Τη Δευτέρα, η γερμανική βουλή (Bundestag) θα διεξαγάγει ψηφοφορία εμπιστοσύνης για τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς –  το τελευταίο βήμα σε μια διαδικασία που ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου και πρόκειται να κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Η έκβαση της διαδικασίας θεωρείται σχεδόν βέβαιη: ο Σολτς αναμένεται να χάσει, ανοίγοντας τον δρόμο για πρόωρες εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Γερμανία διαχειρίζεται την πτώση της κυβέρνησης με έναν προγραμματισμένο και αργό ρυθμό, προστατεύοντας τη σταθερότητα της δημοκρατίας της.

Το Σύνταγμα, το οποίο σχεδιάστηκε για να αποτρέψει την αναταραχή που βίωσε η Γερμανία κατά τη διάρκεια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης – την οποία εκμεταλλεύτηκαν οι Ναζί για να αναρριχηθούν στην εξουσία – περιλαμβάνει μια σειρά από διατάξεις που στοχεύουν στη διασφάλιση της σταθερότητας και της ομαλότητας στην περίπτωση διάλυσης της κυβέρνησης.

Τι να περιμένουμε τη Δευτέρα

Ο Όλαφ Σολτς θα απευθυνθεί στο Bundestag, όπου η πλειοψηφία των 733 βουλευτών αναμένεται να αποσύρει την εμπιστοσύνη της στον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητο βήμα για να ανοίξει ο δρόμος προς τις εκλογές, καθώς η τριμερής κυβερνητική συμμαχία του κατέρρευσε τον περασμένο μήνα.

Ο Σολτς θα ξεκινήσει με μια 25λεπτη ομιλία, εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Θα ακολουθήσει κοινοβουλευτική συζήτηση διάρκειας δύο ωρών, μετά την οποία οι βουλευτές θα αποφασίσουν αν θα αποσύρουν ή θα διατηρήσουν την εμπιστοσύνη τους στον καγκελάριο.

Σύμφωνα με το Politico, αν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, το πιθανότερο σενάριο είναι η ήττα του Σολτς, κάτι που ο ίδιος επιδιώκει. Η μόνη έκπληξη μπορεί να προέλθει από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία έχει ιστορικό τακτικών εκπλήξεων. Ορισμένοι βουλευτές της AfD έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν τον Σολτς, φοβούμενοι ότι ο πιθανότερος διάδοχός του, Φρίντριχ Μερτς, από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), θα εντείνει τη στήριξη της Γερμανίας προς την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία. Ωστόσο, η πλειονότητα των 76 βουλευτών της AfD αναμένεται να επιλέξει τη διάλυση του κοινοβουλίου, καθώς αυτό εξυπηρετεί τα πολιτικά τους συμφέροντα.

Για να αποτραπούν απρόβλεπτες κινήσεις από την AfD, οι Πράσινοι πιθανότατα θα καλέσουν τους βουλευτές τους να απόσχουν από την ψηφοφορία, διασφαλίζοντας έτσι ότι δεν θα επιτευχθεί πλειοψηφία υπέρ του Σολτς.

Η επόμενη μέρα

Αν χάσει την ψηφοφορία, ο Όλαφ Σολτς θα προτείνει τη διάλυση του Bundestag στον πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. «Αν ο πρόεδρος αποδεχθεί την πρότασή μου, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο στις 23 Φεβρουαρίου. Αυτός είναι ο στόχος μου», δήλωσε ο Σολτς.

Μέχρι τότε, η κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον Σολτς, που περιλαμβάνει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Πράσινους, θα συνεχίσει να κυβερνά, αλλά χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει περιορισμένη δυνατότητα να θεσμοθετεί καθιστώντας τον Σολτς αδύναμο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Πώς φτάσαμε ως εδώ

Η κατάρρευση της κυβέρνησης ξεκίνησε τον Νοέμβριο, όταν ο Σολτς ανακοίνωσε ότι η τριμερής συμμαχία του, διαλύεται λόγω διαφωνιών για τη δημοσιονομική πολιτική. Η συμμαχία, που περιελάμβανε το SPD, τους Πράσινους και το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), υπήρξε από την αρχή δύσκολη. Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι υποστήριζαν μια ισχυρή κοινωνική πολιτική και μεγάλες επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση, ενώ το FDP προωθούσε περιορισμό δαπανών και λιγότερη κρατική παρέμβαση.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον

Στις δημοσκοπήσεις, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι σύμμαχοί τους, το κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), προηγούνται με 32%, διπλάσιο ποσοστό από το SPD, που βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από την AfD.

Ο πιθανότερος νέος καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, θα χρειαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Το ερώτημα είναι αν ο δεύτερος εταίρος θα είναι αρκετά ισχυρός για να αποφευχθεί μια τριμερής συμμαχία, η οποία, αν και σπάνια στη μεταπολεμική Γερμανία, φαίνεται να γίνεται όλο και πιο πιθανή λόγω της ανόδου της AfD και του νέου κόμματος Alliance Sahra Wagenknecht (BSW).

Οι Πράσινοι έχουν αρχίσει να δείχνουν προθυμία για συνεργασία με τους Χριστιανοδημοκράτες, ιδίως λόγω των κοινών τους θέσεων στην εξωτερική πολιτική. Ωστόσο, η CSU, υπό τον Μάρκους Ζέντερ, αντιτίθεται σθεναρά σε μια τέτοια συμμαχία. Το FDP, από την άλλη, αγωνίζεται να ξεπεράσει το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδό του στο κοινοβούλιο, καθώς αντιμετωπίζει κρίση εμπιστοσύνης λόγω του ρόλου του στη διάλυση της συμμαχίας του Σολτς.

Το πολιτικό τοπίο στη Γερμανία αλλάζει, με τις επερχόμενες πρόωρες εκλογές να αναμένεται να καθορίσουν, όχι μόνο τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, αλλά και τη μελλοντική πορεία της χώρας σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο.

Διαβάστε ακόμα

Politico: Ο Όλαφ Σολτς «βλέπει» την έξοδο – Η επόμενη μέρα στην Γερμανία

Ε. Αρώνες (Hellenic Properties): «Συμμετέχουμε στις εξελίξεις για το project της Εθνικής Ασφαλιστικής στη λ. Συγγρού» (pics)

Αίγλη Ζαππείου: Ένας θρύλος 120 ετών γράφει νέα ιστορία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα