Την επόμενη Τρίτη, η Κίνα φιλοξενεί μέσω τηλεδιάσκεψης ΗΠΑ, ΕΕ και άλλες μεγάλες οικονομίες για μία από τις πιο σημαντικές συζητήσεις της χρονιάς με κεντρικό θέμα το κλίμα. Μια ομάδα ισχυρών ανδρών με πολυετή πορεία στο χώρο, φαίνεται πως συγκροτείται για την επίλυση των μεγαλύτερων περιβαλλοντικών προβλημάτων παγκοσμίως.
Ανάμεσά τους, ο Αμερικανός πολιτικός Τζον Κέρι, 77 ετών, με τη νέα του ιδιότητα ως απεσταλμένος για το κλίμα του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ο Κέρι επιστρέφει δυναμικά για να ηγηθεί της διεθνούς κλιματικής πολιτικής της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου έπειτα από 4 χρόνια εξορίας στη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ.
Από την πλευρά της Κίνας, κύριος εκπρόσωπος έχει οριστεί ο Σίε Ζένουα, 71 ετών. Από τότε που ο Σίε ανέλαβε την κλιματική της διπλωματία το 2007, μετέτρεψε σταδιακά την Κίνα – μία χώρα που έθετε ως πρωταρχικό στόχο την οικονομική ανάπτυξη με κάθε κόστος – σε έναν σημαντικό παίχτη για την εξάλειψη των εκπομπών.
Πολλά ακόμη όμως, είναι τα ισχυρά ονόματα που όπως όλα δείχνουν, θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις συζητήσεις για το κλίμα. Σε αυτούς συγκαταλέγονται ο Ινδός υπουργός περιβάλλοντος, Πρακάς Τζαβαντεκάρ, 70 ετών, ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, 79 ετών, αλλά και ο 55χρονος πρώην κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας, Μάρκ Κάρνεϊ.
Η επιστροφή στην κεντρική σκηνή μεγάλου αριθμού βετεράνων του κλίματος αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Είναι αναπόδραστη ανάγκη, η υιοθέτηση μιας νέας στρατηγικής για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής καθώς τα στοιχεία μιας επικείμενης καταστροφής είναι πολύ πιο έντονα σε σύγκριση με μόλις λίγα χρόνια πριν. Για τον λόγο αυτό απαιτείται μια πιο δυναμική προσέγγιση και εξέταση του θέματος.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Politico, η επιστροφή τους φέρνει ένα μείγμα ελπίδας και συνάμα ανησυχίας. Η Κέιτι Έντερ για παράδειγμα, εκτελεστική διευθύντρια της ομάδας Future Coalition για τους νέους στις ΗΠΑ, έμεινε αρκετά ευχαριστημένη με την επιστροφή αξιόπιστων ηγετών του κλίματος μετά την προεδρία του Ντόναλτ Τραμπ. Συγχρόνως, όμως εγείρονται σοβαρές ανησυχίες. «Εάν επιθυμούμε να βρούμε λύσεις που θα ταιριάζουν με το μέγεθος της κλιματικής κρίσης, οφείλουμε να σκεφτούμε διαφορετικά. Οι άνθρωποι που πρέπει να συμμετέχουν σε αυτές τις συζητήσεις πρέπει να είναι νεότεροι με ριζοσπαστικές και καινοτόμες ιδέες.» προσθέσει.
«Η επιτυχία θα εξαρτηθεί από τις ιδέες και την εμπειρία τους, αλλά και από την προθυμία τους να απομακρυνθούν από σκουριασμένες θέσεις που δεν ταιριάζουν στη σημερινή εποχή» δηλώνουν ειδικοί. Η συμμετοχή τους χαρακτηρίζεται ως «ένα καλό σημάδι για επίτευξη συμφωνιών» δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ισπανίας, Τερέζα Ρίμπερα.
Το μεγάλο πακέτο δράσεων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας αναμένεται να παρουσιαστεί έως το τέλος του 2021. ΗΠΑ και ΕΕ δεσμεύονται για μηδενικές εκπομπές ως το 2050. Η Ινδία φέρεται να εξετάζει επίσης το στόχο αυτό. Στην περίπτωση της Κίνας, ένας τέτοιος στόχος δεν φαίνεται εφικτός μέχρι πριν 2060. Αλλά υπάρχει μια τεράστια διπλωματική προσπάθεια σε εξέλιξη για την αύξηση αυτών των στόχων ενόψει της COP26 στην Γλασκόβη. Η υπουργική συνάντηση της Τρίτης είναι η τελευταία μεγάλη σύνοδος κορυφής στην οποία αναμένεται να παρευρεθούν ΗΠΑ και Κίνα προτού η Ουάσιγκτον ανακοινώσει τον νέο στόχο εκπομπών του 2030 τον Απρίλιο.
Διαβάστε ακόμα
Κωνσταντόπουλος: «Η επόμενη μέρα φέρνει κοσμογονικές αλλαγές στα ΕΛΤΑ»
Στέλιος Χατζηιωάννου: Η νέα επένδυση σε online κτηματομεσιτική πλατφόρμα