέτες δείχνουν πως τα δύο τρίτα της Γενιάς Ζ έχουν ήδη αρχίσει να αποταμιεύουν για τη συνταξιοδότηση, σύμφωνα με το Κέντρο Μελετών Συνταξιοδότησης της Transamerica.

Τέσσερις από αυτούς, δήλωσαν στο Business Insider ότι ακολούθησαν τις αρχές του κινήματος «FIRE» – οικονομική ανεξαρτησία, πρόωρη συνταξιοδότηση – για να επιτύχουν υψηλή καθαρή αξία πριν από τα 30 τους. Αυτές περιλαμβάνουν την περικοπή των δαπανών, την επένδυση σε αμοιβαία κεφάλαια και ακίνητα, την ύπαρξη παθητικού εισοδήματος από παράλληλες δραστηριότητες και την έγκαιρη μεγιστοποίηση των συνταξιοδοτικών λογαριασμών.

Κάποιοι δήλωσαν ότι δεν σκοπεύουν να ακολουθήσουν την «σύντομη συνταξιοδότηση» και αντ’ αυτού, θέλουν να ακολουθήσουν τα πάθη τους, βγάζοντας παράλληλα χρήματα.

Οι ιστορίες τους ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Αλλά και οι τέσσερις τόνισαν ότι οι θυσίες και τα ρίσκα που έκαναν νωρίτερα στη ζωή τους μπορεί να είναι το κλειδί για την οικονομική τους σταθερότητα στη συνέχεια.

 

1. Κόντι Μπέρμαν – επιχειρηματίας και «ειδικός στο παθητικό εισόδημα»

Ο Κόντι Μπέρμαν έφτασε στην οικονομική ανεξαρτησία στα 25, αλλά συνεχίζει να βοηθάει άλλους να επιτύχουν τους οικονομικούς τους στόχους.

Ο Μπέρμαν, 28 ετών σήμερα, έφτασε στην οικονομική ελευθερία στα 25 του, αλλά δεν σχεδιάζει να συνταξιοδοτηθεί νωρίς. Ξεκίνησε με μερικές επιχειρήσεις στο κολέγιο, κάποιες από τις οποίες απέτυχαν. Η επιχείρηση που πέτυχε για αυτόν ήταν μια εταιρεία κατασκευής δίσκων γκολφ.

«Πάντα πίστευα ότι οι «πλούσιοι» άνθρωποι ήταν άνθρωποι που έβγαζαν πραγματικά πολλά δολάρια την ώρα – γιατροί, δικηγόροι που έβγαζαν 200, 300 δολάρια την ώρα», δήλωσε ο Μπέρμαν. «Τότε συνειδητοποίησα ότι στην πραγματικότητα δεν χρειαζόταν να ανταλλάσσεις τον χρόνο σου με χρήματα. Μπορούσες να ανταλλάξεις τον χρόνο σου, την ενέργειά σου, τα χρήματά σου, γιατί τα πράγματα θα σε πλήρωναν διαρκώς, είτε δουλεύεις πάνω σε αυτά είτε όχι».

Πήρε μια εταιρική δουλειά ως δανειστής εμπορικών ακινήτων, αλλά δούλευε σε παράλληλες δραστηριότητες κάθε πρωί και βράδυ, μερικές φορές δουλεύοντας 15 ώρες την ημέρα. Άφησε τη δουλειά του μετά από επτά μήνες και ασχολήθηκε με το freelancing, τα ψηφιακά προϊόντα, το blogging και το podcasting.

Στα 25 του, έβγαλε περίπου 400.000 δολάρια σε ένα χρόνο από παράλληλες δραστηριότητες, οπότε θεωρούσε τον εαυτό του οικονομικά ανεξάρτητο. Αποταμίευε περίπου το 90% του εισοδήματός του, επενδύοντας το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του σε αμοιβαία κεφάλαια και στο χαρτοφυλάκιό του με 11 ακίνητα προς ενοικίαση.

«Δεν είμαι ακριβώς στο κίνημα FIRE», δήλωσε ο Μπέρμαν. «Μου αρέσει να χτίζω επιχειρήσεις».

Ο Μπέρμαν είναι συνιδρυτής της Gold City Ventures, η οποία βοηθά άλλους να ξεκινήσουν επιχειρήσεις στο Etsy που πωλούν εκτυπώσεις μέσω εργαστηρίων και μαθημάτων. Ο Μπέρμαν είπε ότι έχουν δει ανθρώπους να παραιτούνται από τις εταιρικές τους δουλειές και να κερδίζουν πολύ περισσότερα μέσω των διαδικτυακών πωλήσεων.

2. Τζούμπιλι Μπος – μηχανικός με εκπαιδευτική άδεια

Η Τζούμπιλι Μπος είναι μηχανικός που σχεδιάζει να πάρει άδεια. Στα 26 της εργάζεται ως μηχανικός στο Σεντ Λούις από τότε που αποφοίτησε από το κολέγιο, αν και με καθαρή αξία πάνω από 190.000 δολάρια, σκοπεύει να πάρει άδεια.

Η Μπος μεγάλωσε σε μια οικογένεια της κατώτερης μεσαίας τάξης στην Καλιφόρνια από μια μητέρα που έμενε στο σπίτι και έναν στρατιωτικό πατέρα που έκανε τρεις δουλειές μέχρι να ξεκινήσει μια επιχείρηση καθαρισμού σπιτιών. Αν και μεγάλωσε με λιτότητα, δεν έμαθε ποτέ πώς να επενδύει.

Αφού φοίτησε στο κοινοτικό κολέγιο και σε ένα τετραετές κολέγιο, πήρε πτυχίο μηχανολόγου μηχανικού και αποφοίτησε χωρίς χρέη χάρη σε υποτροφίες, δουλειές στο κολέγιο και κάποια βοήθεια από τους γονείς της.

Μετά από μια πρακτική άσκηση, προσλήφθηκε με πλήρη απασχόληση από την Boeing, κερδίζοντας 64.000 δολάρια. Δυσκολεύτηκε να μπει στον χώρο των επιχειρήσεων, αλλά συνέχισε να προσπαθεί, διαπραγματευόμενη μια προαγωγή και μια αύξηση του μισθού της σε 95.000 δολάρια ετησίως. Εκείνη την εποχή, διάβασε για στρατηγικές για την επίτευξη οικονομικής ανεξαρτησίας και αύξησε τις επενδύσεις της, ενώ βοηθούσε τους φίλους της να ανοίξουν Roth IRAs.

Συγκράτησε τα έξοδά της σε περίπου 22.000 δολάρια ετησίως και τοποθέτησε το μεγαλύτερο μέρος των αποταμιεύσεών της στην αγορά. Μετακόμισε σε μικρότερο χώρο με τον σύντροφό της, ξόδευε προσεκτικά για γεύματα και πήρε ταξιδιωτικές πιστωτικές κάρτες για να μειώσει τα έξοδα πτήσεων που είχε στην τσέπη της.

«Είχα αρχίσει να συνειδητοποιώ ότι μάλλον δεν ήθελα μια παραδοσιακή καριέρα», δήλωσε η Μπος.

Είχε αρκετές επενδύσεις και αποταμιεύσεις για να πάρει ένα χρόνο άδεια από την δουλειά της, οπότε χρησιμοποίησε τις επενδύσεις για να δημιουργήσει ένα ασφαλές ποσό μετρητών.

Συνειδητοποίησε ότι δεν χρειαζόταν πλέον να είναι «υπερ-συντηρητική» και μπορούσε να ξοδεύει για πράγματα που είχαν σημασία για εκείνη. Προβλέπει τώρα ότι θα συνταξιοδοτηθεί μεταξύ 45 και 55 ετών, καθώς θέλει να δοκιμάσει διαφορετικά μονοπάτια καριέρας.

«Άρχισα να ξοδεύω περισσότερα σε τομείς που μου έδιναν μεγάλη χαρά», δήλωσε η Μπος.

3. Άμπερ Σμιθ – εργαζόμενη στον τομέα της τεχνολογία, μεταπωλήτρια και content creator

Η Άμπερ Σμιθ, 27 ετών, παραιτήθηκε από τη θέση της σε μια ασφαλιστική εταιρεία και ασχολείται πλήρως με παράλληλες δραστηριότητες.

Η Σμιθ, η οποία ζει στο Γουέστ Ντε Μόινς, είπε ότι οι γονείς της πουλούσαν πράγματα στο eBay για επιπλέον χρήματα και τόνισαν τη σημασία των παράλληλων δραστηριοτήτων.

Πήρε πλήρη υποτροφία στο κολέγιο και έπεσε πάνω σε μια πρακτική άσκηση οικονομικού σχεδιασμού. Διάβασε οικονομικά blogs και εκπαιδεύτηκε από τον διευθυντή της σχετικά με το πώς να βοηθήσει τους άλλους – και τον εαυτό της – να προετοιμαστούν καλύτερα για το μέλλον.

«Βρισκόμουν στην πρώτη μου πραγματική δουλειά γραφείου και σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να το κάνω αυτό για άλλα 40 χρόνια της ζωής μου, ή θα μπορούσα να εξοικονομήσω πολλά τώρα και να γίνουν όλα πολύ πιο σύντομα», δήλωσε η Σμιθ.

Μετά την αποφοίτησή της, εργάστηκε ως συμβασιούχος με την τοπική αυτοδιοίκηση και σε μια τράπεζα. Δύο χρόνια μετά το κολέγιο βρέθηκε σε μια νεοσύστατη επιχείρηση που έβγαζε 78.000 δολάρια και στη συνέχεια πήγε σε μια εταιρεία χρηματοοικονομικής τεχνολογίας στην οποία έβγαζε περίπου 100.000 δολάρια. Ωστόσο, απολύθηκε από δύο δουλειές τη μία μετά την άλλη και όταν κατέληξε σε μια θέση στην ασφαλιστική βιομηχανία, ένιωσε αγχωμένη και αποπροσανατολισμένη.

Παραιτήθηκε από τη δουλειά της στην ασφαλιστική εταιρεία για να αναπτύξει τις παράλληλες δραστηριότητές της, καθώς ήθελε να αποφύγει τις δουλειές γραφείου. Απέρριψε τις συνεντεύξεις με τους υπεύθυνους προσλήψεων και επικεντρώθηκε στη δημιουργία περιεχομένου με βάση το χρήμα και στη μεταπώληση μεταχειρισμένων ρούχων.

Έβγαζε 30.000 έως 50.000 δολάρια το χρόνο από τη μεταπώληση μερικής απασχόλησης, ενώ εργαζόταν στις προηγούμενες εταιρείες της. Απέφερε περισσότερα έσοδα από συμφωνίες με εμπορικά σήματα και έκανε τους 5 πρώτους μήνες του 2024 καλύτερους από ό,τι ολόκληρο το 2023. Η δημιουργία περιεχομένου δεν ήταν τόσο συνεπής στο να της αποδίδει χρήματα, αν και έβγαλε 2.800 δολάρια μια φορά για μια συμφωνία με μάρκα και δέχτηκε άλλες που πλήρωναν πάνω από 1.000 δολάρια.

Αν και οι αποταμιεύσεις της είναι μειωμένες φέτος λόγω της μείωσης του εισοδήματος μετά την αποχώρηση από την εταιρική της εργασία, δήλωσε ότι ήταν «έξυπνη με τις επενδύσεις» και δεν ανησυχεί πολύ, αφού η καθαρή της αξία συνεχίζει να αυξάνεται.

«Θέλω έναν τρόπο να πληρώνω τους λογαριασμούς μου και να αντέχω οικονομικά τη ζωή μου, και θέλω να το κάνω αυτό με τρόπο που να μην αγχώνομαι», δήλωσε η Σμιθ. «Η ηρεμία είναι ένα μεγάλο κομμάτι, ακόμη και αν βγάζω λιγότερα από ό,τι έβγαζα στη δουλειά μου στην ασφαλιστική εταιρεία».

4. Κόρι Σαρκίσιαν – στρατιώτης στο Πολεμικό Ναυτικό και χρηματοοικονομικός προγραμματιστής

Ο Κόρι Σαρκίσιαν, 27 ετών, είναι καταταγμένος ναύτης στο Πολεμικό Ναυτικό εδώ και οκτώ χρόνια, αποταμιεύοντας και επενδύοντας 375.000 δολάρια κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν δύο παιδιά και τα τελευταία έξι χρόνια, μετακινούνται μεταξύ του Σαν Ντιέγκο, Χαβάης και Κονέκτικατ.

Ο Σαρκίσιαν είχε αποταμιεύσει 10.000 δολάρια όταν κατατάχθηκε στο Ναυτικό και τα πρώτα τρία χρόνια δεν χρειαζόταν να ανησυχεί για φαγητό ή στέγαση, επιτρέποντάς του να αποταμιεύσει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του.

Το 2018, μετακόμισε από τα κρατικά καταλύματα και παντρεύτηκε. Του δόθηκε ένα στεγαστικό επίδομα 2.700 δολαρίων το μήνα, το καθορισμένο ποσό για κάποιον του βαθμού του, και αυτός και η σύζυγός του βρήκαν ένα διαμέρισμα για 1.700 δολάρια το μήνα και κράτησαν τα υπόλοιπα. Επίσης, δεν χρειάστηκε ποτέ να πληρώσει για την υγειονομική περίθαλψη, η οποία είναι δωρεάν μέσω του στρατού.

Το 2020, άρχισε να επενδύει σε αμοιβαία κεφάλαια δείκτη μέσω του Roth IRA και του Thrift Savings plan, και ο ίδιος και η σύζυγός του έβαλαν ποσό που αντιστοιχούσε στο 10% προκαταβολής για ένα διαμέρισμα με 15ετές δάνειο και επιτόκιο 1,75%. Αναγκάστηκε να μετακομίσει στο Κονέκτικατ δύο χρόνια αργότερα, αν και πούλησαν το διαμέρισμα για 70.000 δολάρια (περισσότερα από όσα πλήρωσαν), τα οποία χρησιμοποίησαν για να αρχίσουν να χρηματοδοτούν τα σχέδια των παιδιών τους, να αγοράσουν ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο και να βάλουν περισσότερα σε λογαριασμούς χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Έχουν βάλει 180.000 δολάρια στους λογαριασμούς Roth, 125.000 δολάρια σε λογαριασμούς μετά από φόρους, 45.000 δολάρια σε αποταμιεύσεις και άλλα. Με τις αποταμιεύσεις τους, ταξίδεψαν σε τέσσερα νησιά της Χαβάης και στη Νέα Ζηλανδία. Ο Σαρκίσιαν δήλωσε ότι επιθυμεί να ασχοληθεί με τον «οικονομικό προγραμματισμό μετά τη θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό».

«Δεν αισθανόμαστε ότι στερούμαστε πράγματα», δήλωσε ο Σαρκίσιαν. «Ίσως στην αρχή να υπομείναμε κάποιες στερήσεις, αλλά πιστεύουμε ότι έχουμε βρει μια αρκετά καλή ισορροπία».

Διαβάστε ακόμη:

Γιάννης Γρατσώνης (BSH Hellas): Aδιατάρακτη η ηγετική της θέση στην αγορά ηλεκτρικών

Cenergy Holdings: Απόβαση στην Αμερική μετά τα μεγάλα deals του πρώτου εξαμήνου

Σούπερ μάρκετ: Μάχη για το συνάλλαγμα των τουριστών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ