search icon

Διεθνή

Πόλεμος στο Ισραήλ: Απελευθερώθηκαν οι πρώτοι όμηροι από τη Χαμάς – 13 Ισραηλινοί και 12 Ταϊλανδοί (tweet + vid) (upd)

Οι όμηροι παραδόθηκαν στη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και μεταφέρονται με ασθενοφόρα εκτός Γάζας - Τι προβλέπει η διαδικασία που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές - Νετανιάχου: «Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την επιστροφή όλων των απαχθέντων»

(last update 21:15) Η πρώτη ομάδα των ομήρων αφέθηκε ελεύθερη από τη Χαμάς και με τη βοήθεια του προσωπικού της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρα από το Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα προς το πέρασμα της Ράφα στο Ισραήλ, όπως δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο από τον στρατό του Ισραήλ, οι Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν βρίσκονται τώρα στη χώρα τους και υποβλήθηκαν σε ιατρικό έλεγχο. «Οι απελευθερωθέντες όμηροι υποβλήθηκαν σε έναν πρώτο ιατρικό έλεγχο εντός του ισραηλινού εδάφους. Στρατιώτες των IDF θα συνεχίσουν να τους συνοδεύουν, καθώς μεταφέρονται προς ισραηλινά νοσοκομεία, όπου θα συναντηθούν ξανά με τις οικογένειές τους», επισήμανε ο στρατός.

Σύμφωνα με το Reuters, το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των 13 Ισραηλινών ομήρων που απελευθερώθηκαν από τη Γάζα. Στον κατάλογο των ομήρων περιλαμβάνονται 4 παιδιά και 6 ηλικιωμένες γυναίκες.

Αν και στην αρχή ήταν γνωστό ότι αφέθηκαν ελεύθεροι 25 όμηροι (13 Ισραηλινοί και 12 Ταϊλανδοί), σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Μάτζιντ αλ Ανσάρι, τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι 13 Ισραηλινοί, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν διπλή υπηκοότητα, 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος.

Ακόμη, όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ με ανάρτηση στο Χ, στο πλαίσιο της συμφωνίας αποφυλακίστηκαν 39 Παλαιστίνιοι, γυναίκες και παιδιά, από τρεις φυλακές του Ισραήλ, εκ των οποίων οι δύο στη Δυτική Όχθη.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων, η οποία υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι 28 απελευθερωθέντες μεταφέρθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και άλλοι 11 αποβιβάστηκαν από λεωφορείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Παράλληλα, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός επιβεβαίωσε ότι οι ομάδες του ξεκίνησαν μια πολυήμερη επιχείρηση με στόχο να διευκολύνουν την απελευθέρωση και τη μεταφορά των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, καθώς και των Παλαιστινίων κρατουμένων.

«Ο βαθύς πόνος, τον οποίο νιώθουν οι συγγενείς που είχαν χωριστεί από τους αγαπημένους τους, είναι απερίγραπτος. Αισθανόμαστε ανακούφιση που ορισμένοι εξ αυτών θα ξανασμίξουν έπειτα από μακρά αγωνία», δήλωσε στο Reuters ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, περιφερειακός διευθυντής για τη Μέση Ανατολή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Απελευθερώθηκαν, επιπλέον, 12 Ταϊλανδοί όμηροι

Δώδεκα Ταϊλανδοί που κρατούνταν όμηροι από τη Χαμάς στη Γάζα απελευθερώθηκαν σήμερα από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, λίγες ώρες μετά την έναρξη της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε με το Ισραήλ, ανακοίνωσε ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός. «Οι υπηρεσίες ασφαλείας και το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσαν ότι 12 Ταϊλανδοί όμηροι έχουν ήδη απελευθερωθεί», ανακοίνωσε ο Σρέτθα Θαβισίν στην πλατφόρμα Χ.

Λίγο μετά το μήνυμα αυτό, πηγή προσκείμενη στη Χαμάς επιβεβαίωσε ότι «ξένοι Ταϊλανδοί» απελευθερώθηκαν σήμερα, πέραν των Ισραηλινών ομήρων, κάνοντας λόγο για μια χειρονομία του ισλαμιστικού κινήματος. «Οι αξιωματούχοι της πρεσβείας είναι καθοδόν για να τους παραλάβουν μέσα σε μια ώρα. Το όνομά τους και άλλα στοιχεία τους θα ανακοινωθούν», πρόσθεσε ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός.

Συνολικά, 25 Ταϊλανδοί περιλαμβάνονται ανάμεσα στους σχεδόν 240 ανθρώπους που τέθηκαν υπό την ομηρεία της Χαμάς κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου επίθεσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία άμαχοι, σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές.

Όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, σύμφωνα με τις Αρχές της Μπανγκόκ τη στιγμή των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου σχεδόν 30.000 Ταϊλανδοί εργάζονταν στο Ισραήλ, κυρίως στον αγροτικό τομέα.

Εκτός από τους ομήρους, η Μπανγκόκ έχει καταγράψει 39 πολίτες της που σκοτώθηκαν την 7η Οκτωβρίου, έναν απολογισμό που κάνει την Ταϊλάνδη μία από τις πλέον πληγείσες χώρες από τη σύγκρουση. Έκτοτε, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της, η χώρα οργάνωσε τον επαναπατρισμό 8.500 και πλέον πολιτών της.

Στην Αίγυπτο οι όμηροι της Χαμάς

Η Αίγυπτος δέχθηκε Ισραηλινούς ομήρους της Χαμάς στο πλαίσιο συμφωνίας εκεχειρίας και ανταλλαγής ομήρων που συνέλαβε η Χαμάς στη διάρκεια της πολυαίμακτης επίθεσής της στο έδαφος του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου με Παλαιστίνιους κρατούμενους στις φυλακές του Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αιγύπτου (SIS).

«Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης της Αιγύπτου απέδωσαν και οδήγησαν στην απελευθέρωση 12 Ταϊλανδών ομήρων και 13 Ισραηλινών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που κρατά η Χαμάς», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

Πώς θα γίνεται η διαδικασία απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε σήμερα περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία επιστροφής των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), ένας κατάλογος με τα ονόματα όσων αναμένεται να απελευθερωθούν θα δίνεται στο Ισραήλ κάθε μέρα, γύρω στις 16:00 το απόγευμα.

Μετά, ο στρατός θα στέλνει αξιωματικούς για να ειδοποιούν μέλη οικογενειών ομήρων αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα αφεθούν ελεύθεροι ή όχι.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι όμηροι θα παραλαμβάνονται «στην περιοχή των συνόρων» και από εκεί θα μεταφέρονται στην αεροπορική βάση Χατζερίμ στο νότιο Ισραήλ.Μ όλις αφεθούν ελεύθεροι, θα τους υποδεχθούν ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας και θα υποβληθούν στις πρώτες ιατρικές εξετάσεις, ενώ θα τους δοθούν επίσης τηλέφωνα για να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους.

Από το Χατζερίμ, οι απελευθερωμένοι όμηροι θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία, όπου θα επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους. Οι ηλικιωμένες γυναίκες θα μεταφερθούν σε διαφορετικό νοσοκομείο από τα μικρά παιδιά.

Όλοι οι απελευθερωμένοι όμηροι αναμένεται να παραμείνουν υπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον δύο ημέρες.

Διαβάστε ακόμη

Société Générale: Βγείτε long στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα – Η Fitch θα δώσει επενδυτική βαθμίδα

Amazon: Γιατί ακτιβιστές και εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη σχεδιάζουν διαδηλώσεις (tweet)

Συνδρομητική τηλεόραση: Ισχυρό χτύπημα κατά της «πειρατείας» – Συλλήψεις για παράνομους αποκωδικοποιητές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version