search icon

Διεθνή

Πολ Κρούγκμαν – Ο Νομπελίστας οικονομολόγος ομολογεί: Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνουμε με την οικονομία των ΗΠΑ (γράφημα)

«Η Fed δε θα πρέπει να προχωρήσει σε απότομες κινήσεις μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο. Δυσεπίλυτο παραμένει το μυστήριο των πληθωριστικών δεδομένων», τονίζει ο γνωστός αναλυτής  

O Νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν παραδέχτηκε πως δε γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με την αμερικανική οικονομία. 

«Δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό αυτή τη στιγμή», τόνισε σε πρόσφατο άρθρο του στους New York Times, χαρακτηρίζοντας την παρούσα κατάσταση ως «θολή» και «πραγματικά μπερδεμένη».

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 9,1% το περασμένο καλοκαίρι, οδηγώντας τη Fed σε απότομη αύξηση των επιτοκίων της στο 4,5% σε μία προσπάθεια περιορισμού του.

Τα αυξημένα επιτόκια αυτά αυξάνουν το κόστος του δανεισμού ενώ ενθαρρύνουν την αποταμίευση αντί για την αύξηση των καταναλωτικών εξόδων, των επενδύσεων και των προσλήψεων.

Αυτό είναι συνήθως αρκετό για την επιβράδυνση της οικονομίας και μπορεί ακόμα να οδηγήσει και στη δημιουργία ύφεσης. Παρ’ όλα αυτά, τα πρόσφατα δεδομένα υποδεικνύουν πως ο πληθωρισμός βρίσκεται ακόμα σε υψηλά επίπεδα, η αγορά εργασίας είναι υγιέστατη ενώ η ανάπτυξη δεν έχει περιοριστεί ακόμα.

Σύμφωνα με το Business Insider, o Κρούγκμαν παραθέτει ορισμένους λόγους βάσει των οποίων ο πληθωρισμός δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί αυτή τη στιγμή. Τόνισε, παράλληλα, πως τα οικονομικά σοκ προκαλούν βίαιες μεταβολές των τιμών των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και άλλων αγαθών και υπηρεσιών.

Επιπροσθέτως, υπογράμμισε πως οι αλλαγές στα ενοίκια έχουν χρονοκαθυστέρηση ενός, περίπου, έτους σε ό,τι αφορά την επίδρασή τους στην οικονομία, ενώ πολλοί δείκτες καταμέτρησης του πληθωρισμού μπορεί να μη συμπεριλαμβάνουν αρκετά μακροοικονομικά δεδομένα τα οποία προσφέρουν μία συνολική και σωστή εικόνα.

Όλο και περισσότερες εταιρείες δε δέχονται να λάβουν μέρος σε δημοσκοπήσεις του Δημοσίου, ενώ οι παρεμβάσεις των κρατικών υπηρεσιών σε παλαιότερα δεδομένα όπως ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έχουν περιπλέξει τα πράγματα ακόμα περισσότερο.

«Αυτή τη στιγμή, τα επίσημα δεδομένα υποδεικνύουν μία στιβαρή αγορά εργασίας, αν και τα δεδομένα των ιδιωτικών εταιρειών υποδεικνύουν το αντίθετο», τόνισε ο Κρούγκμαν, υπογραμμίζοντας την αναντιστοιχία αυτή.

Παρ’ όλα αυτά, ο Νομπελίστας οικονομολόγος ανέφερε πως η αύξηση των τιμών έχει περιοριστεί σε σχέση με πέρυσι, αν και βρίσκεται πολύ υψηλότερα του πληθωριστικού στόχου της Fed του 2%. Προσέθεσε, μάλιστα πως η αμερικανική οικονομία παραμένει σταθερή παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, ενώ δεν προβλέπει εδραίωση στασιμοπληθωριστικών πιέσεων οι οποίες θα χρειαστούν σημαντική αύξηση της ανεργίας για την καταπολέμησή τους.

«Δεδομένης της τρέχουσας μακροοικονομικής κατάστασης, πιστεύω πως η Fed δε θα μπορέσει να σταματήσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής μέχρι να έχει αποδεδειγμένα και ξεκάθαρα δεδομένα για τη μείωση του πληθωρισμού σε ελεγχόμενα επίπεδα», τόνισε ο Κρούγκμαν, προσθέτοντας πως «η Fed αναγκάζεται να βρει φως στο τούνελ των δεδομένων. Θα πρέπει να αποφύγει δραστικές και σπασμωδικές κινήσεις μέχρι να περιοριστεί η μεταβλητότητα της οικονομίας και να ξεκαθαριστεί το τοπίο».

Ο αναλυτής υπογράμμισε, επίσης, την αβεβαιότητά του όσον αφορά την πορεία της αμερικανικής οικονομίας σε πρόσφατο tweet του στο οποίο παρουσίασε το παρακάτω γράφημα:

«Βάσει αυτού του γραφήματος, αναμένουμε επιβράδυνση της ανέγερσης νέων ιδιωτικών κατοικιών αλλά τα ποσοστά ανεργίας δεν έχουν αυξηθεί καθόλου», τόνισε ο Κρούγκμαν, υποδεικνύοντας πως η σημαντική μείωση της κατασκευής νέων ακινήτων θα σηματοδοτούσε επιβράδυνση της οικονομίας, κάτι το οποίο δεν ισχύει δεδομένων των θετικών στοιχείων της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ.

«Ειλικρινά δε γνωρίζω τι γίνεται αυτή τη στιγμή, αλλά ο δείκτης αυτός αποτελεί μέρος του δυσεπίλυτου μυστηρίου», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη

Πάουελ: Έρχονται νέες και μεγαλύτερες αυξήσεις στα επιτόκια

«Απόβαση» της Goldman Sachs στη Χαλκιδική – Τι περιλαμβάνει η μεγάλη επένδυση ύψους €108 εκατ. (pics)

Ζητούμενο η πολιτική σταθερότητα για επενδυτική βαθμίδα και αποεπένδυση από το ΤΧΣ

Exit mobile version