Ενώ οι ΗΠΑ φαίνεται να απομακρύνονται από την ιδέα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και να δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν την ένταξή της στη Συμμαχία, οι Ευρωπαίοι καταβάλλουν προσπάθειες να διασφαλίσουν την ασφάλεια της χώρας που βρίσκεται σε πόλεμο.
Η πρόταση για την αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία είχε διατυπωθεί για πρώτη φορά από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν πέρυσι. Η υλοποίηση αυτής της πρότασης φαίνεται πλέον πιο κοντά από ποτέ, με το Ηνωμένο Βασίλειο να ανακοινώνει πρόσφατα την πρόθεσή του να στείλει στρατεύματα στη χώρα.
Ποιες χώρες θα μπορούσαν να στείλουν στρατεύματα;
Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αναφέρει εμμέσως πλην σαφώς πως απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι μία ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας – και οι ειδικοί συμφωνούν.
«Δεν μπορεί να αναπτυχθεί στην Ουκρανία μία στρατιωτική δύναμη χωρίς μία βιώσιμη συμφωνία», επισημαίνει στην DW ο ιστορικός Λόρενς Φρίντμαν. «Και δεν θα πρέπει επίσης να γίνεται λόγος για μία ειρηνευτική δύναμη, η οποία θα είναι ουδέτερη. Θα πρόκειται για μία αποτρεπτική δύναμη, μία εγγυήτρια δύναμη, η οποία θα δρα αποτρεπτικά προς τη Ρωσία» ή θα αναλάβει δράση σε περίπτωση που η τελευταία παραβιάσει τη συμφωνία.
Διαβάστε τη συνέχεια στη DW