Η ένωση εργαζομένων η οποία εκπροσωπεί τους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ισχυρίστηκε ότι οι εκπαιδευόμενοι ενημερώθηκαν ότι ήταν λιγότερο πιθανό να λάβουν αύξηση του μισθού τους, εάν ζητούσαν την παρέμβαση του συνδικάτου τους.
Σύμφωνα με το συνδικάτο IPSO, η ΕΚΤ προχώρησε στην προειδοποίηση αυτή τον περασμένο μήνα, πριν τη συνάντηση κατά την οποία οι εκπαιδευόμενοι παρέδωσαν μία αίτηση 1.000 υπογραφών βάσει της οποίας ζητούσαν αύξηση των μισθών για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους διαβίωσης.
Αν και οι μισθοί των εκπαιδευόμενων έχουν αυξηθεί κατά 1,9% από τον Δεκέμβριο του 2013, ο μισθός της προεδρίας της ΕΚΤ έχει αυξηθεί κατά 12,6%. Ο συνολικός μισθός της Κριστίν Λαγκάρντ έχει αυξηθεί κατά 2,8% από το 2019 όταν ανέλαβε το ρόλο της, ενώ το 2022 κυμαινόταν στα 427.560 ευρώ ετησίως. Οι εκπαιδευόμενοι, από την άλλη, λαμβάνουν 1070 ευρώ μηνιαίως και επίδομα στέγασης.
Μέλος του τμήματος ανθρώπινου προσωπικού της ΕΚΤ ανέφερε στους εκπαιδευόμενους πως το να συμπεριλαμβάνουν την IPSO η οποία είναι και η μόνη επίσημα αναγνωρισμένη ένωση εργαζομένων της ΕΚΤ, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις τους για αύξηση των μισθών, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της IPSO, Κάρλος Μπόουλς στο Politico.
Eκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε τις καταγγελίες αυτές και προσέθεσε πως «είμαστε πάντοτε ουδέτεροι όταν η IPSO συμπεριλαμβάνεται στις συναντήσεις».
Το συνδικάτο, πάντως, υποστηρίζει πως «οι εργαζόμενοι μας είπαν πως ενημερώθηκαν να μην ζητήσουν τη βοήθειά μας, κάτι το οποίο τους έκανε να νιώθουν ανασφαλείς. Το τμήμα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού της ΕΚΤ τους άσκησε πίεση να παραστούν στη συνάντηση μόνοι τους, επιμένοντας πως η παρέμβαση της IPSO δεν είναι καλοδεχούμενη από την ΕΚΤ. Παράλληλα, τους έκανε να νιώσουν πως ενδέχεται να υπάρχουν επιπτώσεις εάν παραβούν αυτές τις συμβουλές».
Εν τέλει, οι εκπαιδευόμενοι αναγκάστηκαν να προσφέρουν το αίτημα χωρίς την εκπροσώπηση της IPSO.
Τα συμβόλαια των εκπαιδευόμενων διαρκούν για 12 μήνες αλλά πολλοί ελπίζουν να καταφέρουν να παραμείνουν στην τράπεζα μετά το πέρας της θητείας τους.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε αντισυνδικαλιστικές πρακτικές αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά αφού αφορούν νέα άτομα χωρίς καθόλου ισχύ. Ποιό είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει η ΕΚΤ στη νέα γενιά;», αναρωτήθηκε ο Μπόουλς.
Ως ανεξάρτητη, διεθνής οργάνωση, η ΕΚΤ δεν υπόκειται στους εργασιακούς νόμους της Γερμανίας όπου και εδρεύει. Αν ίσχυε το αντίθετο, οποιαδήποτε τέτοια προειδοποίηση εκ μέρους του ιδρύματος θα προκαλούσε σωρεία νομικών προβλημάτων, σύμφωνα με το στέλεχος του δεύτερου μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, Verdi, Πέτερ Κλέντερ.
«Οποιαδήποτε τέτοια προειδοποίηση κατά της χρήσης συνδικάτου απαγορεύεται στη Γερμανία. Εκτός από το νόμο, η συμπεριφορά της ΕΚΤ είναι αντίθετη με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άκρως αντιεπαγγελματική», συμπλήρωσε.
Σε γενική επιστολή της στους εργαζομένους στις 22 Νοεμβρίου του 2022, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως «γνωρίζουμε πως ο υψηλός πληθωρισμός επηρεάζει όλους τους εργαζόμενους της ΕΚΤ. Η διοίκηση έχει συζητήσει την ανάγκη προστασίας των ιδιαίτερα ευάλωτων εκπαιδευόμενών μας».
Ένα χρόνο αργότερα, δεν έχει λάβει χώρα καμία αύξηση. Οι μισθοί των εκπαιδευόμενων έχουν αυξηθεί λιγότερο από 2% σε μία δεκαετία, με τον πληθωρισμό να είχε αγγίξει το 10,6% τον Οκτώβριο του 2022 και το 4,3% τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η ΕΚΤ έχει τονίσει πως οι αποδοχές των εκπαιδευόμενων πρέπει να λαμβάνονται υπόψη συνολικά. Οι εκπαιδευόμενοι αυτοί οι οποίοι αποτελούν το 1/10 του συνόλου των εργαζομένων της ΕΚΤ λαμβάνουν 1.070 ευρώ κάθε μήνα, επίδομα στέγασης, ασφάλεια υγείας, επίδομα ταξιδίων αφού τους επιτρέπεται να μεταβαίνουν στη χώρα προέλευσής τους μία φορά το χρόνο, και ποσό μεταξύ 400 και 600 ευρώ για έξοδα μετακίνησης.
Διαβάστε ακόμα
Shopflix, ΔΕΗ και Quest διεκδικούν την Κωτσόβολος
UBS: Τα τρία σενάρια για τις αγορές μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ
Πώς θα επιλέγονται οι διοικήσεις στο Δημόσιο – Τα κριτήρια για 600 πρόσωπα και τα τεστ δεξιοτήτων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ