search icon

Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν καταστρέφει κρίσιμες υποδομές πριν την «τελική» σύγκρουση

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων ο νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων - Εσθονός υπ. Άμυνας: Η Ρωσία πιθανόν θα χρειαστεί 2-4χρόνια για να επαναφέρει τις ένοπλες δυνάμεις της στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν τον πόλεμο

Η Ρωσία πιθανόν θα χρειαστεί δύο ως τέσσερα χρόνια για να επαναφέρει τις ένοπλες δυνάμεις της στο επίπεδο ισχύος όπου βρίσκονταν προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, εκτίμησε χθες Τρίτη ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας, παροτρύνοντας τη Δύση να συνεχίσει την πίεση που ασκεί στη Μόσχα.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο Χάνο Πέβκουρ προεξόφλησε ότι η σύρραξη θα έχει διάρκεια και κάλεσε τη Δύση να παραμείνει στο πλευρό των Ουκρανών ώσπου να επιτύχουν τη νίκη για «τον ελεύθερο κόσμο».

Drones – καμικάζι

Καθώς η Ρωσία καταφεύγει σε UAVs-καμικάζι, που φέρεται να προμηθεύτηκε από το Ιράν, ο κ. Πέβκουρ υποστήριξε πως το ρωσικό οπλοστάσιο έχει μειωθεί σε βαθμό που ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 σαν να πρόκειται για πυροβολικό και ότι ρωσικές οβίδες εκρήγνυνται προτού πλήξουν τους στόχους τους, λόγω της παλαιότητάς τους.

«Η συναίνεση, λίγο ως πολύ, είναι πως θα πάρει δύο ως τέσσερα χρόνια στη Ρωσία για να αποκαταστήσει ορισμένες δυνατότητες ή ακόμη δυνατότητες που είχε στην κατοχή της» πριν από τον πόλεμο, είπε ο Εσθονός υπουργός Άμυνας στον Τύπο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυτικές κυρώσεις έπληξαν ιδίως την παραγωγή αεροσκαφών και τη συντήρηση ελικοπτέρων, στερώντας από τη Μόσχα στοιχεία-κλειδιά.

«Όταν βρίσκουμε νέους τρόπους να πλήξουμε τη Ρωσία με κυρώσεις, ασφαλώς πρέπει να το κάνουμε», επέμεινε ο Χάνο Πέβκουρ, που συναντήθηκε με τον ομόλογό του Λόιντ Όστιν στο Πεντάγωνο.

Στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του μετά τη συνάντηση, ο κ. Όστιν εξήρε την Εσθονία «για την υποστήριξή της στην Ουκρανία με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον» και εξέφρασε επίσης «τη συμφωνία του με τον υπουργό Πέβκουρ για την ανάγκη να συνεχιστεί η μεγάλη υποστήριξη (στο Κίεβο) και στο μέλλον».

Ο κ. Πέβκουρ προειδοποίησε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους πως η Μόσχα διατηρεί τη δυνατότητα να εξαπολύσει επιθέσεις, ακόμη και εναντίον κρατών μελών του NATO, όπως η Εσθονία.

Υποβάθμισε πάντως την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, απειλή που επέσεισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοινώνοντας την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών.

Η Ρωσία ήδη «προκαλεί φόβο στην Ουκρανία» εξαπολύοντας επιθέσεις με συμβατικά όπλα, εξήγησε ο κ. Πέβκουρ, προσθέτοντας πως δεν θεωρεί πως θα προέκυπτε καμία «προστιθέμενη αξία» για τη Μόσχα σε περίπτωση πληγμάτων με πυρηνικά όπλα. Απεναντίας, «θα έχαναν τους σιωπηρούς υποστηρικτές τους όπως η Κίνα και άλλοι σε τέτοια περίπτωση», έκρινε.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων  ο νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων

Πάντως χθες -για πρώτη φορά- το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό ο νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων, Σεργκέι Σουροβίκιν, πυροδοτώντας έναν νέο γύρο ανασφάλειας, εγρήγορσης και προβληματισμού για τη Δύση. «Η κατάσταση μπορεί να περιγραφεί ως τεταμένη» τόνισε ο κ. Σουροβικίν, όντας το «νούμερο 4» στη στρατιωτική ιεραρχία της Μόσχας και ως εκ τούτου σε εκείνη τη θέση που να μην αποκλείει «τη λήψη μιας πολύ δύσκολης απόφασης», αυτή δηλαδή της ενεργοποίησης του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας.

Μετρώντας λίγες ημέρες μόνο στα νέα του καθήκοντα, ο κ. Σουροβικίν εξήγησε -ενόψει της εκκένωσης- πως στη Χερσώνα «ο εχθρός συνεχώς προσπαθεί να επιτεθεί στις θέσεις των Ρώσων στρατιωτών», με τον κύριο κορμό των επιθέσεων στο νότιο μέτωπο να επικεντρώνεται στους τομείς του Κουπιάνσκ, του Λιμάν και του Μικολάιφ-Κρίβι Ριχ. Ταυτόχρονα, η εκκένωση της Χερσώνας θα διασφαλίσει, κατά το Ρώσο στρατηγό την «ασφαλή απομάκρυνση του πληθυσμού», σε μια στιγμή που στις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας «βρέχει» κατ’ εντολή του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν ιρανικά Drones – καμικάζι, καταστρέφοντας κρίσιμες υποδομές, ενόψει του χειμώνα.

Το πλέον αποκαλυπτικό στοιχείο, ωστόσο, στη δημόσια τοποθέτηση του Στρατηγού, Σεργκέι Σουροβίκιν έγκειται –πέρα από την ψυχολογική προετοιμασία της ρωσικής κοινής γνώμης για την κατάρρευση στο νότιο μέτωπο- στο γεγονός ότι οι όποιες μελλοντικές ενέργειες του ρωσικού στρατού «θα εξαρτηθούν από τη στρατιωτική κατάσταση, ώστε «να διαφυλαχθεί στο μέγιστο η ζωή των πολιτών και των Ρώσων στρατιωτών», όπως είπε. Στο ίδιο πλαίσιο, «δεν αποκλείουμε τη λήψη μιας πολύ δύσκολης απόφασης», κατέληξε ο Ρώσος επικεφαλής των επιχειρήσεων, αποτυπώνοντας την άμεση συσχέτιση της πυρηνικής απειλής με τις επιδόσεις του ρωσικού τακτικού στρατού στο πεδίο.

Ταυτόχρονα, η διαφαινόμενη ήττα στη Χερσώνα δε συνιστά τον μοναδικό πονοκέφαλο του Κρεμλίνου, καθώς ακόμη και η χρήση των ιρανικών drones -καμικάζι αποτελεί, κατά τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι μια ακόμη απόδειξη της «στρατιωτικής χρεοκοπίας» της Ρωσίας, ύστερα μάλιστα από τη γενναία χρηματοδότηση της σοβιετικής και μετασοβιετικής αμυντικής βιομηχανίας κι ενώ η Τεχεράνη αρνείται κατηγορηματικά πως προμηθεύει τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), αν και ο Λευκός Οίκος δηλώνει βέβαιος για την ιρανική τους ταυτότητα.

Βυθισμένα στο σκοτάδι και το κρύο μεγάλα τμήματα της Ουκρανίας

Συνολικά, εκτός λειτουργίας έχει τεθεί το 30% των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της Ουκρανίας, εντείνοντας τους φόβους για έναν παγωμένο, ουκρανικό χειμώνα, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να κρίνεται στο εξής και στην αντοχή των Ουκρανών στην πολική θερμοκρασία. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας χαρακτήρισε την κατάσταση ως «κρίσιμη», καθώς με τα χθεσινά ρωσικά πλήγματα καταστράφηκαν τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, προκαλώντας μεγάλες διακοπές ρεύματος, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Επιπλέον ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στο Κίεβο και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας γνωστοποίησε ότι υπέβαλε πρόταση στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για διακοπή των διπλωματικών σχέσεων του Κιέβου με την Τεχεράνη, με την Εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιερ να κατηγορεί το Ιράν ότι ψεύδεται, όταν λέει ότι ιρανικά drones δεν χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία στην Ουκρανία. Εκτός από τα ιρανικά drones, «δεν έχουμε τελειώσει με την επιστράτευση» διεμήνυσε χθες και ο Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αφού «προς το παρόν, δεν υπάρχει ακόμη προεδρικό διάταγμα», όπως σημείωσε, που να θέτει τέλος στην επιστράτευση, η οποία πυροδότησε κύμα εξόδου από τη χώρα, από πλευράς της ρωσικής νεολαίας.

Σε αυτή τη συνθήκη, ο Εκπρόσωπος τους Κρεμλίνου δήλωσε χθες πως οι προσαρτημένες ουκρανικές περιοχές (Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια) βρίσκονται κάτω από την πυρηνική ομπρέλα της Μόσχας κι ενώ το ΝΑΤΟ και το Κρεμλίνο πραγματοποιούν ταυτόχρονα τις ημέρες αυτές στρατιωτικές ασκήσεις, με ζητούμενο τον έλεγχο της ετοιμότητάς τους για πυρηνικά όπλα.

Υπό αυτό το πρίσμα, οκτώ μήνες μετά την εισβολή του στην Ουκρανία και ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν πλέον ότι η πιθανότητα ο Πούτιν να καταφύγει σε πυρηνικά όπλα έχει αυξηθεί, από τότε που ο στρατός του υπέστη μια σειρά από μεγάλες ήττες. Αντίθετα, άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν πως «ο πυρηνικός κίνδυνος είναι υπερεκτιμημένος, υποδηλώνοντας ότι θα ήταν αυτοκτονικό για τον Πούτιν να ξεκινήσει μια τέτοια κλιμάκωση».

Διαβάστε ακόμη:

Dialectica: Από την αγωνία του Grexit το 2015 στο όνειρο του Nasdaq

Τα μετρητά δεν είναι ο βασιλιάς: Οι επικεφαλής των Euronet, NEXI και Worldline περιγράφουν τις αλλαγές στο τοπίο των πληρωμών

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν παρουσιάζει μέτρα για την ενέργεια – Διάθεση 15 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα

Exit mobile version