search icon

Διεθνή

Πολιτική και ακίνητα «πριόνισαν» κατά $600 εκατ. την περιουσία του Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατρακύλησε κατά 98 ολόκλρες θέσεις στη λίστα με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς

Οι πλούσιοι Αμερικάνοι έγιναν ακόμα πλουσιότεροι το 2017 καθώς, σύμφωνα με τη λίστα Forbes, η περιουσία των 400 πιο πλούσιων αυξήθηκε στα 2,7 τρισ. δολ. από 2,4 τριοσ. Το 2016. Μοναδική εξαίρεση ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, η περιουσία του οποίου μειώθηκε κατά 600 εκατ. δολάρια, με αποτέλεσμα να κατρακυλήσει κατά 98 ολόκληρες θέσεις στην κατάταξη και να προσγειωθεί στη 248η θέση.

Τι συνέτεινε όμως στον περιορισμό του πλούτου του Αμερικανού προέδρου στα 3,1 δισ. δολ;

Σίγουρα η δυναμική είσοδός του στην πολιτική απαίτησε πολλά κεφάλαια, ενώ τον απομάκρυνε και από τις προσοδοφόρες επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Μεγάλο ρόλο έπαιξε και η δύσκολη περίοδος που διανύει η αγορά ακινήτων της Νέας Υόρκης και ως γνωστόν ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε μεγιστάνας χάρη στη δραστηριοποίησή του στην εν λόγω αγορά.

Αν έρθει να προστεθεί στη λίστα και μια ακριβή αγωγή σχετικά με το Πανεπιστήμιο Τραμπ που κατέληξε σε συμβιβασμό 25 εκατ. δολ. το παζλ της μείωσης της περιουσίας του συμπληρώνεται.

Το μεγαλύτερο πλήγμα, πάντως, προέρχεται από το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που κατέχει ο Τραμπ. Η αξία ακινήτων στο Μανχάταν και ιδίως όσων βρίσκονται γύρω από την πανάκριβη 5th Avenu, έχει μειωθεί, περιορίζοντα; την περιουσία του κατά 400 εκατ. δολ. Επίσης, υποχώρησε η αξία κάποιων γηπέδων γκολφ στο Μαϊάμι, τη Σκωτία και την Ιρλανδία.

Τα μετρητά του περιορίστηκαν κατά σχεδόν 100 εκατ. δολ. λογω δαπανών για την προεκλογική του καμπάνια, ύψους 66 εκατ. δολ., αλλά και του δικαστικού συμβιβασμού που προαναφέρθηκε, ύψους 25 εκατ. δολ.

Η αξία κάποιων assets του αυξήθηκε (όπως πχ. ενός ουρανοξύστη στο Λας Βέγκας και ενός κτηρίου γραφείων στον Σαν Φρανσίσκο, όπου ο Τραμπ κατέχει μερίδιο), χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να αντισταθμιστούν οι απώλειες.

Σε ό,τι αφορά τη «χρυσή» δεκάδα των πιο πλούσιων Αμερικανών που έγιναν πλουσιότεροι κατά το περιοδικό Fοrbes, έχει ως εξής:

– Στην κορυφή και πάλι ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, η περιουσία του οποίου ανήλθε σε 81 δισεκατομμύρια δολάρια (+8 δισεκατομμύρια).
– Ο ιδιοκτήτης της Amazon Τζεφ Μπέζος, ο οποίος αφού κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση, έστω για μία ημέρα τον Ιούλιο, επέστρεψε στη δεύτερη θέση πίσω από τον Γκέιτς έχοντας περιουσία 67 δισεκατομμυρίων δολαρίων (+14,5 δισεκατομμύρια).
– Στην τρίτη θέση ο Ουόρεν Μπάφετ, ηλικίας 87 ετών, με 65,5 δισεκατομμύρια (+12,5 δισεκατομμύρια).
– Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook βρίσκεται στην 4η θέση με περιουσία 71 δισ. δολ.
– Πέμπτος Λάρι Έλισον, ο ιδρυτής της Oracle, με περιουσία 59 δισ. δολ. Είναι η πρώτη φορά από το 2007 που ο Έλισον δεν βρίσκεται στην πρώτη τριάδα, υπογραμμίζει το Forbes, αν και η περιουσία του αυξήθηκε κατά 1,8 δισεκατομμύρια.
– Έκτος ο Τσαρλς Κοχ, με περιουσία 48,5 δισ. Ο πατέρας του, Φρεντ Κοχ, είχε εφεύρει τη μέθοδο διύλισης αργού πετρελαίου και μετατροπής του σε βενζίνη.
– Ακολουθεί ο ιδιοκτήτης του ομώνυμου πρακτορείου και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ (46,8 δισ. δολ.)
– Ένατος ο Λάρι Πέιτζ της Google (44,6 δισ. δολ.)
– Δέκατος ο Σεργκέι Μπριν, συνιδρυτής της Google (43,4 δισ.)

Ο μέσος όρος της περιουσίας που πρέπει να έχει κάποιος για να εισέλθει στη «χρυσή λέσχη» ολοένα και αυξάνεται: φέτος ανήλθε στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 18%.

Εμφανές είναι ότι στην πρώτη δεκάδα δεν υπάρχει ούτε μια γυναίκα. Η πρώτη γυναίκα απαντάται την 13η θέση και είναι η Άλις Ουόλτον, η κόρη του ιδρυτή των πολυκαταστημάτων Wal-Mart, Σαμ Ουόλτον, ο οποίος ασχολείται κυρίως με τις τέχνες και έχει αφήσει τη διαχείριση της εταιρείας στους αδελφούς του. Η περιουσία της ανέρχεται σε 38,2 δισεκατομμύρια.

Exit mobile version