search icon

Διεθνή

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Η επόμενη ημέρα – Πού οδηγούν οι διαφωνίες των Ευρωπαίων

Οι όροι για την ενεργοποίηση του μηχανισμού και η σύγκρουση απόψεων - Γιατί η επιβολή ενός πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ/μεγαβατώρα, μεταξύ 150 και 200 ευρώ, αποτελεί πιο ρεαλιστική επιλογή

Αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται πως δεν είναι ευχαριστημένα με την πρόταση για τη θέσπιση πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου στα 275 ευρώ/μεγαβατώρα, κίνηση η οποία έχει ως απώτερο στόχο την προστασία των καταναλωτών.

Το πλαφόν αυτό προκαλεί διχογνωμία στην Ε.Ε., τη στιγμή που η Γηραιά Ήπειρος πλήττεται από την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Παρά το αρχικό «πράσινο φως» των ηγετών των 27 χωρών της Ε.Ε., ορισμένα κράτη απαιτούν δικλείδες ασφαλείας όσον αφορά την εφαρμογή της πρότασης ενώ άλλα υποστηρίζουν πως το πλαφόν είναι υπερβολικά υψηλό.

«Ένα πλαφόν στις τιμές που προτείνει η Κομισιόν δεν είναι πραγματικό πλαφόν», τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε συνέντευξή του στο CNBC, προσθέτοντας πως «ένα πλαφόν στα 275 ευρώ/μεγαβατώρα δεν πρόκειται για πραγματικό πλαφόν. Κανείς δε μπορεί να συνεχίσει να αγοράζει φυσικό αέριο σε αυτές τις τιμές. Κατά την άποψή μας, η επιβολή ενός πλαφόν κάτω από τα 200 ευρώ/μεγαβατώρα, μεταξύ 150 και 200 ευρώ, πρόκειται για μια πιο ρεαλιστική επιλογή».

Τα δύο στρατόπεδα

Μερικές από τις χώρες οι οποίες υποστηρίζουν την επιβολή πλαφόν είναι η Ελλάδα, η Πολωνία, το Βέλγιο και η Ισπανία. Στο «αντίπαλο στρατόπεδο» βρίσκονται η Ολλανδία και η Γερμανία. Αν και το πλαφόν θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, στην πραγματικότητα θα μπορούσε να δημιουργήσει μία κοινή γραμμή άμυνας για τα κράτη-μέλη της Ένωσης.

«Η συνάντηση θα έχει ασυμφωνίες», τόνισε ανώνυμη πηγή του CNBC, προσθέτοντας πως «η Κομισιόν θα πρέπει να παρουσιάσει περισσότερες δικλείδες ασφαλείας έτσι ώστε να εξασφαλίσει την προστασία των αγορών».

Σύμφωνα με την Επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάντρι Σίμσον «η πρόταση της Κομισιόν είναι ισορροπημένη και θα ενισχύση την Ένωση ενάντια στην άκρατη αύξηση των τιμών φυσικού αερίου».

Η Europex, από την πλευρά της, τόνισε πρόσφατα πως «ανησυχούμε για τα μέτρα που θα επιβληθούν τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα αλλά και την προσφορά φυσικού αερίου στις αγορές».

Η Σίμσον, αντιθέτως, υποστήριξε πως η πρόταση γνωστή και ως Market Correction Mechanism (MCM) λαμβάνει υπόψη όλα τα πιθανά σενάρια, ενώ «οι κίνδυνοι είναι ελάχιστοι σε ό,τι αφορά την προσφορά».

Βάσει της πρότασης της Κομισιόν, το πλαφόν θα εφαρμόζεται όταν η τιμή του TTF (Title Transfer Facility) φτάσει τα 275 ευρώ/μεγαβατώρα και όταν οι τιμές βρίσκονται 58 ευρώ παραπάνω από την τιμή αναφοράς LNG του τελευταίου δεκαημέρου. Για την ενεργοποίηση του πλαφόν, θα πρέπει να ισχύουν και οι δύο αυτές συνθήκες.

Σημειωτέον πως οι τιμές του TTF άγγιξαν ιστορικό υψηλό των 349,9 ευρώ/μεγαβατώρα τον Αύγουστο. Βάσει της νέας πρότασης το πλαφόν δε θα είχε ενεργοποιηθεί αφού η τιμή αυτή ήταν πρόσκαιρη. Η τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά έφτασε τα 124,5 ευρώ/μεγαβατώρα την Τρίτη.

«Δεν πρόκειται για την ιδανική επιλογή η οποία θα λύσει όλα μας τα προβλήματα αλλά για ένα εργαλείο το οποίο θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όταν το χρειαζόμαστε», τόνισε η Σίμσον, προσθέτοντας πως «όλοι γνωρίζουμε τα πιθανά ρίσκα, αλλά θα στείλουμε ένα μήνυμα πως παρά τη δύσκολη αυτή κατάσταση, δεν πρόκειται να δεχτούμε υπερβολικές τιμές όπως αυτές του περασμένου Αυγούστου».

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν ξανά στις 13 Δεκεμβρίου σε ένα ακόμα έκτακτο Συμβούλιο, καθώς δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς (το λεγόμενο πλαφόν) στο φυσικό αέριο που διαπραγματεύεται στον ολλανδικό κόμβο TTF (Title Transfer Facility).

Οι 27 υπουργοί θα προσπαθήσουν να καταλήξουν τότε σε μια συμφωνία ώστε να μπορέσουν να την επικυρώσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) οι οποίοι θα συναντηθούν στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη:

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι θα πληρώσουμε τον Δεκέμβριο – Παραδείγματα (vid)

Αττική Οδός: Διόδια στα 2,5 ευρώ προβλέπει η νέα σύμβαση παραχώρησης

Φορολοταρία Οκτωβρίου: Έγινε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε από 1.000 έως και 50.000 ευρώ

Exit mobile version