Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να απλοποιήσει δραστικά την περιβαλλοντική της νομοθεσία, σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στη βιομηχανία της Ευρώπης και να την καταστήσει ανταγωνιστική απέναντι στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας και της Αμερικής.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε, ότι οι αλλαγές θα επηρεάσουν τρεις σημαντικούς νόμους, βάσει των οποίων οι εταιρείες ήταν υποχρεωμένες να αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη για το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Οι επιχειρήσεις κατέκριναν τη μέχρι τώρα νομοθεσία ως υπερβολικά περίπλοκη, υποστηρίζοντας πως αυτή περιόριζε την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.
Από την Πράσινη Συμφωνία στη στήριξη της βιομηχανίας
Ωστόσο, η εν λόγω κίνηση σηματοδοτεί μια καθοριστική απομάκρυνση από το φιλόδοξο πρόγραμμα της Πράσινης Συμφωνίας, που κυριάρχησε τα τελευταία πέντε χρόνια και στόχευε να τοποθετήσει την Ευρώπη ως ηγέτιδα στην κλιματική δράση. Η υποχώρηση αυτή δείχνει πως στις Βρυξέλλες, δεν είναι πλέον σίγουροι ότι η νομοθεσία δεν θα έχει αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο, μια ανησυχία που συμμερίζονται ολοένα και περισσότερες χώρες και επιχειρήσεις.
Επιπλέον, αντανακλά την πολιτική πραγματικότητα της Ευρώπης, με τη μετατόπιση προς τα δεξιά τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γεγονός που ενισχύει τον σκεπτικισμό γύρω από τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.
Τρεις νόμοι στο μικροσκόπιο
Η απόφαση της φον ντερ Λάιεν να επανεξετάσει τρεις βασικούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι Βρυξέλλες υιοθετούν μια πιο ευέλικτη προσέγγιση απέναντι στις επιχειρήσεις. Οι κανονισμοί που βρίσκονται στο μικροσκόπιο περιλαμβάνουν:
- Την Οδηγία για την Εταιρική Βιωσιμότητα (Corporate Sustainability Reporting Directive)
- Την Οδηγία για τη Δέουσα Επιμέλεια στη Βιωσιμότητα (Corporate Sustainability Due Diligence Directive)
- Την ΕU Taxonomy
Οι κανονισμοί αυτοί, που αποτελούν τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal), υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις να δημοσιοποιούν λεπτομερείς πληροφορίες για το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και την ανθεκτικότητά τους στις κλιματικές αλλαγές. Ωστόσο, η βιομηχανία έχει καταγγείλει ότι οι απαιτήσεις αυτές είναι εξαιρετικά περίπλοκες και κοστοβόρες, επιβαρύνοντας την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης σε σχέση με ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως αυτές της Ασίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Μια επανάσταση απλοποίησης»
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η νέα νομοθετική διαδικασία θα μειώσει τα γραφειοκρατικά βάρη, χωρίς όμως να αλλοιωθούν οι βασικοί στόχοι των κανονισμών.
«Οι χιλιάδες ερωτήσεις και δεδομένα που συλλέγονται σήμερα είναι υπερβολικά, συχνά επαναλαμβανόμενα ή αλληλοεπικαλυπτόμενα», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Η δουλειά μας είναι να μειώσουμε το γραφειοκρατικό βάρος, χωρίς να αλλάξουμε το ουσιαστικό περιεχόμενο των νόμων που όλοι θέλουμε».
Η ανακοίνωση ήρθε σε απάντηση των ανησυχιών κρατών-μελών, που ζήτησαν από την Επιτροπή να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των απαιτήσεων κατά 25% έως τα μέσα του 2025. Η πολιτική αυτή απόφαση έρχεται σε μια στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν ότι οι αυστηροί περιβαλλοντικοί κανονισμοί ίσως υπονομεύσουν τη θέση της Ευρώπης στις διεθνείς αγορές.
Ανησυχίες για υποχώρηση στους στόχους
Παρά τις διαβεβαιώσεις της Επιτροπής, ότι οι αλλαγές δε θα αποδυναμώσουν τους περιβαλλοντικούς στόχους, πολλοί παρατηρητές και ευρωβουλευτές εκφράζουν φόβους για το αντίθετο. Η Μαρί Τουσέν, ευρωβουλευτής των Πρασίνων, προειδοποίησε ότι η απλοποίηση μπορεί να μετατραπεί σε «υποχώρηση» μπροστά στις πιέσεις του βιομηχανικού λόμπι και των πολιτικών αλλαγών.
Το μέλλον της ευρωπαϊκής πράσινης πολιτικής
Η νέα πολιτική πραγματικότητα στην Ευρώπη αντικατοπτρίζει τη στροφή προς τα δεξιά στις κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η περιβαλλοντική πολιτική, που κάποτε θεωρούνταν θεμέλιο της ευρωπαϊκής ηγεμονίας, αντιμετωπίζεται πλέον από πολλούς ως εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη.
Η φον ντερ Λάιεν, ωστόσο, επιμένει ότι η Ευρώπη μπορεί να βρει την ισορροπία. Εν μέσω αυτής της έντονης πολιτικής διαμάχης, το ερώτημα παραμένει: Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει να ηγείται στον αγώνα για την κλιματική αλλαγή, χωρίς να θυσιάσει την οικονομική της ευημερία;
Διαβάστε ακόμη
Αλλάζουν τα πάντα στην ασφαλιστική αγορά
Το ράλι του bitcoin θα φτάσει τα $225.000 μέχρι το τέλος του 2026, υποστηρίζει γνωστός αναλυτής
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα