Η Ρωσία μετά και την εισβολή της στην Ουκρανία, στοχεύει σε ενεργειακές υποδομές της χώρας, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, με το πρόβλημα να είναι πιο έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς η απαραίτητη ψύξη για τα τρόφιμα εκλείπει σε ορισμένες περιοχές.

Έτσι, Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν λύση για τους κατοίκους, της πολιορκημένης χώρας, η οποία εστιάζει στο κερί της μέλισσας. Ειδικότερα σύμφωνα με τους ερευνητές, το προϊόν αυτό θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των τροφίμων σε εμπόλεμες ζώνες όπως η Ουκρανία, αναφέρει το BBC.

Οι επιστήμονες βοηθούν τους μελισσοκόμους της Ουκρανίας να αναπτύξουν νέα περιτυλίγματα από κερί για ευπαθή τρόφιμα, εν μέσω ρωσικών επιθέσεων. Σημειώνεται ότι η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός μελιού στην Ευρώπη, ενώ οι ερευνητές αναλύουν μεμονωμένα μελίσσια για να αποφασίσουν ποια θα μπορούσαν να προσφέρουν την καλύτερη προστασία στα ευπαθή τρόφιμα.

«Η χρήση ενός περιτυλίγματος από κερί μέλισσας που μπορεί να σκοτώσει τα ζωύφια, φαίνεται σαν ένας φυσικός τρόπος αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος», τονίζουν οι ερευνητές. Για παράδειγμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να διατηρεί το ψωμί, τα φρούτα και τα λαχανικά πιο φρέσκα.

Η ερευνητική ομάδα δημιούργησε διάφορους συνδυασμούς συνηθισμένων αντικειμένων που είναι ακόμη πιθανό να είναι διαθέσιμα σε εμπόλεμες ζώνες, για να δημιουργήσουν περιτυλίγματα διατήρησης τροφίμων. «Η μαγεία βρίσκεται στο μείγμα», δήλωσε ο καθηγητής Baille, ο οποίος εξήγησε ότι ένα κομμάτι ύφασμα ή ακόμη και χαρτί συνδυάζεται με κερί μέλισσας και άλλα φυσικά αντιμικροβιακά φυτά, όπως το φασκόμηλο, για να σχηματιστούν τα περιτυλίγματα.

Σημείωσε πάντως ότι, η μέθοδος αυτή δεν μπορεί να κρατήσει τα φαγώσιμα φρέσκα επ’ αόριστον, αλλά θα μπορούσε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους για μερικές ημέρες. Ιδιαίτερα στο Χάρκοβο, στη γραμμή του μετώπου, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες και μένουν συχνά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα να χαλάνε πολλά τρόφιμα.

Μαλιστα, επιστήμονες στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο του Χάρκοβο έχουν διαδώσει τις πληροφορίες από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την ελπίδα ότι οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τη μέθοδο το φετινό καλοκαίρι.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Στόχος να εφαρμοστεί παντού η ψηφιακή κάρτα εργασίας – Έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων τα Χριστούγεννα (upd)

Αναλυτές: Γιατί το γαλλικό εκλογικό σκηνικό θα πρέπει να ανησυχεί αγορές και επενδυτές

Η ΕΕ επιβάλλει προσωρινούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ