search icon

Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι δυτικές κυβερνήσεις εμφανίζονται διστακτικές καθώς φοβούνται κλιμάκωση

Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα όπλα για να αποκρούσει τις επιθέσεις της Ρωσίας

Η Ρωσία κλιμακώνει τις επιθέσεις εναντίων ουκρανικών πόλεων από τις αρχές Ιανουαρίου, με το Κίεβο να απευθύνει ακόμα μια έκκληση στη Γερμανία για την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς τύπου Taurus. Το Βερολίνο ωστόσο, φαίνεται να διστάζει. Και αυτό, παρότι η Μαρί Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν, επικεφαλής της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής και κορυφαίο στέλεχος του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), μιλώντας στην εφημερίδα Rheinische Post την Παρασκευή, κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να αποστείλει επιτέλους τους πυραύλους στο Κίεβο, «ώστε να διακοπούν οι γραμμές ανεφοδιασμού των ρωσικών στρατευμάτων».

Στο Βερολίνο, ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ξεκαθαρίσει προ ημερών ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν θέλει να αποστείλει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία, γιατί θεωρεί ότι έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος «κλιμάκωσης» των εχθροπραξιών, αλλά και εμπλοκής της ίδιας της Γερμανίας στον πόλεμο. Με ακτίνα δράσης έως 500 χιλιομέτρων, ο πύραυλος Taurus μπορεί να πλήξει ακόμη και στόχους σε ρωσικό έδαφος, αν και το Κίεβο διαβεβαιώνει ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Αναμένοντας τις αποφάσεις των ΗΠΑ

Από την άνοιξη του 2023 μέχρι σήμερα η Ουκρανία προμηθεύεται πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς (με ακτίνα δράσης έως 250 χιλιομέτρων) από τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία. Μπορεί να τους χρησιμοποιήσει για να απελευθερώσει τα διεθνώς αναγνωρισμένα εδάφη της στην περιοχή του Ντόνμπας και στην Κριμαία, τα οποία σήμερα κατέχει η Ρωσία, όχι όμως για να πλήξει στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας. Η διαβεβαίωση αποτελεί ούτως ή άλλως βασικό όρο για την παράδοση οπλισμού από όλες τις δυτικές χώρες στο Κίεβο, αλλά μάλλον δεν θεωρείται επαρκής από το Βερολίνο.

«Φαίνεται ότι ο καγκελάριος Σολτς δεν πρόκειται να εγκρίνει την παράδοση πυραύλων Taurus στην Ουκρανία, εωσότου αποστείλουν παρόμοια όπλα και οι ΗΠΑ» επισημαίνει στην DW ο Νίκο Λάνγκε, αναλυτής της Διεθνούς Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. Ήδη το φθινόπωρο του 2023 οι Αμερικανοί είχαν αποστείλει πυραύλους ATAMCS, εμβέλειας έως 160 χιλιομέτρων, που φέρουν πυρομαχικά διασποράς. Στο μέλλον θα μπορούσαν να παραδώσουν περισσότερους πυραύλους ATAMCS, με ακτίνα δράσης που φτάνει τα 300 χιλιόμετρα.

Παρόμοιο «διπλωματικό σήριαλ» είχε προκύψει στο παρελθόν με την αποστολή σύγχρονων αρμάτων μάχης. Μόλις η Ουάσιγκτον αποδέχθηκε σχετικό αίτημα του Κιέβου, ακολούθησε και η αποστολή των γερμανικών Leopard. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των πυραύλων Taurus είναι ότι ενδείκνυνται ιδιαίτερα για την καταστροφή γεφυρών και υπόγειων καταφυγίων. Η Ουκρανία θα μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει για να καταστρέψει τη ρωσική γέφυρα στη χερσόνησο της Κριμαίας, στην οποία ακόμη δεν έχει επιτεθεί με όπλα δυτικής προέλευσης.

Διαβάστε τη συνέχεια στη DW

Exit mobile version