Την πεποίθηση ότι η Βρετανία ενδέχεται να επανεξετάσει την απόφαση της να χορηγήσει στην Huawei περιορισμένο ρόλο στο δίκτυο 5G, εξέφρασε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο.
«Θα διασφαλίσουμε ότι όταν οι αμερικανικές πληροφορίες περάσουν σε ένα δίκτυο αυτό το δίκτυο θα είναι αξιόπιστο», δήλωσε. «Η άποψή μας για την Huawei είναι ότι δημιουργεί πραγματικό κίνδυνο».
Ο Πομπέο αναμένεται την Τετάρτη να φτάσει στο Λονδίνο όπου θα έχει συναντήσεις με τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ αλλά και τον Μπορις Τζόνσον. Σύμφωνα με τον Πομπέο, ένα κομμάτι των συζητήσεων θα αφορά και τις τηλεπικοινωνίες, όπως αναφέρει το Reuters.
Την Τρίτη, το Λονδίνο συμφώνησε για την περιορισμένη συμμετοχή της κινεζικής Huawei στο δίκτυο 5G του Ηνωμένου Βασιλείου, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον ότι ο κινεζικός κολοσσός έχει δεσμούς με την κινεζική κυβέρνηση και άρα υπάρχει κίνδυνος κατασκοπείας.
Η απόφαση αφορά την συμμετοχή της σε μη στρατηγικής σημασίας υποδομές όπως οι κεραίες. Ο κινεζικός όμιλος δεν θα μπορεί να έχει συμμετοχή στην «καρδιά» του δικτύου, κυρίως στους servers από όπου περνούν τα δεδομένα των χρηστών, ούτε να είναι παρούσα σε ευαίσθητες γεωγραφικές περιοχές, όπως οι στρατιωτικές βάσεις.
Ο Ράαμπ έδωσε την διαβεβαίωση ότι αυτή η απόφαση θα διαφυλάξει την ικανότητα της χώρας του «να μοιράζεται πολύ ευαίσθητες πληροφορίες μέσω πολύ ασφαλών δικτύων».
Η Huawei από τη μεριά της έχει αρνηθεί πολλές φορές τις κατηγορίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, πιστεύοντας ότι οι ΗΠΑ είναι εχθρικές προς την εταιρεία καθώς δεν υπάρχει αμερικανική εταιρεία που να μπορεί να ανταγωνιστεί τη Huawei τόσο σε δίκτυο όσο και σε τιμές.
Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ θα διακόψουν την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια με την Βρετανία, ο Πομπέο είπε ότι «πολλές ιδιωτικές εταιρείες σε Ευρώπη και ΗΠΑ δουλεύουν αυτή τη στιγμή με σκοπό να είναι ισάξιες με τη Huawei».
Την Τετάρτη ο Τζόνσον σχολίασε σχετικά με τη χθεσινή απόφαση του, ότι σκοπός της κυβέρνησης του είναι οι χρήστες να έχουν πρόσβαση στην καλύτερη ποιοτικά τεχνολογία και ότι αυτή η απόφαση δεν θα ταράξει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υιοθέτησε τον αποκλεισμό της Huawei και άλλων κινεζικών προμηθευτών 5G, επιδιώκοντας να κινηθεί σε ένα χώρο ανάμεσα στις προειδοποιήσεις που προέρχονται από τον Ντόναλντ Τραμπ και την πρόκληση για δραστηριοποίηση τέτοιων εταιρειών εκ μέρους του Πεκίνου.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν περιθώριο μέχρι τις 30 Απριλίου να εφαρμόσουν τα μέτρα μετριασμού της κινεζικής παρουσίας, που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη.
«Γνωρίζουμε ότι οι αποφάσεις που θα λάβει η ΕΕ και τα κράτη μέλη σε αυτά τα θέματα θα έχουν αντίκτυπο στις σχέσεις μας με τους εταίρους μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις ψηφιακές υποθέσεις. «Αυτό που ορίζουμε σήμερα είναι μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στο τι σημαίνει «ασφάλεια τεχνολογίας 5G».