Ένα βροχερό απόγευμα του Νοεμβρίου, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και ο Βρετανός πρώην πολιτικός και νυν στέλεχος της Meta, Νικ Κλεγκ, ανέβηκαν σε μια μεγάλη σκηνή σε ένα αγγλικό εξοχικό σπίτι του 19ου αιώνα βόρεια του Λονδίνου, κάθισαν σε ένα κυκλικό τραπέζι και, μεταξύ άλλων, προσπάθησαν να… σώσουν την ανθρωπότητα.
Στο ιστορικό Bletchley Park, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί ως το αρχηγείο των Συμμάχων για την αποκρυπτογράφηση κωδικών τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Κλεγκ και Χάρις εντάχθηκαν σε μια ελίτ παγκόσμιων ηγετών, ακαδημαϊκών και στελεχών της τεχνολογίας για να αντιμετωπίσουν αυτό που πολλοί φοβούνται ότι αποτελεί μια νέα παγκόσμια απειλή για την ανθρωπότητα: την ανεξέλεγκτη τεχνητή νοημοσύνη.
Ο Κλεγκ, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βρετανίας, υποστήριξε ότι η εποπτεία της τεχνητής νοημοσύνης μοιάζει με την κατασκευή ενός αεροπλάνου που βρίσκεται ήδη σε πτήση, μια εγγενώς επικίνδυνη και δύσκολη εργασία. Η Χάρις διατυμπάνισε τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να αντιμετωπίσει τους κινδύνους της ΤΝ μέσω εθελοντικών επιχειρηματικών συμφωνιών ως το χρυσό πρότυπο του κόσμου. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ήταν επίσης παρούσα, προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να ακολουθήσουν το νέο, νομικά δεσμευτικό εγχειρίδιο κανόνων των Βρυξελλών για την εποπτεία της τεχνολογίας.
Η συζήτηση αντιπροσώπευε ένα στιγμιότυπο μιας μεγαλύτερης αλήθειας. Τον τελευταίο χρόνο, μια πολιτική μάχη μαίνεται σε όλο τον κόσμο, για το πώς κι αν θα ελέγξουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη. Όποιος κερδίσει θα εδραιώσει την κυριαρχία του επί των δυτικών κανόνων για μια τεχνολογία που καθορίζει την νέα εποχή της ανθρωπότητας. Μόλις οριστούν αυτοί οι κανόνες, θα είναι σχεδόν αδύνατο να αλλάξουν.
Το POLITICO μίλησε με μεγάλο αριθμό πολιτικών, υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, στελέχη της τεχνολογίας και άλλους, για να κατανοήσει τη δυναμική των τεκταινόμενων καθώς ο κόσμος παλεύει να δημιουργήσει κανόνες για αυτή τη νέα ανατρεπτική τεχνολογία.
Καθώς οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον παρουσιάζουν τα αντικρουόμενα σχέδιά τους για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, οι πιθανότητες μιας συμφωνίας δεν φαίνονται καθόλου ευοίωνες.
Η αντιμαχία στην Ιαπωνία
Ένα μήνα πριν από τη διάσκεψη στην Αγγλία, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούσαν μανιωδώς να σημειώσουν πρόοδο στην άλλη άκρη του κόσμου. Ήταν Οκτώβριος και η Βέρα Τζούροβα έφτασε στην Ιαπωνία μετά από πτήση 16 ωρών. Η Τσέχα πολιτικός είχε μόλις λίγες εβδομάδες στο νέο της ρόλο ως κορυφαία απεσταλμένη της Ε.Ε. για θέματα τεχνολογίας και η πρώτη της διεθνής αποστολή δεν θα ήταν εύκολη.
Η αποστολή της ήταν να προωθήσει το ευρωπαϊκό εγχειρίδιο κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη σε μια συνάντηση του γκρουπ των G7, όπου οι δυτικοί ηγέτες είχαν συγκεντρωθεί για να προσπαθήσουν να σχεδιάσουν νέα παγκόσμια πρότυπα για την πιο εξελιγμένη μορφή αυτής της τεχνολογίας, γνωστή ως «γενετική τεχνητή νοημοσύνη».
Η προσέγγιση των Βρυξελλών αποτυπώνεται στην νομοθεσία της Ε.Ε. για την τεχνητή νοημοσύνη, την πρώτη προσπάθεια παγκοσμίως για δεσμευτική εποπτεία επί του θέματος. Σε αντίθεση με τη στάση που προτιμούν οι ΗΠΑ, το όραμα της Ε.Ε. περιλαμβάνει την απαγόρευση των πιο επεμβατικών μορφών της τεχνολογίας και αυστηρούς κανόνες που απαιτούν από εταιρείες όπως η Google και η Microsoft να είναι πιο ανοιχτές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουν προϊόντα που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.
Στην τριήμερη συνάντηση στην Ιαπωνία, ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, Ναθάνιελ Φικ, είχε μια αντίθετη πρόταση. Το πρώην στέλεχος τεχνολογικής εταιρείας δεν πρότεινε απαγορεύσεις ή αυστηρές απαιτήσεις. Αντίθετα, πίεσε για ένα καθεστώς που θα βασίζεται κυρίως σε εθελοντικές δεσμεύσεις της βιομηχανίας και σε υφιστάμενους εθνικούς νόμους.
Η εισήγηση του Φικ περιλάμβανε την επίκριση της νομοθεσίας των Βρυξελλών για την επιβολή υπερβολικά πολλών ρυθμιστικών κανονισμών στις επιχειρήσεις, σε σύγκριση με την προθυμία της Ουάσινγκτον να επιτρέψει στις εταιρείες να καινοτομήσουν, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές. «Το μήνυμα ήταν σαφές», δήλωσε διπλωμάτης που συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής των G7 στο Κιότο. «Η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να αφήσει τις Βρυξέλλες να κάνουν ό,τι θέλουν».
Μπον βιβέρ και πριν την Αποκάλυψη
Στην Ευρώπη, οι προσπάθειες για την επίτευξη συναίνεσης συνεχίστηκαν στο Elysée Palace, την επίσημη κατοικία του Γάλλου προέδρου στο Παρίσι.
Κατά τη διάρκεια ενός πεντάωρου γκουρμέ γεύματος και εκλεκτού κρασιού τον Νοέμβριο, ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με 40 εμπειρογνώμονες του κλάδου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του OpenAI, Γκρεγκ Μπρόκμαν και του επικεφαλής της Meta για την τεχνητή νοημοσύνη, Γιαν ΛεΚουν. Η συζήτηση κατά τη διάρκεια του δείπνου στράφηκε γρήγορα στο θέμα της θέσπισης κανόνων.
Καθώς ο Μακρόν άκουγε προσεκτικά, οι καλεσμένοι του στο δείπνο παρουσίασαν τις προτάσεις τους. Η συζήτηση αποκάλυψε μια άλλη βασική πτυχή της παγκόσμιας συζήτησης για την τεχνητή νοημοσύνη: τη σύγκρουση μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι οι σοβαρότεροι κίνδυνοι απέχουν ακόμη πολλά χρόνια και εκείνων που πιστεύουν ότι είναι ήδη εδώ.
Αυτή είναι και η διαμάχη που βρίσκεται στο επίκεντρο ολόκληρης της παγκόσμιας συζήτησης. Εκείνοι που υιοθετούν μια πιο αισιόδοξη προσέγγιση για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης και θέλουν να επιτρέψουν όσο το δυνατόν περισσότερους πειραματισμούς αντιπαρατίθενται με όσους φοβούνται ότι είναι ήδη πολύ αργά για να προστατεύσουν την ανθρωπότητα από σοβαρές επιπτώσεις.
Τρομακτικά deepfakes
Ενώ οι εθνικοί ηγέτες προσπαθούσαν να κατανοήσουν το πρόβλημα, τα στελέχη της τεχνολογίας διέσχιζαν τον πλανήτη προτρέποντας τους πολιτικούς να μην προχωρήσουν σε υπερβολικές ρυθμίσεις.
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Έριμ Σμιντ και ο ιδρυτής του LinkedIn, Ριντ Χόφμαν, πετούσαν μεταξύ Ουάσινγκτον, Λονδίνου και Παρισιού για να προσφέρουν τη δική τους άποψη για το πώς θα πρέπει να διαχειριστούμε την τεχνητή νοημοσύνη. Μια υπερβολικά ένθερμη καταστολή, υποστήριξαν τα στελέχη, θα έδινε στην Κίνα ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα στην τεχνητή νοημοσύνη. Σημειωτέον πως πολλοί, όπως ο Σμιντ και ο Χόφμαν, έχουν επενδύσει σημαντικά σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης.
Για να ενισχύσουν τα επιχειρήματά τους, τα στελέχη έδειξαν σε τουλάχιστον δύο δυτικούς ηγέτες ζωντανά βίντεο deepfake των ίδιων των ηγετών. Αυτές οι πλαστογραφίες που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη βρίσκονται ακόμη στην αιχμή της τεχνολογίας είναι συχνά αδέξιες και εύκολα εντοπίσιμες. Αλλά πολλοί υποστηρίζουν πως η τεχνολογία είχε τη δυνατότητα να εξελιχθεί και να δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους στο μέλλον, σύμφωνα με τρία άτομα που ενημερώθηκαν για τις συναντήσεις αυτές.
Οι αντίπαλοί τους ισχυρίζονται ότι τέτοιες τακτικές επιτρέπουν σε εταιρείες όπως η OpenAI και η Alphabet να υποβαθμίσουν τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία βλάπτει τους ανθρώπους αυτή τη στιγμή, όπως για παράδειγμα απορρίπτοντας αιτήσεις για κρατικά επιδόματα από μειονότητες και χαμηλότερα στρώματα της οικονομίας.
Όπως όλα δείχνουν, όμως, εκείνοι που θέλουν μια πιο χαλαρή προσέγγιση φαίνεται να κερδίζουν, παρά τους νέους δεσμευτικούς κανόνες της Ε.Ε. για την τεχνητή νοημοσύνη.
Αφού οι Βρυξέλλες κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία τον Δεκέμβριο σχετικά με τον νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη, ο Μακρόν τάχθηκε στο πλευρό του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και της πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι για να ζητήσει λιγότερη εποπτεία. Ο Γάλλος πρόεδρος ανησυχούσε ότι μια τέτοια ρύθμιση θα εμπόδιζε τους τοπικούς πρωταθλητές, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης στην οποία έχει επενδύσει ο Σμιντ, Mistral, να ανταγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Γαλλία παρέμεινε αρνητική μέχρι που τελικά υπέκυψε στις πολιτικές πιέσεις στις αρχές Φεβρουαρίου και υποστήριξε τους κανόνες, αν και με σημαντικές επιφυλάξεις.
Βιολογικά όπλα και Big Tech
Σε μια συνάντηση μεταξύ Αμερικανών νομοθετών και εμπειρογνωμόνων τεχνολογίας τον Σεπτέμβριο, ο συνιδρυτής του Center for Humane Technology, Τρίσταν Χάρις, περιέγραψε πώς οι μηχανικοί του είχαν εξαναγκάσει το τελευταίο προϊόν τεχνητής νοημοσύνης της Meta να διαπράξει μια τρομακτική πράξη: την κατασκευή ενός βιολογικού όπλου.
Ο τεχνολογικός κολοσσός του Μαρκ Ζούκερμπεργκ χρησιμοποιεί τη λεγόμενη τεχνολογία ανοιχτού κώδικα (open source) η οποία είναι εύκολα προσβάσιμη σε όλους με λίγες δικλείδες ασφαλείας κατά της κατάχρησης. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον ίδιο μπορεί να οδηγήσει σε τεράστια προβλήματα συμπεριλαμβανομένης της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.
Ως απάντηση ο επίσης παρευρισκόμενος Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έβγαλε γρήγορα το τηλέφωνό του και βρήκε τις ίδιες πληροφορίες για τα βιολογικά όπλα μέσω μιας απλής αναζήτησης στο Google.
Οι επικριτές της κυριαρχίας της Silicon Valley υποστηρίζουν ότι η Big Tech έχει συμφέρον να αποκλείσει τον ανταγωνισμό. Σύμφωνα με τον υπέρμαχο της χρήσης open-source και εκτελεστικό διευθυντή του Mozilla Foundation, Μαρκ Σούρμαν, οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο θέλουν να καταλάβουν τη νεοσύστατη βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης για τον εαυτό τους και να αποκόψουν τους ανταγωνιστές τους.
«Αν αφήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη στα χέρια ολίγων, δεν υπάρχει αρκετή εποπτεία η οποία θα την ελέγχει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το μέλλον είναι εδώ
Αν το 2023 ήταν η χρονιά που τα λόμπι για την τεχνητή νοημοσύνη μπήκαν στο πολιτικό προσκήνιο, το 2024 θα αποτελέσει το έτος στο οποίο θα αποφασιστεί ο νικητής.
Οι ημερομηνίες λήψης πολιτικών αποφάσεων πλησιάζουν γρήγορα. Μέχρι το καλοκαίρι, θα τεθούν σε ισχύ τμήματα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Το αντίπαλο εκτελεστικό διάταγμα του Λευκού Οίκου για την τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ήδη τον τρόπο με τον οποίο οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες χειρίζονται την τεχνολογία, ενώ περισσότερες μεταρρυθμίσεις αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους.
Άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Κίνα δημιουργούν τα δικά τους σχέδια, τα οποία περιλαμβάνουν μεγαλύτερη εποπτεία της προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης και προσπάθειες να πείσουν άλλες χώρες να υιοθετήσουν τους κανόνες τους.
Αυτό που είναι σαφές, σύμφωνα με τους δεκάδες εμπειρογνώμονες, είναι ότι το 2024 η επιθυμία του κοινού για αποφάσεις όσον αφορά την ΤΝ είναι απίθανο να εξαφανιστεί. Ο αντίκτυπος της Τεχνητής Νοημοσύνης, ειδικά κατά τη διάρκεια ενός έτους εκατοντάδων εθνικών εκλογών, βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο.
Διαβάστε ακόμη
«Αναίμακτη» πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Ράλι για τις μετοχές της πληροφορικής
Η εντυπωσιακή ιδέα για τα νέα γραφεία της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι
ΔΕΗ: Στο 5,15% το συνολικό ποσοστό της Goldman Sachs (πίνακας)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ