Οι στενότεροι σύμμαχοι της Ουκρανίας προειδοποίησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην ανοίξει εκ νέου τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου ως μέρος μιας πιθανής ειρηνευτικής διαδικασίας, με ένα κράτος της Βαλτικής να περιγράφει την προοπτική αυτή ως «καθόλου καλή λύση».

Όλα αυτά λίγο μετά από ρεπορτάζ των Financial Times ότι αξιωματούχοι της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποκαταστήσουν τις ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη ως μέρος ενός διακανονισμού για τον τερματισμό του πολυετούς πολέμου στην Ουκρανία.

Το δημοσίευμα, το οποίο επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι η ιδέα είχε εγκριθεί από ορισμένους αξιωματούχους της ΕΕ ως ένας τρόπος μείωσης του ενεργειακού κόστους.

Η Εσθονία, μέλος του ΝΑΤΟ που μοιράζεται σύνορα 294 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, είναι μεταξύ εκείνων που καλούν το μπλοκ των 27 κρατών να μην ανοίξει εκ νέου τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου.

Η ανατολικοευρωπαϊκή χώρα δήλωσε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό της να εξαρτηθεί και πάλι από τη ρωσική ενέργεια ως μέρος ενός ειρηνευτικού διακανονισμού για την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η αποκατάσταση των ροών φυσικού αερίου θα ήταν ασυμβίβαστη με τον στόχο του μπλοκ να σταματήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027.

«Έχουμε δει ιστορικά ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο. Η Ρωσία το έχει επανειλημμένα αποδείξει αυτό – και έτσι, το να το επιστρέψουμε δεν είναι καλή λύση», δήλωσε στο CNBC ο Κάντρι Ελάιας-Χιντοάλα, διευθυντής του τμήματος κυρώσεων και στρατηγικών αγαθών του υπουργείου Εξωτερικών της Εσθονίας.

Η Ευρώπη θα έπρεπε να είχε πάρει το μάθημά της όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στη Γεωργία το 2008, δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβεβαίωσε έκτοτε τη σημασία της εξεύρεσης εναλλακτικών προμηθευτών και της βελτίωσης της ενεργειακής ανεξαρτησίας του μπλοκ.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία σχέση» μεταξύ της επαναλειτουργίας του ρωσικού φυσικού αερίου και των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία. 

Η Λιθουανία, η οποία βρισκόταν υπό κατοχή από τη Σοβιετική Ένωση μέχρι το 1990, δήλωσε ότι η εξασφάλιση του τερματισμού των μαχών στην Ουκρανία πρέπει να γίνει με την πλήρη συμμετοχή του Κιέβου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι υπογράμμισε αυτό το μήνυμα σε συνέντευξή του στο Associated Press, προειδοποιώντας ότι θα ήταν «πολύ επικίνδυνο» να αποκλειστεί το Κίεβο από τις συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τον τρόπο τερματισμού της εισβολής.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στις 23 Ιανουαρίου ότι θα ήθελε να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν «σύντομα» για να βρεθεί ένας τρόπος να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις δήλωσε ότι η προοπτική ειρήνης μέσω της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι «αποδεδειγμένα μία από τις ιστορικά χειρότερες ιδέες».

Ακόμη και σε περίπτωση τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα προειδοποίησε ότι η γεωγραφική θέση της χώρας του θα μπορούσε να την καταστήσει ευάλωτη σε μια ευρύτερη σύγκρουση. Η χώρα των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων συνορεύει δυτικά με το Καλίνινγκραντ και ανατολικά με τη σύμμαχο της Μόσχας, Λευκορωσία.

Οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας σταμάτησαν στις αρχές του 2025, σηματοδοτώντας το τέλος της επί δεκαετίες κυριαρχίας της Μόσχας στις ενεργειακές αγορές της περιοχής.

Ο Ζελένσκι δήλωσε τότε ότι το τέλος της διέλευσης ρωσικού αερίου μέσω της χώρας του προς την Ευρώπη αντιπροσωπεύει «μία από τις μεγαλύτερες ήττες της Μόσχας» και κάλεσε τις ΗΠΑ να προμηθεύσουν περισσότερο αέριο στην περιοχή.

Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, προειδοποίησε ότι οι χώρες της ΕΕ πιθανότατα θα υποφέρουν περισσότερο από τη μετατόπιση του εφοδιασμού. Η Μόσχα εξακολουθεί να είναι σε θέση να στέλνει φυσικό αέριο μέσω του αγωγού TurkStream, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με την Ουγγαρία, τη Σερβία και την Τουρκία.

Η Πολωνία, πιστός σύμμαχος της Ουκρανίας και άλλη μια ευρωπαϊκή χώρα που συνορεύει με το ρωσικό Καλίνινγκραντ, έχει επίσης παροτρύνει τις χώρες της ΕΕ να μην ανοίξουν εκ νέου τις ροές ρωσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμη

HΠΑ: «Κόβει» τη δημόσια χρηματοδότηση στο πεδίο της ιατρικής έρευνας

Η ακτινογραφία ζήτησης και προσφοράς στην αγορά ακινήτων – Τι συμβαίνει με τις τιμές

Σκυλακάκης: Θα σταματήσει η αυθαιρεσία της «βουλιμίας» στη Μύκονο – Μόνιμη εγκατάσταση των επιθεωρητών ελέγχου (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα