search icon

Διεθνή

Politico: Τα οικονομικά στοιχεία μίλησαν – Γιατί οι ΗΠΑ τα καταφέρνουν εκεί που η Ευρώπη προσπαθεί ακόμα

Όσον αφορά πράγματα που δημιουργούν πλούτο, όπως επιστήμη, καινοτομία, ακόμη και υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων, οι ΗΠΑ προηγούνται

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετώπισαν παρόμοιες προκλήσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με το χρηματοπιστωτικό κραχ και την πανδημία να προκαλούν οικονομικό όλεθρο.

Αλλά από τις δύο περιοχές, οι ΗΠΑ βρήκαν τον τρόπο να προχωρήσουν ακάθεκτες. Όταν πρόκειται για πράγματα που δημιουργούν πλούτο – επιστήμη, καινοτομία, ακόμη και υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων – οι ΗΠΑ προηγούνται.

Η Ε.Ε. προσπαθεί να αλλάξει το αφήγημα αυτό. Προσέλαβε τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, για να παραδώσει μια έκθεση σχετικά με όλα όσα ήταν λάθος και όλα όσα πρέπει να γίνουν γι’ αυτό. Ένα χρόνο και 400 σελίδες αργότερα, η ετυμηγορία ήταν σαφής: Το χάσμα μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ αυξάνεται. Απαιτούνται δραστικά μέτρα.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Σίγουρα, οι πόλεις της Ευρώπης είναι απαράμιλλες, η αρχιτεκτονική της πανέμορφη, το φαγητό και το κρασί υπέροχα – και σε ποιον δεν αρέσει να παίρνει άδεια όλο τον Αύγουστο, όπως κάνουν πολλοί Ευρωπαίοι; Για να μην πούμε τίποτα για την υγειονομική περίθαλψη. Τα οικονομικά, όμως, δεν αποδεικνύονται καλά. Το POLITICO έριξε μια πιο προσεκτική ματιά στους αριθμούς.

Οι Αμερικανοί είναι πλουσιότεροι

Αφήνοντας στην άκρη τα κλισέ για τα χρήματα και την ευτυχία, οι Αμερικανοί είναι, κατά μέσο όρο, πλουσιότεροι από τους Ευρωπαίους. Αυτό ισχύει εδώ και πολύ καιρό, αλλά το ανησυχητικό για την Ε.Ε. είναι ότι το χάσμα διευρύνεται. Το 1990, το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) των ΗΠΑ ήταν κατά 16% υψηλότερο από εκείνο της ευρωζώνης. Μέχρι το 2023, η διαφορά θα έχει διπλασιαστεί, σε περισσότερο από 30 τοις εκατό.

Οι Αμερικανοί είναι σοφότεροι

Περισσότερα χρήματα συνήθως σημαίνουν περισσότερες δαπάνες για την επιστήμη και την έρευνα. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση και ο ιδιωτικός τομέας στις ΗΠΑ δαπανούν περισσότερα αναλογικά του ήδη μεγαλύτερου ΑΕΠ τους στα θέματα αυτά από ό,τι η Ευρώπη. Η εξεύρεση τρόπου κινητοποίησης περισσότερων ιδιωτικών κεφαλαίων για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής έρευνας και ανάπτυξης είναι ένα από τα μεγάλα σημεία της έκθεσης Ντράγκι.

Οι Αμερικανοί είναι πιο δημιουργικοί

Η μέτρηση του ρυθμού της τεχνολογικής ανάπτυξης δεν είναι εύκολη. Αλλά εξετάζοντας μερικά υποκατάστατα, τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ προηγούνται.

Οι Αμερικανοί έχουν περισσότερη ενέργεια

Η τύχη της Αμερικής έχει όνομα: Permian. Πριν από εκατομμύρια χρόνια, αυτό το κομμάτι εδάφους που εκτείνεται από το Τέξας μέχρι το Νέο Μεξικό ήταν κάτω από το νερό και έσφυζε από φυτική ζωή. Τώρα, όλη αυτή η συσσωρευμένη οργανική ύλη έχει μετατραπεί σε αργό πετρέλαιο. Αυτό έκανε τις ΗΠΑ τον κορυφαίο παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο. 

Οι Αμερικανοί είναι πιο παραγωγικοί

Ο χρόνος είναι χρήμα. Οι Αμερικανοί εργαζόμενοι παράγουν σταθερά περισσότερα ανά ώρα εργασίας από ό,τι οι Ευρωπαίοι. Για ένα διάστημα το χάσμα αυτό έκλεινε – αλλά διευρύνθηκε και πάλι. Η παραγωγικότητα των ΗΠΑ μπορεί, εν μέρει, να εξηγηθεί από την ταχεία υιοθέτηση και ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας, ένας τομέας στον οποίο η Ευρώπη έχει μείνει πίσω.

Οι Αμερικανοί έχουν τις μεγαλύτερες εταιρείες

Πέρυσι, η εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ Nvidia από την Καλιφόρνια έγινε η όγδοη αμερικανική εταιρεία με αξία άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου δεν υπήρξε ούτε μία επιχείρηση που ιδρύθηκε τα τελευταία 50 χρόνια που να έφτασε τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Oι ΗΠΑ συνεχίζουν να κυριαρχούν, με τις αμερικανικές εταιρείες να καταλαμβάνουν το 73% των 30 κορυφαίων εταιρειών και περισσότερες από τις μισές από τις 500 κορυφαίες.

Οι Αμερικανοί έχουν περισσότερα παιδιά

Οι Ευρωπαίοι κάνουν λιγότερα παιδιά, ανά μητέρα, από ό,τι οι Αμερικανοί. Αυτό σημαίνει λιγότερα φορολογητέα έσοδα στο μέλλον και μικρότερο πληθυσμό σε ηλικία εργασίας σε σχέση με τους συνταξιούχους, οι οποίοι απαιτούν κοινωνικές δαπάνες και υγειονομική περίθαλψη.

Διαβάστε ακόμη

Καλώδιο Κρήτης – Κύπρου: Τα επόμενα βήματα για την ηλεκτρική διασύνδεση

Μέγαρο Μαξίμου: Ετοιμάζει κινήσεις με στόχο ενίσχυση εισοδημάτων και επενδύσεις – Ψηλά στην ατζέντα Υγεία και Οικονομία

Στα 70 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

 

Exit mobile version