Το 2022 θα αποτελέσει έτος-ορόσημο για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της.
Το μέχρι πρότινος αναβληθέν Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρόκειται να τεθεί σε ισχύ του χρόνου, αλλά με ανανεωμένους κανονισμούς οι οποίοι θα αποτελέσουν τη βάση της μετα-πανδημικής πορείας της Ε.Ε. Αν και ορισμένα από τα κράτη-μέλη θα προτιμούσαν μια επιστροφή στις παλαιές αρχές του Συμφώνου, οι ηγέτιδες χώρες της Ευρώπης μπορεί να αποτελέσουν τον καταλύτη για γενναίες ευρωπαϊκες μεταρρυθμίσεις, τουλάχιστον σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron έχει αποφασίσει να κάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση το επίκεντρο της προεκλογικής του καμπάνιας, αφήνοντας πίσω τις γενικόλογες μέχρι τώρα ανακοινώσεις της αντιπάλου του Valérie Pécresse. Ο Macron θα προσπαθήσει, επίσης, να προωθήσει το δικό του μεταρρυθμιστικό πλαίσιο κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Στην Ολλανδία, ο νέος ΥΠΟΙΚ Sigrid Kaag προέρχεται από το φιλοευρωπαϊκό κόμμα EU D66 και αναμένεται να θελήσει να αλλάξει το αφήγημα όσον αφορά την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική. Στη Γερμανία, η ομάδα του νέου Καγκελάριου Scholz φαίνεται πως θα έχει μεγαλύτερη επίδραση στις οικονομικές αποφάσεις από τον ΥΠΟΙΚ Christian Lindner, ενώ στην Ιταλία η πιθανή συνέχεια της θητείας του Mario Draghi ως Πρωθυπουργός της χώρας θα ενδυναμώσει τη μέχρι τώρα «dream team» του φιλοευρωπαϊκού τρίπτυχου Γαλλίας-Γερμανίας-Ιταλίας.
Ζητείται ευρεία συνεργασία
Αρκετά είναι και τα κράτη-μέλη τα οποία αναζητούν «οικονομικές» λύσεις για την επίτευξη των φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων της Ένωσης μέσω διευρυμένης και ευκολότερης χρηματοδότησης και μεταρρύθμισης του γενικότερου ευρωπαϊκού οικονομικού πλαισίου.
Ο Ευρωπαϊκός Επίτροπος για τα οικονομικά θέματα Paolo Gentiloni, αρχιτέκτονας των μεταρρυθμίσεων αυτών θέλει να επιτύχει ευρεία συνεργασία με πολιτική υποστήριξη των Ευρωπαίων ηγετών, αλλά κάτι τέτοιο θα πάρει αρκετό χρόνο. Η πρώτη συνάντηση για την επίτευξη του στόχου αυτού αναμένεται να λάβει χώρα στις 10 και 11 Μαρτίου κατά τη διάρκεια συνάντησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπό τον Macron. Η Κομισιόν επίσης αναμένεται να προσφέρει καθοδήγηση στα μέσα Απριλίου σε ό,τι αφορά τους νέους κανονισμούς, με την πρόταση να κατατίθεται τον Ιούνιο, για ψηφοφορία στις 23 και 24 Ιουνίου.
Η μεταρρύθμιση θα είναι «εξελικτική» και όχι «επαναστατική», αλλά η επίδρασή της θα είναι σημαντική. Αν και τα όρια χρέους του Συμφώνου δεν μπορούν να αλλάξουν, θα υπάρχουν αρκετοί τρόποι για τη διευκόλυνση της αύξησης των δημοσίων δαπανών από τα κράτη-μέλη.
Οι πιο πιθανές αλλαγές αυτές ενδέχεται να συμπεριλαμβάνουν επιείκεια για τα υπερχρεωμένα κράτη και περισσότερες εξαιρέσεις για επενδύσεις σε τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη και η ψηφιοποίηση.
Πιθανά εμπόδια
Υπάρχουν, όμως και μερικά πιθανά εμπόδια σε αυτή την καθ’ όλα θετική μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Οι επερχόμενες εκλογές στην Ιταλία και τη Γαλλία θα καθορίσουν τον τόνο των μελλοντικών διαπραγματεύσεων. Η πιθανή μετακίνηση του Draghi στο θώκο της ιταλικής Προεδρίας ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση συνεργασίας της χώρας και να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές τις οποίες μπορεί να κερδίσουν οι ακροδεξιοί. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο θεωρείται πιθανή η παραμονή του στην πρωθυπουργία μέχρι το 2023.
Οι γαλλικές εκλογές μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η επανεκλογή του Macron είναι το πιθανότερο αποτέλεσμα. Ακόμη κι αν δεν καταφέρει να επανεκλεγεί, η νέα πρωθυπουργός θα είναι η Pécresse η οποία κρατά παρόμοια φιλοευρωπαϊκή ρότα.
Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, ο Gentiloni φαίνεται πως υποστηρίζει τη θέσπιση ενός μόνιμου Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης αλλά οι συζητήσεις για κάτι τέτοιο βρίσκονται ακόμα αρκετά μακριά. Παρ’ όλα αυτά, όλα δείχνουν πως -εκτός απροόπτου- το 2022 θα αποτελέσει παραγωγικό έτος μεταρρυθμίσεων στις πεπαλαιωμένες ευρωπαϊκές οικονομικές πρακτικές.
Διαβάστε ακόμα:
«Ξέφραγο αμπέλι» η Ελλάδα σε ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα spam
O …αποσκελετωμένος ιχνηλάτης Απόστολος Βακάκης και η «δίαιτα» της Jumbo στα κινέζικα
Carlos Tavares (Stellantis): «O βιαστικός εξηλεκτρισμός στην Ευρώπη ενέχει κινδύνους»