Στην πολιτική, η πραγματικότητα σπάνια συνάδει με τη ρητορική. Και η πραγματικότητα είναι, ότι η Βρετανία πιθανότατα να μην προχωρήσει, ποτέ, σε κατάσχεση των χρημάτων της Ρωσίας.
Πολλά έχουν ακουστεί από, τότε, που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Στη βρετανική πρωτεύουσα, που συχνά χαρακτηρίζεται ως «Londongrad» – η παιδική χαρά των Ρώσων ολιγαρχών – ο υπουργός Μάικλ Γκόουβ είχε ζητήσει να κατασχεθούν οι επαύλεις των Ρώσων μεγιστάνων για να βρουν καταφύγιο οι Ουκρανοί πρόσφυγες. Επίσης, αρκετοί ήταν, όσοι είχαν προτείνει να ληφθούν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία από τις τράπεζες της Βρετανίας για να χρηματοδοτηθεί η άμυνα της Ουκρανίας ή για να βοηθηθεί η ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον πόλεμο.
Όμως, δύο χρόνια αργότερα, και παρά τα σκληρά λόγια, ελάχιστα έχουν γίνει για την κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων – είτε αυτά ανήκουν στους ολιγάρχες είτε, πιο ρεαλιστικά, στα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Σύμφωνα, μάλιστα, με το Politico, πολλοί δικηγόροι και εμπειρογνώμονες σε θέματα πολιτικής και κυρώσεων, υποστηρίζουν, ότι δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει, ποτέ, νομική υπόσταση για την απόκτηση παγωμένων ρωσικών χρημάτων ή περιουσιακών στοιχείων.
«Η βρετανική κυβέρνηση είναι απίθανο να αποφασίσει να σφυρηλατήσει μια γενναία νέα νομική τάξη», δήλωσε η Άννα Μπράντσοου, δικηγόρος κυρώσεων στο Peters and Peters. Τους μήνες που ακολούθησαν από την έναρξη του πολέμου, το Ηνωμένο Βασίλειο πάγωσε ορισμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, με αρκετές ανακοινώσεις υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένης της αναγκαστικής πώλησης της Τσέλσι, της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ρόμαν Αμπράμοβιτς.
Ωστόσο, η κυβέρνηση της χώρας δεν δημοσίευσε, ποτέ, επίσημα στοιχεία για τη συνολική αξία των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που διατηρούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά εκτιμάται ότι μεμονωμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας 18 δισεκατομμυρίων λιρών έχουν παγώσει μέχρι στιγμής, μαζί με περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας αξίας περίπου 26 δισεκατομμυρίων λιρών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, αν και επισκιάζεται από τα 260 δισεκατομμύρια ευρώ των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στην ΕΕ. Ωστόσο, οι ειδικοί σε θέματα πολιτικής τονίζουν, ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων και της κατάσχεσής τους.
Ενώ οι αρχές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη που προκύπτουν από την επένδυση των χρημάτων, όπως έχει συμφωνήσει να κάνει η ΕΕ, τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία θεωρητικά θα επιστραφούν κάποια στιγμή. Η οριστική κατάσχεσή τους, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να έχει τεράστιες νομικές επιπτώσεις. Οι Βρετανοί βουλευτές φαίνεται πως αρχίζουν σιγά σιγά να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα.
Το τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Οι υπουργοί κατανοούν τη διαφορά μεταξύ κρατικών και προσωπικών περιουσιακών στοιχείων. Νωρίτερα φέτος, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, ανανέωσε τις εκκλήσεις για κατάσχεση των παγωμένων κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας – επενδύσεις της κεντρικής τράπεζας σε περιουσιακά στοιχεία όπως κρατικά ομόλογα, νομίσματα και χρυσό.
«Στο τέλος της ημέρας, η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει αποζημιώσεις για την παράνομη εισβολή της», δήλωσε στο Νταβός τον Ιανουάριο.
Πέρα από τα νομικά ζητήματα της οριστικής κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, οι αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου γνωρίζουν ότι τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο στις μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Δισεκατομμύρια λίρες παγωμένων μετρητών, μαζί με πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία, όπως υπερπολυτελείς βίλες και σούπερ γιοτ, είναι ένα πολύ δυνατό χαρτί σε τέτοιες συζητήσεις. Αντίθετα, η μόνιμη κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων θα καθιστούσε λιγότερο πιθανό να πραγματοποιηθούν τέτοιες διαπραγματεύσεις.
«Επιβάλουμε κυρώσεις ως ένα μέτρο που έχει σχεδιαστεί για να είναι προσωρινό και να ανταποκρίνεται σε μια συγκεκριμένη κατάσταση. Αλλά προφανώς, εάν κινηθείτε προς κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, αυτό είναι μια μόνιμη πράξη», είπε ένας αξιωματούχος.
Στις ΗΠΑ υπάρχουν ισχυρές εκκλήσεις για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων , ενώ στην ΕΕ, όπου βρίσκεται η πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων, υπάρχει πολύ μεγαλύτερος φόβος — και πολύ μεγαλύτερη πίεση για εξεύρεση λύσης. Καθώς η πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων φυλάσσεται στο Euroclear, ένα αποθετήριο τίτλων στο Βέλγιο, θα χρειαζόταν μια συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ.
Ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, παραμένουν αμετάπειστες. Όμως το μπλοκ είναι διχασμένο. Το Βέλγιο καλωσόρισε τις προτάσεις να χρησιμοποιηθούν ορισμένα από τα κέρδη από τα περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσουν την Ουκρανία, ενώ ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, ζήτησε από τη Δύση να δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ. Το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της G7 του Ιουνίου.
Διαβάστε ακόμη
Πανευρωπαϊκός έλεγχος σε 576 «influencers» για παραπλανητικές πρακτικές- Στο μικροσκόπιο 20 Έλληνες
ΔΝΤ: Καμπανάκι για παγκόσμια έκρηξη χρέους σε χρονιά-ρεκόρ εκλογών – Η αμερικανική απειλή (πίνακες)
Προσοχή: Απαγορεύεται το κάπνισμα σε απόσταση 5 μέτρων από άλλους
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ