search icon

Διεθνή

Politico: Πώς ο Κάμερον μετατράπηκε σε φερέφωνο των κινεζικών συμφερόντων

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας φαίνεται πως προσελήφθη για το λόμπινγκ γεωστρατηγικά σημαντικού κινεζικού πρότζεκτ στη Σρι Λάνκα

Είναι ένα πλάνο αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανέγερση μίας πόλης στην νοτιοανατολική Ασία, η οποία πολλοί ανησυχούν πως στο μέλλον θα αποτελέσει κινεζική στρατιωτική βάση. 

Το πρότζεκτ Colombo Port City έχει, πια, έναν νέο λομπίστα και πρωταθλητή: τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. 

Ο Κάμερον προσελήφθη έτσι ώστε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στο αμφιλεγόμενο πρότζεκτ της Σρι Λάνκα, το οποίο αποτελεί κύριο μέρος του Belt and Road Initiative (BRI) του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, ενώ θεωρείται ως το κινεζικό αντίπαλο δέος της Σιγκαπούρης και του Ντουμπάι.

Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το Politico, ο Κάμερον επισκέφτηκε την Μέση Ανατολή στα τέλη Σεπτεμβρίου έτσι ώστε να προσελκύσει νέους επενδυτές.

Το λόμπινγκ του Κάμερον για το πρότζεκτ, όμως, έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις, αφού οι επικριτές υποστηρίζουν πως οι κινήσεις του βοηθούν την Κίνα και τις γεωπολιτικές της βλέψεις.

Ο πρώην ηγέτης του κόμματος των Συντηρητικών, Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, ο οποίος είχε υποστεί κυρώσεις από το Πεκίνο μετά από την δημόσια αναφορά του στις παραβάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, ανέφερε πως «ο Κάμερον θα πρέπει να καταλάβει πως το BRI δεν αποτελεί τρόπο βοήθειας και ανάπτυξης. Αποτελεί τρόπο με τον οποίο η Κίνα θα λάβει τον έλεγχο, όπως έχουν κάνει και στη Σρι Λάνκα. Ελπίζω να αλλάξει πορεία».

Ο συνεργάτης του και βουλευτής των Tories, Τιμ Λότον, ο οποίος έχει και αυτός υποστεί κυρώσεις από την Κίνα, τόνισε πως «το πρότζεκτ στη Σρι Λάνκα αποτελεί άλλη μία ένδειξη του τρόπου με τον οποίο η Κίνα εξαγοράζει ψήφους και επιρροή σε χώρες και μετά στέλνει τις εισπρακτικές όταν οι χώρες αυτές δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους. Ο Κάμερον θα πρέπει να βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες να απαγκιστρωθούν από την κινεζική επιρροή αντί να βοηθάει το Πεκίνο».

Ο Υπουργός Επενδύσεων της Σρι Λάνκα, Ντίλουμ Αμουνουγκάμα, ο οποίος παρευρέθηκε στις συναντήσεις του Κάμερον στα ΗΑΕ τον περασμένο μήνα, τόνισε πως πιστεύει πως ο Κάμερον έχει προσληφθεί έτσι ώστε να προσελκύσει επενδύσεις από τη Δύση.

«Το κύριο πράγμα που ήθελε να υπογραμμίσει ήταν το γεγονός πως δεν πρόκειται μόνο για κινεζικό πρότζεκτ, αλλά για πρότζεκτ της Σρι Λάνκα. Η απόφαση για την πρόσληψη του Κάμερον έγινε από την κινεζική εταιρεία, όχι από την κινεζική κυβέρνηση», ανέφερε ο Αμουνουγκάμα.

To γραφείο του Κάμερον υπογράμμισε πως η πρόσληψή του κανονίστηκε μέσω του Washington Speakers Bureau, μίας οργάνωσης η οποία προσλαμβάνει ομιλητές για εταιρικά events. Ο εκπρόσωπος του Κάμερον τόνισε πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει καμία άμεση επαφή είτε με την κινεζική κυβέρνηση είτε με κάποια κινεζική εταιρεία: «Ο Ντέιβιντ Κάμερον μίλησε σε δύο events στα ΗΑΕ μέσω του Washington Speakers Bureau, υπέρ του πρότζεκτ Port City Colombo της Σρι Λάνκα. Η εταιρεία η οποία τον προσέλαβε ήταν η KPMG Sri Lanka. Ο κύριος Κάμερον δεν έχει καμία σχέση με την κινεζική κυβέρνηση ή καμία κινεζική εταιρεία όσον αφορά τις ομιλίες του αυτές. Το πρότζεκτ στο Port City υποστηρίζεται εντελώς από την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα». Παρ’ όλα αυτά, ο εκπρόσωπος δεν ανέφερε πόσα χρήματα πληρώθηκε ο Κάμερον για κάθε ομιλία.

Το αμφιλεγόμενο πρότζεκτ

To πρότζεκτ είναι εξαρχής αμφιλεγόμενο. Πρωτοπαρουσιάστηκε από τον Σι Τζινπίνγκ και τον πρώην πρόεδρο της Σρι Λάνκα, Μαχίντα Ρατζαπάκσα. Τρία χρόνια αργότερα, η χώρα το παρέδωσε σε κινεζικά χέρια, αφού δεν μπορούσε να αποπληρώσει τα χρέη της.

Πολλοί έχουν εγείρει ερωτήματα όσον αφορά το πρότζεκτ και την στρατηγική επιρροή της Κίνας στην περιοχή. Σημειωτέον πως το Πεκίνο έχει χρησιμοποιήσει το παραπλήσιο λιμάνι Hambantota, το οποίο είχε επίσης χρηματοδοτήσει, για να «δέσει» στρατιωτικά πλοία. 

Η κύρια εργολαβική πίσω από το πρότζεκτ στο Colombo Port City είναι θυγατρική της China Communications Construction Company, η οποία ανήκει ως επί το πλείστον στο κινεζικό δημόσιο.

Το τέλος της χρυσής εποχής

Ως πρωθυπουργός, ο Κάμερον και ο ΥΠΟΙΚ του, Τζορτζ Όσμπορν, υποτίθεται πως θα έφερναν μία νέα «χρυσή εποχή» στις σινοβρετανικές σχέσεις. Από το 2016 και έπειτα, όμως, όταν έπαψε να είναι ηγέτης της χώρας, το λόμπινγκ το οποίο ο Κάμερον έχει κάνει, το οποίο συμπεριλάμβανε και την χρεοκοπημένη, πια, Greensill Capital, βρίσκεται υπό εξονυχιστικό έλεγχο.

Για αρκετό καιρό, ο Κάμερον ήταν επίσης αντιπρόεδρος του σινοβρετανικού επενδυτικού ταμείου των £1 δισ. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της υπηρεσίας ασφάλειας της βρετανικής Βουλής, η ανάθεση του Κάμερον στο ταμείο αυτό «θα μπορούσε να οφείλεται σε μηχανορραφίες των κινεζικών αρχών για την ενίσχυση της αξιοπιστίας των κινεζικών επενδύσεων».

Διαβάστε ακόμη 

Ναόμι Κάμπελ: Οι 100 τοπ εμφανίσεις μιας ακτιβίστριας businesswoman

Ρεύμα: Μετά το Σαββατοκύριακο χαμηλών τιμών «ηλεκτροσόκ» με +81% (pics)

Αποχωρεί από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Κούλογλου – Ανοικτή επιστολή στον Κασσελάκη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version