Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να επιδιώκουν τον πλήρη έλεγχο στις μελλοντικές επενδύσεις της Ουκρανίας, ιδίως σε τομείς όπως οι υποδομές και τα στρατηγικά ορυκτά. Αυτό συνεπάγεται πιθανή δυνατότητα άσκησης βέτο στον ρόλο άλλων συμμαχικών χωρών, δημιουργώντας προσκόμματα στην ευρωπαϊκή προοπτική του Κιέβου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ απαιτεί να έχει «δικαίωμα πρώτης προσφοράς» σε κάθε επενδυτική πρόταση που αφορά έργα όπως λιμάνια, σιδηρόδρομους, δρόμους, αλλά και εξορύξεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και κρίσιμων ορυκτών.

Αν τελικά γίνει αποδεκτή η νέα συμφωνία εταιρικής σχέσης, οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν σημαντικότατη επιρροή στις μελλοντικές επενδυτικές ροές της Ουκρανίας. Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου ανασυγκρότησης, το οποίο θα τελεί υπό αμερικανικό έλεγχο.

Η Ουάσιγκτον διεκδικεί την πρώτη αξίωση στα κέρδη του ταμείου, με το επιχείρημα ότι η στρατιωτική και οικονομική στήριξη που παρείχαν από το 2022 αποτελεί «συνεισφορά» στο επενδυτικό αυτό σχήμα. Ουσιαστικά, η Ουκρανία θα υποχρεούται να «ξεπληρώσει» πρώτα τη στήριξη των ΗΠΑ, προτού αρχίσει να ωφελείται από τα κέρδη.

Εντάσεις και νέα διαπραγματευτικά δεδομένα

Η πρόταση διατυπώθηκε σε νέο έγγραφο που παρέδωσαν οι ΗΠΑ στο Κίεβο το περασμένο Σαββατοκύριακο. Αυτό συνέβη αφού τα αρχικά σχέδια για υπογραφή συμφωνίας από τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι κατέρρευσαν, εξαιτίας σοβαρής σύγκρουσης με τον Trump στον Λευκό Οίκο τον προηγούμενο μήνα.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι η νέα πρόταση υπερβαίνει την αρχική συμφωνία που αφορούσε κυρίως τα κρίσιμα ορυκτά, επιδιώκοντας τώρα ευρύτερη πρόσβαση και έλεγχο σε περισσότερους στρατηγικούς τομείς της ουκρανικής οικονομίας.

Ανοιχτές διαπραγματεύσεις με αβέβαιη κατάληξη

Οι συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου βρίσκονται σε εξέλιξη, με το τελικό κείμενο της συμφωνίας να μην έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg, η Ουκρανία αναμένεται να παρουσιάσει εντός της εβδομάδας τις δικές της προτάσεις και τροποποιήσεις, σε μια προσπάθεια να ισορροπήσει μεταξύ των απαιτήσεων των ΗΠΑ και της διατήρησης της ευρωπαϊκής της πορείας.

Διαβάστε ακόμη

Οι δασμοί του Τραμπ στα κινεζικής κατασκευής πλοία απειλούν το εμπόριο με «Αποκάλυψη» (πίνακες)

Τουρκία: Κατρακύλα για τη λίρα και τα ομόλογα – Η χειρότερη επίδοση από το 2023 λόγω Ιμάμογλου (γράφημα)

Σιδηρόδρομος: Στα σκαριά νέος νόμος για το restart – Θα ενσωματώνει τις συστάσεις ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Κομισιόν, ΡΑΣ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα