Τα σχέδιά της Τζόρτζια Μελόνι – υποψήφια με το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» και φαβορί για τις πρόωρες εκλογές στην γειτονική Ιταλία – εξακολουθούν να έρχονται σε αντίθεση με την πολιτική και οικονομική ατζέντα των Βρυξελλών.
Η ιδεολογία πίσω από το κόμμα της Μελόνι αμφισβητεί μερικούς από τους πιο σταθερούς πυλώνες της ΕΕ, όπως για παράδειγμα, τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς. Σύμφωνα μάλιστα, με τα όσα η ίδια δηλώνει στις προεκλογικές της ομιλίες, δεν βιάζεται καθόλου να εφαρμόσει ορισμένες από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που επιδιώκουν οι Βρυξέλλες.
Στο μεταξύ στις αίθουσες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, ευρωπαίοι ηγέτες και κορυφαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν έντονα τις ανησυχίες τους. Δεδομένου του μεγέθους της ιταλικής οικονομίας αλλά και του χρέους της, η πορεία και το μέλλον της χώρας σημαίνουν πολλά για την σταθερότητα της ζώνης του ευρώ.
Όσον αφορά τώρα, στην ίδια τη Μελόνι, σηματοδοτεί, όπως όλα δείχνου, μια οριστική απομάκρυνση από όσα αντιπροσώπευε ο αγαπημένος των ευρωπαϊκών ελίτ, Μάριο Ντράγκι, ένας διαχρονικά αξιόπιστος στα μάτια των Ευρωπαίων πρώην κεντρικός τραπεζίτης που είχε δώσει τον δικό του αγώνα ως επικεφαλής της ΕΚΤ υπέρ της σταθερότητας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
«Ναι, πράγματι, ανησυχούμε», αποκαλύπτει ανώτερος αξιωματούχος του Συμβουλίου της ΕΕ. «Η Ιταλία είναι εδώ και καιρό, ένας από τους αδύναμους κρίκους της οικονομίας της ευρωζώνης, τα επίπεδα χρέους της είναι υψηλά. Όσα συμβαίνουν στην Ιταλία μας αφορούν», προσθέτει.
Επιπροσθέτως, δημιουργούνται ερωτήματα αναφορικά με το εάν ο οικονομικός πατριωτισμός της Μελόνι θα αναγκάσει την Ιταλία να προχωρήσει σε βασικές φιλελευθεροποιητικές μεταρρυθμίσεις, όπως το άνοιγμα κλειστών τομέων, συμπεριλαμβανομένων των παραχωρήσεων τουριστικών παραλιών και των οδηγών ταξί, που είχαν ζητηθεί από τις Βρυξέλλες να αξιοποιήσουν το πακέτο βοήθειας της ΕΕ μετά την πανδημία.
Παράλληλα, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η υποψήφια με το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» παρουσιάζει ένστικτα προστατευτισμού όσον αφορά στη διάσωση εθνικών πρωταθλητών και την αποτροπή διεθνών εξαγορών γνωστών ονομάτων. Το γεγονός αυτό, πιθανότατα να τη φέρει σε τροχιά σύγκρουσης με τους θεματοφύλακες της ΕΕ της ενιαίας αγοράς χωρίς σύνορα μεταξύ χωρών.
Δημοσιονομικοί φόβοι
Παρά το γεγονός ότι η Μελόνι εμμένει στην άποψη ότι θα είναι συνετή με τις δημόσιες δαπάνες, ορισμένες χώρες φοβούνται ότι ίσως θα είναι αρκετά δύσκολο να βρεθούν συμβιβασμοί με μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της, σε βασικές διαπραγματεύσεις, όπως αυτές για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, όπου η Ιταλία επιδιώκει μεγαλύτερα περιθώρια.
«Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει μια ειλικρινής διαπραγμάτευση, μια σοβαρή θέση που θα προέλθει από τη Μελόνι, και ορισμένες από τις προηγούμενες δηλώσεις της δεν προμηνύουν και πολύ καλό για αυτό», δηλώνει χαρακτηριστικά διπλωμάτης της ΕΕ, υπενθυμίζοντας τις θέσεις της Μελόνι κατά του ευρώ στο παρελθόν.
Ο Τζούλιο Τρεμόντι, που είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών σε κυβερνήσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και που τώρα κατεβαίνει στις εκλογές με την Μελόνι, διαβεβαιώνει από την πλευρά του ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν εντάσεις μεταξύ Μελόνι και Βρυξελλών. Κι αυτό, επειδή είναι η Ευρώπη που έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. «Με αυτήν την Ευρώπη» μπορούμε να συνεννοηθούμε, παρουσιάζεται να λέει ο Τρεμόντι, μιλώντας στο Politico.
Πράγματι, το τελευταίο διάστημα γίνεται αντιληπτή η θέση της ΕΕ για μία πιο χαλαρή πολιτική όσον αφορά στην επιβολή αυστηρών κανόνων για χρέος και έλλειμμα. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε την ανάγκη για «ευελιξία» αναφορικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης προ ημερών. Την ανάγκη για περισσότερη ευελιξία έχουν επίσης υπογραμμίσει και οι κ.κ. Μακρόν και Ντράγκι, ενώ η ΕΕ έχει ξεκινήσει ήδη με φόντο την πανδημία να δρομολογεί διαδικασίες έκδοσης κοινού χρέους, κάτι που πολλοί Ευρωπαίοι αρνούνταν πεισματικά να κάνουν σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν.
Το κρίσιμο ερώτημα θα είναι τέλος, εάν η Μελόνι θα συνεχίσει την ιδεολογική συμμαχία με τον Μακρόν εάν γίνει πρωθυπουργός, παρόλο που το αντιγαλλικό παρελθόν της θα μπορούσε να υποδηλώνει το αντίθετο. Είναι γεγονός πως τα τελευταία πέντε χρόνια, η Μελόνι τροφοδότησε τον γαλλο-ιταλικό ανταγωνισμό επιτιθέμενος επανειλημμένα στη γαλλική κυβέρνηση για ζητήματα που κυμαίνονται από βιομηχανικούς δεσμούς έως μεταναστευτικές ροές και αντιτάχθηκε σε μια διμερή συνθήκη που υπέγραψαν οι δύο χώρες πέρυσι.
Για ορισμένες χώρες μέλη και επενδυτές, η βασική ανησυχία είναι ότι η Μελόνι θα επιβραδύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον Ντράγκι, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για να λάβουν χρηματοδότηση στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία.
Αυτός άλλωστε, ήταν και ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους, τον περασμένο μήνα, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s μείωσε το πιστωτικό προφίλ της Ιταλίας σε «αρνητικό» από «σταθερό», υποδεικνύοντας τον κίνδυνο για την κρυφή επιθυμία του ακροδεξιού συνασπισμού να «βάλει» στο συρτάρι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Ντράγκι.
Διαβάστε ακόμα:
H Pitsos έγινε… Pyramis – Ανοίγει το εργοστάσιο
Φαμπρίτσιο Γκαβέλι: Η ανανεωμένη Danone και το πλάνο επενδύσεων στην Ελλάδα
Έρχεται στην Ελλάδα το Eurojackpot – Στον ΟΠΑΠ η άδεια διεξαγωγή