Στο φως της δημοσιότητας ήρθε η είδηση, πως κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, αξιωματούχοι από έξι διαφορετικά κράτη ξόδεψαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στο ξενοδοχείο Trump International στην Ουάσιγκτον, με απώτερο σκοπό να επηρεάσουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Πιο αναλυτικά, στα πορίσματα της πρόσφατης έρευνας που διεξήχθη από το Κογκρέσο και τα οποία δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, μέλη των κυβερνήσεων της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ, της Τουρκίας, της Κίνας καθώς και της Μαλαισίας δεν δίστασαν να πληρώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά στο ξενοδοχείο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της διετίας 2017 και το 2018 και μάλιστα, σε κρίσιμες στιγμές για τις σχέσεις των συγκεκριμένων χωρών με τις ΗΠΑ.
Ο τότε πρωθυπουργός της Μαλαισίας για παράδειγμα, μαζί με το επιτελείο του, ξόδεψε συνολικά, 259.724 δολάρια στο ξενοδοχείο Trump International για μία εβδομάδα τον Σεπτέμβριο του 2017. Πιο συγκεκριμένα, για ένα μόνο δωμάτιο κατέβαλαν το ποσό των 10.000 δολαρίων. Επιπλέον, πλήρωσαν 1.500 δολάρια για έναν γυμναστή καθώς και 9.229 δολάρια για καφέδες! Εκείνη την εποχή, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας ασκούσε πιέσεις στην κυβέρνηση Τραμπ για να «παγώσει» την διενέργεια έρευνας αναφορικά με ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας, χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα.
Στο μεταξύ, και το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται στο στόχαστρο καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, φέρεται πως δαπάνησε συνολικά, 85.961 δολάρια για την ενοικίαση υπερπολυτελών δωματίων στο ξενοδοχείο κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας παραμονής τον Μάρτιο του 2018. Η επίσκεψη των αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας στο ξενοδοχείο του Τραμπ συμπίπτει με την περίοδο που η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ασκούσαν πιέσεις στην κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου για να τους στηρίξει κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού τους κατά του οικονομικού αντιπάλου του Κατάρ.
Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι του Κατάρ και συνδεδεμένες εταιρείες υποστηρίζεται πως κατέβαλαν τουλάχιστον 307.941 δολάρια στο ξενοδοχείο Τραμπ από τα τέλη του 2017 έως τα μέσα του 2018, σύμφωνα με τα ευρήματα της επιτροπής. Συνολικά, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δαπάνησαν τουλάχιστον 164.929 δολάρια στο ξενοδοχείο του Τραμπ από το δεύτερο εξάμηνο του 2017 έως τα μέσα του 2018.
Τον Μάιο του 2017, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με την Επιτροπή Εποπτείας, η Τουρκική Πρεσβεία πλήρωσε τη διαμονή του Ερντογάν… δύο φορές. Τον Αύγουστο του 2017, η αντιπροσωπεία της Πρεσβείας της Κίνας δαπάνησε 19.391 δολάρια στο ξενοδοχείο Trump International, λιγότερο από τρεις μήνες πριν από την επίσκεψη του Τραμπ στο Πεκίνο, σύμφωνα με τα πορίσματα της επιτροπής.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το CNBC, τα έγγραφα βασίζονται σε δημόσια αρχεία που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο το ξενοδοχείο του Τραμπ είχε κέρδη εκατομμυρίων από ξένες κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Η Επιτροπή Εποπτείας είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι το ξενοδοχείο έλαβε περισσότερα από 3,75 εκατομμύρια δολάρια από ξένες κυβερνήσεις από το 2017 έως το 2020, εγείροντας ανησυχίες για πιθανές παραβιάσεις της συνταγματικής ρήτρας περί ξένων αποδοχών.
Η βουλευτής των δημοκρατικών στη Νέα Υόρκη και πρόεδρος της επιτροπής Καρολίν Μαλόνι, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «διαμορφώνεται μια εξαιρετικά ανησυχητική εικόνα», ενώ πρόσθεσε πως τα εν λόγω έγγραφα «θέτουν σε έντονη αμφισβήτηση τον βαθμό στον οποίο ο Πρόεδρος Τραμπ καθοδηγήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του από τα προσωπικά οικονομικά συμφέροντα του και όχι από το συμφέρον του αμερικανικού λαού».
Από την πλευρά του, ο Έρικ Τραμπ, γιος του πρώην προέδρου, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις εν λόγω δαπάνες, υποστήριξε ότι οποιοδήποτε κέρδος είχε η οικογενειακή εταιρεία από τις διαμονές στο ξενοδοχείο επιστράφηκε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση μέσω εθελοντικής ετήσιας πληρωμής στο υπουργείο Οικονομικών.
Διαβάστε ακόμη:
Η ιστορία πίσω από το βραβευμένο σπίτι που “κρεμάστηκε” φυσικά σε έναν βράχο της Καρπάθου
Η βιομηχανία προεξοφλεί υψηλό πληθωρισμό και το 2023
Μπαράζ ελέγχων και βαριές «καμπάνες» από την ΑΑΔΕ στις μισθώσεις τύπου Airbnb