O πλανήτης αντιμετωπίζει μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με τις τιμές των τροφίμων να έχουν αγγίξει δυσθεώρητα υψηλά. Ο άγνωστος αλλά καθ’ όλα λογικός παράγοντας που επιδεινώνει την κατάσταση αυτή; Οι νάρκες θαλάσσης.

Το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί τις νάρκες αυτές ως διπλωματικό όπλο, τη στιγμή που τα ρωσικά πολεμικά πλοία συνεχίζουν τα μπλόκα στα ουκρανικά λιμάνια.

«Τα μπλόκα στα λιμάνια αποτελούν το σημαντικότερο εμπόδιο στην εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών», ανέφερε ο Maximillian Hess του Foreign Policy Institute, προσθέτοντας πως «η Ρωσία φαίνεται πως θέλει να χρησιμοποιήσει τη ναρκοθέτηση ως διπλωματικό όπλο».

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία κατηγορούν η μία την άλλη πως χρησιμοποιούν τις νάρκες θαλάσσης ως εργαλείο επιδείνωσης της ήδη περίπλοκης ναυτιλιακής κατάστασης, οδηγώντας τις τιμές τροφίμων σε αύξηση.

Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Μόσχα πως έχει απελευθερώσει πληθώρα σοβιετικής τεχνολογίας νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα για να ναρκοθετήσει περαιτέρω την περιοχή, τονίζοντας πως τέτοιου είδους νάρκες αποτελούν «ανεξέλεγκτα όπλα». 

Η Ρωσία, προφανώς, αρνείται οποιαδήποτε τέτοια κίνηση και αντεπιτίθεται, κατηγορώντας την Ουκρανία για τις επιπλέουσες νάρκες. Παράλληλα, το Κρεμλίνο κατηγορεί τις διεθνείς κυρώσεις ως την πραγματική αιτία της επισιτιστικής κρίσης, ενώ τόνισε πως οι εξαγωγές σιτηρών θα ξεκινήσουν όταν η Ουκρανία απομακρύνει τις θαλάσσιες νάρκες της από τα λιμάνια της. 

Οι Ουκρανοί, προφανώς, δεν δέχονται την αντιπρόταση αυτή, υποστηρίζοντας πως η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να επιτεθεί κατά μήκος της ακτογραμμής της, ιδιαίτερα στην ευάλωτη Οδησσό.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στελέχους του International Institute for Strategic StudiesWilliam Alberque, στο CNBC «η Ουκρανία δεν πρόκειται να απομακρύνει τις νάρκες της. Μία τέτοια κίνηση θα ήταν παράλογη, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς πως οι Ρώσοι είναι έτοιμοι και διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε αμφίβια έφοδο στην Οδησσό».

Από την άλλη, οι αναλυτές συμφωνούν πως η Ρωσία μπορεί, πια, να χρησιμοποιήσει τις νάρκες αυτές ως πολιτικό και διπλωματικό όπλο.

«Οι νάρκες αποτελούν πραγματικό εμπόδιο στην εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία», ανέφερε ο Sidharth Kaushal, ειδικός αναλυτής του think tank Royal United Services Institute, προσθέτοντας πως «είναι ξεκάθαρο πως οι νάρκες αποτελούν αποδιοπομπαίο τράγο για τους Ρώσους, οι οποίοι μπορούν συνεχίσουν τον de facto αποκλεισμό της Οδησσού, κατηγορώντας τους Ουκρανούς για επιδείνωση της κατάστασης».

Η Ουκρανία δεν αντιμάχεται το γεγονός πως ναρκοθέτησε τα λιμάνια και τις θαλάσσιες οδούς της για την προστασία των παράκτιων πόλεών της από αμφίβιες εφόδους. Οι πόλεις αυτές συμπεριλαμβάνουν την Οδησσό και την πολύπαθη Μαριούπολη.

Ντόμινο

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ρώσου ΥΠΕΞ Sergey Lavrov στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, το «δεξί χέρι» του Putin υποστήριξε πως εάν η Ουκρανία απομακρύνει τις νάρκες της, οι εξαγωγές σιτηρών θα συνεχιστούν. Παράλληλα, τόνισε πως η Ρωσία θα εγγυηθεί την ασφάλεια των ουκρανικών πλοίων και δε θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση.

Οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν την πρόταση αυτή με κυνισμό, με τον ΥΠΕΞ της χώρας Dmytro Kuleba να τονίζει πως «ο Putin είχε επίσης διαβεβαιώσει την Καγκελάριο Merkel και τον Γάλλο Πρόεδρο Macron πως δε θα εισβάλλει στην Ουκρανία. Δεν μπορούμε να τον εμπιστευτούμε».

Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ προειδοποιεί για δημιουργία «ντόμινο» στην παγκόσμια αγορά τροφίμων και ενέργειας λόγω του πολέμου. Ο Οργανισμός εκτιμά πως περίπου 1,6 δισεκατομμύρια πολίτες σε 94 χώρες παραμένουν εκτεθειμένοι στις κρίσεις που έχει προκαλέσει η «τέλεια καταιγίδα» των κρίσεων.

Διαβάστε ακόμη:

Καλοκαίρι αποφάσεων στην κυβέρνηση με φόντο τις εκλογές

Έρχονται παροχές – ανάσα 650 εκατ. ευρώ

Ο Ευάγγελος Πιστιόλης μετατρέπει το κτίριο του Λάκη Γαβαλά στην Κάντζα σε μουσείο σύγχρονης τέχνης και ιστορικών Ferrari