Οι αγορές μπορεί μεν να ελπίζουν πως ο πληθωρισμός έχει φτάσει το ζενίθ του, αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν πως το αφήγημα της «παροδικότητας» είναι ψευδές.
Οι αγορές κατέγραψαν ράλι λόγω των νέων, θετικότερων εκ των αναμενόμενων, πληθωριστικών στοιχείων του Οκτωβρίου, με τους επενδυτές να ποντάρουν σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed.
Aν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα περιοριστούν το 2023, πολλοί εξ αυτών πιστεύουν πως αυτό δε θα αποδειχθεί αρκετό για τη μείωση του πληθωρισμού σε αποδεκτά επίπεδα.
Ο αναλυτής της BNP Paribas, Πωλ Χόλινγκσγουορθ, τόνισε πως οι επενδυτές θα πρέπει να αποφύγουν τον όρο του «παροδικού πληθωρισμού». Σημειωτέον πως η Fed είχε αρχικά θεωρήσει πως ο πληθωρισμός όντως θα αποδεικνυόταν παροδικός, αλλά αναγκάστηκε να αλλάξει γραμμή πλεύσης.
«Η επιστροφή του αφηγήματος της παροδικότητας μπορεί μεν να φαντάζει ελκυστική αλλά ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερα του αποδεκτού», τόνισε ο Χόλινγκσγουορθ σε πρόσφατο report του, προσθέτοντας πως «οι αλλαγές των πληθωριστικών στοιχείων αποτελούν στοιχείο της αυξημένης μεταβλητότητάς του λόγω της παγκόσμιας κρίσης».
Η BNP Paribas αναμένει «σημαντική πτώση» του πληθωρισμού το 2023, λόγω των κινήσεων των κεντρικών τραπεζών αλλά και της αλλαγής των ισορροπιών μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης.
Με την άποψη του Χόλιγκσγουορθ φαίνεται πως συμφωνεί και ο CIO της Deutsche Bank, Κρίστιαν Νόλτινγκ ο οποίος, μιλώντας στο CNBC, τόνισε πως οι ελπίδες των αγορών για μείωση των επιτοκίων είναι πρόωρες: «Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας, ναι μεν ο πληθωρισμός θα μειωθεί σε σχέση με το 2022, αλλά μόνο επί χάρτου. Ο πληθωρισμός το 2023 θα παραμείνει σε υψηλά, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, επίπεδα. Οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν τη σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής και τα επιτόκια δε θα μειωθούν».
Λόγοι ανησυχίας
Ορισμένες από τις αυξημένες τιμές κατά τη διάρκεια της πανδημίας δε θεωρούνταν πληθωρισμός, αλλά αποτέλεσμα της ανισορροπίας μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης. Η BNP Paribas πιστεύει πως το ίδιο θα ισχύσει και αντίστροφα, αφού ο αποπληθωρισμός σε ορισμένους τομείς της οικονομίας δε θα οφείλεται σε επιστροφή στα συνήθη και ομαλοποιημένα μακροοικονομικά δεδομένα αλλά σε μία παρόμοια ανισορροπία τέτοιου είδους.
Πολλές εταιρείες, σύμφωνα με τον Χόλινγκσγουορθ ενδέχεται, επίσης, να καθυστερήσουν την αντίστοιχη μείωση των τιμών των προϊόντων τους, δεδομένης της οικονομικής κρίσης. Η BNP Paribas προβλέπει πως ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών θα αποδειχθεί μακροπρόθεσμος λόγω των μισθολογικών πιέσεων: «Η αγορά εργασίας, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, θα παραμείνει συσφιγμένη. Αναμένουμε πως η αύξηση των μισθών θα συνεχιστεί».
Η άρση της στρατηγικής «zero Covid» της Κίνας αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Η πιθανότητα «ανοίγματος» της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη ενδέχεται να περιορίσει τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά, σύμφωνα με τον Χόλινγκσγουορθ, η αυξημένη ζήτηση της κινεζικής αγοράς θα αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις λόγω δημιουργίας νέας ανισορροπίας στο παγκόσμιο εμπόριο.
Επιπροσθέτως, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η προσπάθεια μετάβασης στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αυτός επιτάχυνε πρόκειται να αυξήσει τις μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις. Η γαλλική τράπεζα τονίζει πως η αλλαγή των πληθωριστικών δεδομένων οφείλεται στη μεταβλητότητα του πληθωρισμού αυτού καθαυτού, η οποία θα παραμείνει αυξημένη την επόμενη διετία.
Διαβάστε επίσης
Οικονομία: Το παγκόσμιο χρέος αυξάνεται – Κοντά σε νέο «Big Short»